Bauhausfims met cellist Örs Köszeghy in EYE

Eyefo0064392 klWoensdag 10 augustus 2016 - In het Amsterdamse EYE worden op 20 september stille 'Bauhausfilms' vertoond waarbij de Hongaarse cellist Örs Köszeghy modernistische composities van Sándor Veress, Paul Hindemith en Ernst Křenek zal spelen. Een van de films die gedraaid worden is Grossstadt zigeuner van de Hongaarse fotograaf en kunstenaar László Moholy-Nagy. Deze in 1932 in Berlijn opgenomen zwartwit film was tijdens de tentoonstelling over Moholy-Nagy in 2011 in het Ludwig Múzeum in Boedapest en in het zelfde jaar ook in het Haagse Gemeentemuseum te zien.

Lees meer

Oproep - Het Balassi Insituut is op zoek naar voorwerpen voor de tentoonstelling rond 1956

56erszebethid2006Dinsdag 19 juli 2016 - Als herdenking bij het 60-jarig jubileum van de Hongaarse Opstand van 1956 organiseert het Balassi Instituut in Brussel een tentoonstelling, waarvoor het op zoek is naar tastbare herinneringen uit die periode. Heeft u of uw familie misschien zulke voorwerpen (brieven of kaarten, foto´s of andere objecten), die te maken hebben met de opstand of het vertrek uit Hongarije? Zou u deze ook willen tonen en kunt u deze aan ons uitlenen? Wij zijn van plan de ingezamelde voorwerpen in een tentoonstelling aan een breder publiek te presenteren. 

Lees meer

Ook Piros Arany nu een Hungarikum

epista 3 klDinsdag 12 juli 2016 - Toen eind mei dit jaar in het Amsterdamse Novotel door de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Business Network een drukbezochte avond met als thema 'De wereld van Hungarikum' georganiseerd werd, waren daar veel Hongaarse levensmiddelen en delicatessen te proeven die het predikaat 'Hungarikum' toegekend hebben gekregen. Maar ook waren er producten te vinden die nog niet in de sinds 2012 opgebouwde lijst waren opgenomen, maar wel al heel lang smaak- en beeldbepalend zijn binnen de Hongaarse eetcultuur.
Eind juni werd in Hongarije bekend gemaakt dat twee zeer bekende en veelgebruikte producten, Piros Arany en Erős Pista nu ook opgenomen zijn in de steeds langer wordende lijst van Hungarikum.

Lees meer

Zomerconcert Hongaars Koor Amsterdam, 8 juli in de Verrijzeniskerk

Vrijdag 24 juni 2016 - Op vrijdag 8 juli zullen het Hongaars Koor Amsterdam en het IJlandenkoor `Het Eeuwige Lied` onder leiding van dirigent Orsi Burján een concert geven in de Verrijzeniskerk in Amsterdam Nieuw-West. Het Hongaars Koor werd in 2014 door de Hongaarse Salon (Magyar Szalon) en Orsi Burján opgericht en zingt liederen uit Hongaars en internationaal repertoire. Het IJlandenkoor bestaat al sinds 1999 en wordt sinds 2014 geleid door Orsi Burján. Op 8 juli worden stukken gezongen van de componisten Josquin des Préz, Edward Elgar, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Zoltán Kodály en Lajos Bárdos.

Lees meer

Op zoek naar een hemel zonder bommen

RHellingaP1140351 001 klDinsdag 9 augustus 2016 - “Noem het geen kamp,” zegt Saed Muhsan. De textielhandelaar, die in Kaboel hoofddoeken verkocht, is de tijdelijke en informele leider van het noodkampje dat vluchtelingen hebben opgezet in de buurt van het Servische grensplaatsje Horgos. Op een verloren strook land tussen het met NATO-prikkeldraad afgezette grenshek dat de Hongaren vorig jaar bouwden en de officiële Servische grens wachten 600 mensen, vooral Afghanen, wekenlang op toelating tot Hongarije.
Dagelijks mogen vijftien gelukkigen, veertien in familieverband en één alleen reizende man, naar de transitzone aan de andere kant van het hek. Daar is een van containers gebouwd opvangkampje waar ze Hongaars asiel kunnen aanvragen. De families reizen vervolgens door naar andere opvang, de alleen reizende mannen blijven tot dertig dagen in de kale container met luchtkooi. Alles is gedaan om asiel aanvragen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, al wil niemand sowieso in Hongarije blijven.

