Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bio-boerin op de poesta

Dinsdag 30 juni 2006 - Dat je moed en doorzettingsvermogen nodig hebt bij het opzetten van een eigen bedrijf is iedereen bekend. Maar om als vrouw alleen een bio-boerderij op te zetten op het Hongaarse platteland vraagt om nog een aantal sterke eigenschappen!

SvenjaZo heeft Svenja Cyrys, opgegroeid in Duitsland met werk in Frankfurt am Main, alles achter zich gelaten en is ze in Boedapest diergeneeskunde gaan studeren. Het beviel haar in Hongarije beter dan in Duitsland, ze werd verliefd op de Hongaarse cultuur en de mensen en ze besloot niet meer terug te keren. Ook het idee om een eigen boerenhof te beginnen was in Hongarije beter te verwezenlijken dan in haar eigen land.

 

Na lang zoeken vond ze in 2000 een grote maar vervallen boerderij met voor biologische landbouw belangrijke schone grond en akkers op de Gyürüspuszta in Vál, niet ver van Boedapest. Iedereen verklaarde haar toen voor gek, nu heeft zij daar haar paradijs gemaakt. Het werk als dierenarts en het leiden van een boerderij vielen niet goed te combineren, vandaar dat Svenja zich sinds twee jaar helemaal richt op biologische veeteelt en het runnen van haar eigen manege. Naast de verkoop van het vlees van de in de bossen rond lopende Mangalica varkens, de vele speenvarkens en lammeren, leeft ze ook van het lesgeven in paardrijden.

 

Op een apart gelegen stuk grond op een kleine heuvel houdt ze nog allerlei soorten kleinvee en pluimvee. Voornamelijk voor de gasten als vermaak. Maar zo als Svenja zegt, alle dieren hebben hier een prachtig leven, maar uiteindelijk Varkengaan ze in de pan. Of aan het spit! Op de paarden na, daar houdt ze zo veel van dat ze er niet aan denkt om het vlees ooit te eten. En de ezel wordt natuurlijk niet geslacht, want die gebruikt ze als tractor. Het arme dier, net bevallen van een veulen mag ze een weekje met zwangerschapsverlof, maar daarna moet ze weer aan de slag om gras en andere gewassen van de akkers te halen. Die weer dienen als veevoeder in winter. Ter bescherming van het hof lopen er trouwens een aantal zeer gevaarlijke honden rond. In het donker in je eentje even langs wippen voor een kopje kruidenthee is dus niet aan te raden!

 

Verder heeft Svenja een aantal comfortabele gastenkamers laten bouwen. Voor een lang weekend en in vakantieperiodes komen mensen er om bij te tanken en tot rust te komen na de drukte van de grote stad. Het enige comfort wat ontbreekt, is warm water. Iedereen moet zelf hout stoken voor een warm bad of douche. Maar met de schone lucht en het mooie landschap om je heen is dat geen grote moeite. Om een stukje van het paradijs van Svenja te voelen mag er best even gewerkt worden voor je in het bad gaat zitten. Een aantal malen per jaar organiseert ze ook grote feesten op de boerderij. Dan komen muzikanten in praalwagens met versierde paarden, wordt er Hongaars maar wel degelijk biologisch gekookt en natuurlijk naar goed gebruik gedanst en gefeest tot de haan, als die al niet aan het spit geregen zat, begint te kraaien.

 

Voor meer informatie over de boerderij en verblijf: 

 

>>>> Auteur: Tom de Smet
>>>> Bron:  Stampot Europa
>>>> Gepubliceerd in: Hongarije in Zaken nr 5 juli 2006 

 {moscomment}

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije