Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

In gesprek met László Krasznahorkai, 29 oktober Crossing Border Festival Den Haag

KrasznahorkaiDonderdag 10 oktober 2019 - De literatuur van Midden- en Oost-Europa zit, voor ons westerlingen althans, vol met verborgen parels. Soms openbaart zich er zomaar eentje – denk aan de eerste vertalingen van het werk van de Hongaarse Sándor Márai, eind jaren negentig. Dat was een bescheiden sensatie. Net als Márai komt ook László Krasznahorkai uit Hongarije. Sinds een paar jaar is een deel van zijn werk in het Nederlands te verkrijgen. Over de status van Krasznahorkai hoeft een mens zich niet te vergissen: Hongarije dient zijn werk jaarlijks in ten behoeve van de Nobelprijs voor de Literatuur. Op 29 oktober komt László Krasznahorkai naar het Theater aan het Spui in Den Haag waar hij geïnterviewd zal worden door Chris Keulemans. Aanvang 20.00 uur.


KrasznaWenckheimCover9789028427433Deze maand verschijnt er een nieuwe roman van de meester: Baron Wenckheim keert terug.  Het werd vanuit het Hongaars naar het Nederlands vertaald door Mari Alföldy. Het is weer een ‘echte’ Krasznahorkai geworden. Dat wil zeggen: een verhaal dat alleen geschreven kon worden door een stem uit een deel van de wereld dat heel veel weerbarstige geschiedenis heeft meegemaakt. In Wenckheim voert hij een apocalyptische wereld op, waarin de hoop op een wonder mensen voor de zoveelste maal in een valse Messias doet geloven. Dit alles met fatale gevolgen.

László Krasznahorkai (1954) studeerde rechten en Hongaarse literatuur. In 1985 debuteerde hij met Satanstango, een roman die inmiddels wereldwijd bekend is geworden, mede dankzij de verfilming door Béla Tarr. Hij publiceerde romans, verhalen en essays. In 2015 werd hij voor zijn hele oeuvre bekroond met een speciale International Man Booker Prize. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek De melancholie van het verzet, dat werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

>>>> Baron Wenckheim keert terug verschijnt bij Uitgeverij De Vries Van Stockum
>>>> ISBN 9789028427433

>>>> Facebook Events: CrossingborderKitchen with László Krasznahorkai

Crossing Border is een internationaal literatuur- en muziekfestival op meerdere locaties in Den Haag. In 1993 werd het voor het eerst georganiseerd. Door een podium te bieden voor verhalen uit vele windstreken wil het festival mensen verbinden en inspireren. BorderKitchen presenteert avonden rondom bepaalde auteurs. In 2003 beet Michel Houellebecq het spits af, waarna nog heel veel andere gerenommeerde internationale auteurs naar Den Haag kwamen. Meer informatie over het volledige programma van 29 oktober t/m 3 november: Crossing Border

CB 2019 Website Slider Chicken

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije