Oproep - Het Balassi Insituut is op zoek naar voorwerpen voor de tentoonstelling rond 1956

56erszebethid2006Dinsdag 19 juli 2016 - Als herdenking bij het 60-jarig jubileum van de Hongaarse Opstand van 1956 organiseert het Balassi Instituut in Brussel een tentoonstelling, waarvoor het op zoek is naar tastbare herinneringen uit die periode. Heeft u of uw familie misschien zulke voorwerpen (brieven of kaarten, foto´s of andere objecten), die te maken hebben met de opstand of het vertrek uit Hongarije? Zou u deze ook willen tonen en kunt u deze aan ons uitlenen? Wij zijn van plan de ingezamelde voorwerpen in een tentoonstelling aan een breder publiek te presenteren. 

Lees meer

Ook Piros Arany nu een Hungarikum

epista 3 klDinsdag 12 juli 2016 - Toen eind mei dit jaar in het Amsterdamse Novotel door de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Business Network een drukbezochte avond met als thema 'De wereld van Hungarikum' georganiseerd werd, waren daar veel Hongaarse levensmiddelen en delicatessen te proeven die het predikaat 'Hungarikum' toegekend hebben gekregen. Maar ook waren er producten te vinden die nog niet in de sinds 2012 opgebouwde lijst waren opgenomen, maar wel al heel lang smaak- en beeldbepalend zijn binnen de Hongaarse eetcultuur.
Eind juni werd in Hongarije bekend gemaakt dat twee zeer bekende en veelgebruikte producten, Piros Arany en Erős Pista nu ook opgenomen zijn in de steeds langer wordende lijst van Hungarikum.

Lees meer

Zomerconcert Hongaars Koor Amsterdam, 8 juli in de Verrijzeniskerk

Vrijdag 24 juni 2016 - Op vrijdag 8 juli zullen het Hongaars Koor Amsterdam en het IJlandenkoor `Het Eeuwige Lied` onder leiding van dirigent Orsi Burján een concert geven in de Verrijzeniskerk in Amsterdam Nieuw-West. Het Hongaars Koor werd in 2014 door de Hongaarse Salon (Magyar Szalon) en Orsi Burján opgericht en zingt liederen uit Hongaars en internationaal repertoire. Het IJlandenkoor bestaat al sinds 1999 en wordt sinds 2014 geleid door Orsi Burján. Op 8 juli worden stukken gezongen van de componisten Josquin des Préz, Edward Elgar, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Zoltán Kodály en Lajos Bárdos.

Lees meer

Dichtbij Oostenrijk

kormend klVrijdag 10 juni 2016 - Bij de Tesco aan de rand van Körmend lopen vier met machinegeweren bewapende veiligheidsmensen naar binnen, leden van de speciale eenheid die de Hongaarse regering onlangs naar het stadje nabij de Oostenrijkse grens stuurde, met het doel de burgers te beschermen tegen overlast van het lokale vluchtelingenkamp. "Keulse toestanden zullen wij niet tolereren," aldus regeringspartij Fidesz op haar Facebook-site.

Lees meer

Peter Jansen exposeert in de Újlipótváros Club Gallery in Boedapest

pjansenpaard klDonderdag 14 juli 2016 - Beeldend kunstenaar en fijnschilder Peter Jansen gaat na de succesvolle exposities in Nagykanisza, Pécs, Dombóvár en Simontornya waar vele bezoekers op af kwamen nu ook exposeren in de Újlipótváros Club Gallery in Boedapest. Deze galerie behoort tot een van de oudste galeries die Boedapest kent en is bekend om het grote aantal binnen- en buitenlandse kunstenaars die hier al exposeerden. Peter Jansen toont hier zijn nieuwste stillevens geschilderd op zeer subtiele wijze met licht en schaduw en met minutieuze aandacht voor het detail.

