• Home

Amnesty International Bijeenkomst mensenrechtensituatie Polen & Hongarije, 5 oktober Amsterdam

Woensdag 26 september 2018 - We horen en lezen er vaak over in de landelijke media: in onze bijna-buurlanden Polen en Hongarije gaan de regeringen heel anders om met mensen en organisaties die opkomen voor de rechten van anderen dan in Nederland en België. Het is verontrustend dat in deze landen, die samen met Nederland en België lid zijn van de Europese Unie, de mensenrechten stapje voor stapje steeds openlijker worden geschonden en mensenrechtenverdedigers met allerlei nieuwe wetten en regels het werken steeds moeilijker wordt gemaakt.

Lees meer

Reloaded: verkiezingen Hongarije

Donderdag 3 mei 2018 - Opinie: Door Csengő András - Nu de kruitdampen van de verkiezingsuitslag definitief zijn opgetrokken heeft hopman Orbán het in al zijn wijsheid verstandig geacht om zijn nieuwe club van Ministers te presenteren. Zijn er verrassingen? Niet echt, slechts accentverschuivingen. Interessant is wel dat Orbán in het begin van vorige week preludeerde op de definitieve lijst van Ministers door de naam van de nieuwe Minister van Financiën reeds te noemen. Nu ja, zo nieuw is deze naam natuurlijk niet, daar Mihály Varga zijn job gewoon continueert. Varga is ’the brother in arms’ van Orbán, een ietwat saai ogende boekhouder met dito saaie uitstraling, maar hij is de financiële waakhond en ik moet eerlijk zeggen dat ik hem op weinig uitglijders heb kunnen betrappen de afgelopen vier jaar.

Lees meer

Donkere dagen voor Hongaarse persvrijheid

Dinsdag 11 oktober 2016 - Twee dagen na het stopzetten van Hongarije's grootste oppositiekrant, de Népszabadság, werd vanochtend drie verslaggevers van de oppositienieuwssite 444 de toegang tot het parlement ontzegd. Reden: de opname van een video waarin ze zich niet hielden aan de regels die sinds enkele jaren in het parlement gelden voor journalisten. Wie de video bekijkt, kan zich alleen maar afvragen wat die regels dan wel zijn, want behalve dat de video tamelijk flauw is, gebeurt er weinig schokkends.

Lees meer

’Laten we het land verdedigen!’

véd4 klVrijdag 11 december 2015 - Begin november besloot het Hongaarse parlement met grote meerderheid van stemmen om het Europese besluit tot het herverdelen van vluchtelingen over de lidstaten middels quota af te wijzen. De Hongaarse regering vindt dat de EU geen goede juridische gronden heeft om deze verplichte quota op te leggen en kondigde midden november aan bezwaar in te dienen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. 

Lees meer

Orbán vlucht vooruit

Vrijdag 21 september 2018 - Het lijkt erop dat Viktor Orbán, in reactie op de aanname van het Sargentini rapport in het Europese parlement op 12 september, opnieuw de vlucht vooruit kiest door zich steeds openlijker op te werpen als de leider van een Europese coalitie van rechts-nationalistische partijen. In Hongarije zelf heeft het EP-besluit intussen helemaal niets veranderd: de oppositie is totaal machteloos en de uitbouw van de autoritaire partijstaat gaat onverdroten verder.

Lees meer

Omnivoor Orbán

Vrijdag 20 april 2018 - Opinie: Door Csengő AndrásSoli deo gloria! Alleen aan God de eer. Met deze woorden sloot Viktor Orbán zijn overwinningsspeech af na zijn eclatante verkiezingsoverwinnig. De Napoleon Orbán begint zowaar Thierry Baudettrekjes te vertonen, het moet toch niet gekker worden. Hij had ook alle reden om ’himmelhochjauchzend’ te reageren, zijn partij, Fidesz, heeft een tweederde meerderheid in het parlement behaald en is daarmee wederom alleenheerser geworden in Hongarije EN dat voor de derde keer! Goede reden om een zetel naast Onze Lieve Heer op te eisen. Maar hoe is dit nu toch mogelijk hoor je vanuit alle windstreken, de mode is tegenwoordig toch dat het politieke landschap in veel Europese landen meer en meer versplintert? Wat is er gebeurd in het land met de mooiste hoofdstad in Europa. Het antwoord daarop is niet heel kort maar is ook weer niet vreselijk gecompliceerd.

