Mecsek Magazine, het winternummer is verschenen!

mecsekwijnvatZaterdag 3 december 2016 - Het net verschenen winternummer van Mecsek Magazine zit weer vol met leuke en interessante artikelen over wonen, werken en vakantie vieren in Zuidwest-Hongarije. Zo lees je van alles over de Hongaarse zorgverzekeringen, over de de wijnen van Szabó Pince, de inzet van Stichting Vakaró om Roma-kinderen en jongeren te helpen bij hun ontwikkeling en het werk van textielkunstenaar Angéla Thiesz.

Lees meer

Hollandse meesters uit Boedapest, een onontdekte parel

Buytewech kl aWoensdag 26 oktober 2016 - Voordat het Museum van Schone Kunsten in Boedapest begin 2015 haar deuren sloot in verband met een grote jaren durende restauratie was er nog de tentoonstelling 'Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw' te bezichtigen. Er waren toen naast topwerken uit verschillende internationale musea ook veel prachtige schilderijen uit de eigen collectie van het museum te zien waarvan sommigen al tientallen jaren niet meer uit het depot waren geweest.

Lees meer

Debatavond Hongarije 1956, 17 oktober Pakhuis de Zwijger

56logo2016 aDinsdag 4 oktober 2016 - `Would you fight for you freedom? Looking back upon the Hungarian Revolution of 1956.` Op deze vraagstelling voor de debatavond op 17 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zou je haast vanzelfsprekend 'ja natuurlijk' zeggen. Hoewel het nog maar de vraag is, als je eenmaal opgezogen in de strijd, niet alles even helder ziet en je pas achteraf weet of je aan de goede kant stond. Als, zoals in het tweede deel van de titel van dit debat gesteld wordt, we terugkijken op de Opstand in Hongarije in 1956 wat zijn dan de conclusies? Wat hebben de Hongaren en wij daarvan geleerd?

Lees meer

Ambassadeur van Hongarije in Den Haag: Hongarije Staat Solidair in Europa

Woensdag 28 september 2016 - De Hongaarse ambassadeur András Kocsis in Den Haag had vandaag een bijeenkomst met de Nederlandse pers over het Hongaarse referendum van 2 oktober. Een artikel, geschreven door de heer Kocsis, is hieronder te lezen. Hierin staan de argumenten van de Hongaarse regering tegen de hervestiging van vluchtelingen, zoals Brussel het voorstelt, genoemd. 

Lees meer

Hongaarse Wijn & Spijs, HBN evenement in Amsterdam 24 november

TaartHU a klVrijdag 4 november 2016 - Al weer voor de vijfde keer organiseert het Hungarian Business Network (HBN) haar jaarlijkse Wijn & Spijs Proeverij en Markt in Amsterdam en ook dit jaar wordt u weer van harte welkom geheten in Hotel Novotel. Deze Proeverij op 24 november, met stands van verschillende gepassioneerde ondernemers en importeurs die specifieke Hongaarse levensmiddelen, delicatessen en wijnen op de Nederlandse markt brengen, is de uitgelezen gelegenheid om de wijnvoorraad en de keukenkastjes voor de feestdagen eens goed aan te vullen en natuurlijk met elkaar te feesten!

Lees meer

Donkere dagen voor Hongaarse persvrijheid

Dinsdag 11 oktober 2016 - Twee dagen na het stopzetten van Hongarije's grootste oppositiekrant, de Népszabadság, werd vanochtend drie verslaggevers van de oppositienieuwssite 444 de toegang tot het parlement ontzegd. Reden: de opname van een video waarin ze zich niet hielden aan de regels die sinds enkele jaren in het parlement gelden voor journalisten. Wie de video bekijkt, kan zich alleen maar afvragen wat die regels dan wel zijn, want behalve dat de video tamelijk flauw is, gebeurt er weinig schokkends.

Lees meer

Nascholingsconferentie over Hongaarse Opstand: niet alles zwart-wit

confzwolle 5 klDinsdag 4 oktober 2016 - Tijdens de door docenten en studenten geschiedenis drukbezochte nascholingsconferentie op 28 september in Zwolle over Hongarije en de Opstand van 1956 werden er meerdere lezingen gehouden. De lezing van universitair docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump-Gabreëls over de rol van de Sovjet-Unie en het Warschaupact en die van historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven over de vergelijkingen die tussen toen en nu te maken zijn gaven een bijzondere nieuwe kijk op dit thema. Hun conclusie is dat niet alles zo zwart-wit lag, én ook nu niet ligt, zoals we vaak denken. En Dorottya Baczoni van het House of Terror Museum in Boedapest ging in op hoe er in Hongarije nog steeds gezocht wordt naar de maatschappelijke en politieke betekenis van 1956 in de Hongaarse geschiedenis.