Lees meer

Londen, de tweede Hongaarse stad

londen klDinsdag 28 juni 2016 - De Hongaarse spoorwegmaatschappij MÁV zoekt machinisten, electriciens, monteurs, boekhouders, IT-mensen en meer, meldt het omroepsysteem in de trein. Het bedrijf komt honderden vakmensen tekort, maar echt vlotten wil hun zoektocht niet. De personeelsadvertentie schalt al maandenlang door de coupés. Hongarije worstelt met een enorm tekort aan vakmensen. Een minimumloon van 240 euro en een modaal inkomen van 535 euro netto per maand maken werken in West-Europa zeer aantrekkelijk. Daar kan zelfs de bonus voor MÁV-werknemers, gratis reizen voor het hele gezin, niet tegenop.

Lees meer

Meet & Greet Lunch Dutch Chamber in Boedapest met András Kocsis

Andraskocsis klDonderdag 9 juni 2016 - Op 15 juni organiseert de Nederlandse Kamer van Koophandel in Boedapest een lunch waarbij de toekomstige ambassadeur van Hongarije András Kocsis aanwezig zal zijn. András Kocsis komt deze zomer weer naar Nederland, waar hij in juli zijn geloofsbrieven aan Z. M. Koning Willem-Alexander zal aanbieden. Van september 2012 tot december 2015 werkte András Kocsis als plaatsvervangend hoofd bij de Hongaarse ambassade in Den Haag. Daarna werkte hij in Hongarije als hoofd van het kabinet en was hij adjunct-staatssecretaris voor Europese en Amerikaanse Zaken.

Lees meer

Irota Ecolodge geopend door ambassadeur Gajus Scheltema

irotalogoWoensdag 13 juli 2016 - In mei van dit jaar tijdens de try-out voor een groep genodigden vielen onze monden aardig open van verwondering bij het zien van de drie luxe vakantiewoningen die door de Nederlanders Jeroen van Drunen en Lennard de Klerk gebouwd werden in het Hongaarse dorpje Irota. Prachtige en ook zeer ruime huizen zijn het geworden. Aan de rand van het dorp staan deze ecologische villa's nu open voor vakantiegangers die zowel natuur en rust (het Nationaal Park Aggtelek ligt om de hoek) als comfort en luxe (een waanzinnig mooi zwembad ligt tussen het riet en de wilgen) wensen.

Lees meer

Hollandse meesters uit Boedapest, een onontdekte parel

Buytewech kl aDinsdag 28 juni 2016 - Voordat het Museum van Schone Kunsten in Boedapest begin 2015 haar deuren sloot in verband met een grote jaren durende restauratie was er nog de tentoonstelling 'Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw' te bezichtigen. Er waren toen naast topwerken uit verschillende internationale musea ook veel prachtige schilderijen uit de eigen collectie van het museum te zien waarvan sommigen al tientallen jaren niet meer uit het depot waren geweest.

Lees meer

Economic Newsletter May 2016

Vrijdag 10 juni 2016 - In deze nieuwsbrief van de Nederlandse ambassade in Hongarije wordt ingegaan op onder meer de Europese inbreukprocedure met betrekking tot de aankoop van Hongaarse landbouwgrond, de buitenlandse investeringen, het dalend aantal bedrijfsregistraties, de cijfers over de werkgelegenheid, de mogelijke uitbreiding van Budapest Airport en de ontwikkeling van de automotive industrie.

Lees meer

Film Lily Lane: geen makkie, wel mooi

Llane klDonderdag 9 juni 2016 - Er wordt maar zeer weinig gesproken in de nieuwste film van de Hongaarse filmmaker Bence Fliegauf, maar elk woord telt. Vaak op het irritante af spreekt moeder Rebeka op een ijzige en tergend langzame wijze de woorden uit die in haar 'sprookje' staan, het sprookje dat ze s 'avonds aan haar zoon Dani vertelt voor het slapen gaan. Het is een macaber sprookje dat zich afspeelt in een donker bos en waarin de fee geen fee is.

Lees meer

Meer artikelen...