Lees meer

Peter Jansen exposeert in de Újlipótváros Club Gallery in Boedapest

pjansenpaard klDonderdag 14 juli 2016 - Beeldend kunstenaar en fijnschilder Peter Jansen gaat na de succesvolle exposities in Nagykanisza, Pécs, Dombóvár en Simontornya waar vele bezoekers op af kwamen nu ook exposeren in de Újlipótváros Club Gallery in Boedapest. Deze galerie behoort tot een van de oudste galeries die Boedapest kent en is bekend om het grote aantal binnen- en buitenlandse kunstenaars die hier al exposeerden. Peter Jansen toont hier zijn nieuwste stillevens geschilderd op zeer subtiele wijze met licht en schaduw en met minutieuze aandacht voor het detail.

Lees meer

Londen, de tweede Hongaarse stad

londen klDinsdag 28 juni 2016 - De Hongaarse spoorwegmaatschappij MÁV zoekt machinisten, electriciens, monteurs, boekhouders, IT-mensen en meer, meldt het omroepsysteem in de trein. Het bedrijf komt honderden vakmensen tekort, maar echt vlotten wil hun zoektocht niet. De personeelsadvertentie schalt al maandenlang door de coupés. Hongarije worstelt met een enorm tekort aan vakmensen. Een minimumloon van 240 euro en een modaal inkomen van 535 euro netto per maand maken werken in West-Europa zeer aantrekkelijk. Daar kan zelfs de bonus voor MÁV-werknemers, gratis reizen voor het hele gezin, niet tegenop.

Lees meer

Wantrouwen tegen nieuwe museumwijk

carousel klMaandag 25 juli 2016 - Meer dan verkrotte bedrijfspanden waren het niet, de gebouwen van Hunexpo in het Stadspark in Boedapest die onlangs tegen de vlakte gingen. Toch lokte de sloop protest uit van Hongaarse milieuactivisten. Volgens hen is de sloop van de leegstaande panden op de plek waar het nieuwe Hongaarse Muziekhuis is gepland, de eerste stap naar de vernieling van het oudste openbare park ter wereld.

Lees meer

Irota Ecolodge geopend door ambassadeur Gajus Scheltema

irotalogoWoensdag 13 juli 2016 - In mei van dit jaar tijdens de try-out voor een groep genodigden vielen onze monden aardig open van verwondering bij het zien van de drie luxe vakantiewoningen die door de Nederlanders Jeroen van Drunen en Lennard de Klerk gebouwd werden in het Hongaarse dorpje Irota. Prachtige en ook zeer ruime huizen zijn het geworden. Aan de rand van het dorp staan deze ecologische villa's nu open voor vakantiegangers die zowel natuur en rust (het Nationaal Park Aggtelek ligt om de hoek) als comfort en luxe (een waanzinnig mooi zwembad ligt tussen het riet en de wilgen) wensen.

Lees meer

Hollandse meesters uit Boedapest, een onontdekte parel

Buytewech kl aDinsdag 28 juni 2016 - Voordat het Museum van Schone Kunsten in Boedapest begin 2015 haar deuren sloot in verband met een grote jaren durende restauratie was er nog de tentoonstelling 'Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw' te bezichtigen. Er waren toen naast topwerken uit verschillende internationale musea ook veel prachtige schilderijen uit de eigen collectie van het museum te zien waarvan sommigen al tientallen jaren niet meer uit het depot waren geweest.

Lees meer

Economic Newsletter May 2016

Vrijdag 10 juni 2016 - In deze nieuwsbrief van de Nederlandse ambassade in Hongarije wordt ingegaan op onder meer de Europese inbreukprocedure met betrekking tot de aankoop van Hongaarse landbouwgrond, de buitenlandse investeringen, het dalend aantal bedrijfsregistraties, de cijfers over de werkgelegenheid, de mogelijke uitbreiding van Budapest Airport en de ontwikkeling van de automotive industrie.

Lees meer

Meer artikelen...

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929