Lees meer

Hongaars referendum 2 oktober heeft nare bijsmaak

Plakatstadvol klDinsdag 27 september 2016 - Op zondag 2 oktober is het zover, dan mogen miljoenen Hongaren in het referendum dat door de overheid is opgezet gaan stemmen tegen de zogenaamd door Brussel opgelegde 'verplichte' vestiging van vluchtelingen/migranten in hun land. Het woord mogen is hier eigenlijk niet van toepassing. Sinds het begin van de overheidscampagne, die officieel begin september van start ging, maar in juli (tegen de regels van campagne voeren in) al flink op gang kwam, zijn de Hongaarse burgers murw gebeukt door angst zaaiende staatspropaganda op billboards langs snelwegen, op posters aan lantaarnpalen langs de hoofdstraten van dorpen, in gedrukte media met paginagrote advertenties en op televisie en radio met opruiende spotjes die om de haverklap worden uitgezonden en begin september ook met een achttien pagina's tellende informatiebrochure in de brievenbus. Deze overheidscampagne is er op gericht om alle vluchtelingen en migranten, én natuurlijk Brussel, in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen.

Lees meer

Magyar szalon film: Magyar Szalon film: Félvilág / Demimonde

félvilág 3 klDonderdag 27 oktober 2016 - Op zondag 13 november is de film Félvilág te zien in de Hongaarse Salon in Amsterdam. Dit Hongaarse filmsucces speelt zich af in de broeierige sfeer van het Boedapest van voor de Eerste Wereldoorlog. De stad is in 1914 maandenlang in de ban van de vraag wie courtisane Elza heeft vermoord. Deze kostuumfilm toont de laatste dagen van haar leven te midden van de door bizarre hartstochten geregeerde verhoudingen tussen Elza, haar keurige kamermeisje Rózsi en het naïeve dienstmeisje Kató, die nog gecompliceerder worden door de mannen die Elza omringen.

Lees meer

`Pop-up in Pécs`, de ambassade komt naar u toe! 5 november

Donderdag 6 oktober 2016 - Op zaterdag 5 november organiseert de Nederlandse ambassade in Hongarije een informatiebijeenkomst in het Csontváry Museum in Pécs. Ambassadeur Gajus Scheltema en de ambassademedewerkers zullen u gedurende deze middag vertellen over de dagelijkse werkzaamheden op de ambassade. Politieke zaken, economische relaties, de Nederlands-Hongaarse culturele manifestaties en consulaire aspecten komen allemaal aan bod. De bijeenkomst is er echter vooral ook op gericht om van uw kant te horen hoe het leven in Hongarije bevalt en waar u zoal tegen aanloopt.

Lees meer

Rouleaux: Krasznahorkai`s `De melancholie van het verzet` maakt verpletterende indruk

Krasnahorkaiwalvis klDinsdag 4 oktober 2016 - In september kwam bij Uitgeverij Wereldbibliotheek de roman De melancholie van het verzet (1989) van László Krasznahorkai uit in een vertaling van Mari Alföldy. De recensie van 17 september in dagblad Trouw van Wil Rouleaux was niet alleen lovend over het boek zelf, maar hij noemt ook de vertaling door Alföldy een geweldige prestatie: 'Ook aan haar is het te danken dat De melancholie van het verzet zo’n verpletterende indruk maakt.’

Lees meer

Film `Angry Buddha`, ander onderwijs voor Hongaarse Roma-jongeren

Angry Buddha klZaterdag 24 september 2016 - Op het komende Buddhist Film Festival Europe, dat in het Amsterdamse EYE van 30 september tot en met 2 oktober plaatsvindt, worden internationale films vertoond die de etnisch-culturele diversiteit verbeelden die zich in de boeddhistische arena wereldwijd manifesteert. Een van de films die op zondag 2 oktober te zien zal zijn is 'Angry Buddha' over de Hongaar János Orsós.

Lees meer

Meer artikelen...

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929