Lees meer

Referenda: een wel, een niet

Donderdag 25 februari 2016 - Kaalgeschoren veiligheidsmensen van de Hongaarse voetbalclub Ferencváros die een oppositiepoliticus verhinderen om een referendumvraag bij het Nationale Kiesbureau in te dienen: zelfs Gábor Vona, leider van de extremistische Jobbik, noemde het dinsdagavond een dieptepunt in Hongarije in de afgelopen 26 jaar. Opmerkelijk, want de bewuste oppositiepoliticus was niet van Jobbik, maar van de socialistische MSzP, waar Jobbik nou bepaald niet echt veel mee op heeft. Vona had zelfs een goed woord over voor de voormalige MSzP-premier Ferenc Gyurcsány onder wiens bewind het voor de oppositie wel gewoon mogelijk was om referenda te organiseren.

Lees meer

Het venijn zat in de staart

Vrijdag 30 oktober 2015 - Op de kritiek die de Amerikaanse ambassadeur in Hongarije Colleen Bell deze week in haar rede aan de Corvinus Universiteit in Boedapest uitsprak, reageerde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó in een verklaring aan het Hongaarse persbureau MTI nukkig en geïrriteerd, alsof hij een vervelende vlieg probeerde weg te slaan.

Lees meer

BMW (Bei Mercedes Weggeworfen) Now made in Hungary!

Donderdag 2 augustus 2018 - Opinie: Door Csengő András - De horkerige ’nouveau riche’ in Hongarije trekt zich de haren uit het hoofd. Over een paar jaar lopen de door hen aan te schaffen protserige BMW-SUV’s van de band in Debrecen, een oostelijke stad in Hongarije. Daar kun je bij je maatjes toch niet meer mee aankomen, een Duitse auto geproduceerd in Hongarije?

Lees meer

Soros, volksvijand nummer één

Dinsdag 2 mei 2017 - Een steenrijke joodse zakenmagnaat die in pakweg 100 landen organisaties ondersteunt die zich inzetten voor mensenrechten en democratie: voor degenen die geloven in geheime linkse complotten om de wereld te overheersen, is de in Hongarije geboren Amerikaanse miljardair George Soros een voor de hand liggende boeman. Donald Trump haat hem, Vladimir Putin haat hem en zoals de laatste weken weer eens overduidelijk werd, Viktor Orbán, premier van het land waar Soros 86 jaar geleden als György Schwarz ter wereld kwam, haat hem.

Lees meer

Ambassadeur Orsolya Szijjártó terug naar Hongarije

Maandag 15 februari 2016 - Begin februari kwam het bericht al door dat de Hongaarse ambassadeur in Nederland, mevrouw Orsolya Szijjártó, per 1 februari teruggeroepen was naar Hongarije, maar op dat moment was het nog niet duidelijk waarom. Op vrijdag 12 februari verscheen een kort bericht op de Hongaarse nieuwssite VS.hu dat ze niet zomaar is teruggeroepen, maar ook ontslagen is uit haar functie. 

Lees meer

Árpád Göncz wilde geen staatsbegrafenis

garpadVrijdag 16 oktober 2015 - De voormalige Hongaarse president Árpád Göncz, die op 6 oktober jongstleden op 93-jarige leeftijd overleed, wenste ondanks dat het gebruikelijk is voor staatshoofden, geen staatsbegrafenis. De plechtigheid zal daarom bescheiden zijn, zonder binnen-en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije