Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fellegi vertrekt, Varga neemt het over

Woensdag 16 mei 2012 - Per 1 juni aanstaande zal Tamás Fellegi, het huidige hoofd van de Hongaarse onderhandelingsorganisatie die met het IMF en de EU moet onderhandelen, vervangen worden door Mihály Varga. Fellegi was sinds eind vorig jaar, als minister zonder portefeuille, verantwoordelijk voor het in gang zetten van de onderhandelingen.

Mihály Varga is momenteel hoofd van de staf van premier Viktor Orbán en zijn functie gaat naar János Lázár, de huidige fractievoorzitter van de Fidesz. Premier Orbán heeft niet laten weten waarom Fellegi vervangen wordt, op een mededeling na dat Varga meer kennis van financien heeft. Een aantal maanden geleden al werd aangekondigd dat er een ronde aan zat te komen waarin meerdere ministers van plaats verschoven of vervangen zouden gaan worden. Toen werd er ook al over gesproken dat Fellegi zou vertrekken. Toch blijft het hier voorlopig bij. Zijn post als minister van Nationale Ontwikkeling zal door Zoltán Balog, nu staatssecretaris voor Sociale Zaken, uitgevoerd worden. Antal Rogán, tevens burgemeester van het vijfde district in Boedapest, wordt de nieuwe fractievoorzitter van de Fidesz.

Op het bericht van de aanstelling van Varga wordt in financiёle en politieke kringen positief gereageerd, omdat met zijn benoeming Orbán aangeeft dat de zwaardere en meer op details gerichte onderhandelingen met het IMF van start kunnen gaan. Anderen hebben echter nog vraagtekens over het slagen van die onderhandelingen, omdat een aantal obstakels niet is weggenomen en vanwege de nieuwe golf aan belastingen waarin de regering de betrokken partijen niet om advies heeft gevraagd. Vooral de tax op het betalingsverkeer zou roet in het eten kunnen gaan gooien. De inzet van de onderhandelingen is een lening van het IMF van 15 miljard euro over een termijn van drie jaar. De verwachting is dat in de herfst van dit jaar de onderhandelingen zullen worden afgerond.

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije