Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boek `Een schitterend isolement` nu ook in het Hongaars

MajeaucoveruitsnedeVrijdag 31 mei 2019 - Het is ruim twee jaar geleden dat er op Hongarije Vandaag een boekbespreking van de titel Een schitterend isolement van Olga Majeau verscheen. Een aantal maanden ervoor was het in het Duits verschenen. In juni komt het boek over deze bijzondere Hongaars-Duits-Nederlandse familiegeschiedenis in het Hongaars uit onder de titel Elszórt morzsák a kék madárnak. Tijdens de Boekenweek in Boedapest zal het boek feestelijk gepresenteerd worden.


MajeauArpadOns schitterend isolement, zo noemde de overgrootvader van Olga Majeau het in zijn brieven die hij schreef vanuit de Hongaarse goelag. In die goelag op de poesta zat de Hongaarse baron Árpád Eperjesy de Szászváros et Toti begin jaren vijftig samen met zijn tweede vrouw Julia en hun zoontje Péter gevangen. De Nederlandse docente en schrijfster Olga Majeau erfde de brieven na het overlijden van haar oma Elfi Eperjesy, een dochter van Árpád.


Deze brieven én de zegelring van Árpád vormden het startpunt voor een lange en bewogen zoektocht naar de aangrijpende familiegeschiedenis die door verschillende Europese landen langs museumarchieven en geconfisqueerde kunstschatten en van adellijke hoven naar boerendorpen voert. Zowel Árpad als Elfi vinden in Nederland hun laatste rustplaats.


OlgaMajeauCoverHongaarsOp 15 juni rond 11 uur in de ochtend wordt het boek bij de stand van uitgeverij Mentor Könyvek Könyvkiadó officieel gepresenteerd. Deze uitgeverij staat dan samen met nog tientallen uitgeverijen op de Boekenmarkt in Boedapest aan de Duna-korzó (Donau corso). Deze markt wordt tijdens de Hongaarse Boekenweek georganiseerd. Ook vindt er die middag een feestelijke bijeenkomst plaats met hen die bij het tot stand komen van het boek betrokken waren. De Nederlandse ambassadeur René van Hell zal daarbij ook aanwezig zijn en het boek in ontvangst nemen.

> De 90ste Hongaarse Boekenweek: 90. Ünnepi könvyhét

> Boekbespreking 2017: Een schitterend isolement, de zoektocht van Olga Majeau naar haar Hongaarse oorsprong

> Een schitterend isolement. Een familiegeschiedenis. Querido, 340 blz. € 19,99
ISBN: 978 90 214 5780 2

> Website Olga Majeau

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije