Donkere dagen voor Hongaarse persvrijheid

Dinsdag 11 oktober 2016 - Twee dagen na het stopzetten van Hongarije's grootste oppositiekrant, de Népszabadság, werd vanochtend drie verslaggevers van de oppositienieuwssite 444 de toegang tot het parlement ontzegd. Reden: de opname van een video waarin ze zich niet hielden aan de regels die sinds enkele jaren in het parlement gelden voor journalisten. Wie de video bekijkt, kan zich alleen maar afvragen wat die regels dan wel zijn, want behalve dat de video tamelijk flauw is, gebeurt er weinig schokkends.

Lees meer

’Laten we het land verdedigen!’

véd4 klVrijdag 11 december 2015 - Begin november besloot het Hongaarse parlement met grote meerderheid van stemmen om het Europese besluit tot het herverdelen van vluchtelingen over de lidstaten middels quota af te wijzen. De Hongaarse regering vindt dat de EU geen goede juridische gronden heeft om deze verplichte quota op te leggen en kondigde midden november aan bezwaar in te dienen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. 

Lees meer

Oom Árpi is niet meer

garpDinsdag 6 oktober 2015 - Op 93-jarige leeftijd is de voormalig Hongaars president Árpád Göncz op dinsdag 6 oktober in het bijzijn van z’n familie overleden. Voor oom Árpi, zoals hij door vele Hongaren liefkozend genoemd werd, is er een aantal jaren geleden een facebookpagina opgezet. Daarop stromen nu de condoleances binnen.

Lees meer

Stemmingmakerij

affindexWoensdag 3 juni 2015 - In het kader van de Hongaarse Nationale Raadpleging, een enquete naar de mening van burgers over immigranten en vluchtelingen die naar Hongarije komen, en waarvoor nu de campagne gestart is, is er een raar stemmingmakend affiche ontworpen. ’Als je naar Hongarije komt, ontneem de Hongaren dan niet hun werk!', staat erop geschreven. Het lijkt een oproep aan de immigranten te zijn, maar die spreken helemaal geen Hongaars. Het is dus bedoeld om Hongaren te beïnvloeden bij het invullen van de Raadpleging. Stemmingmakerij dus.

Lees meer

Referenda: een wel, een niet

Donderdag 25 februari 2016 - Kaalgeschoren veiligheidsmensen van de Hongaarse voetbalclub Ferencváros die een oppositiepoliticus verhinderen om een referendumvraag bij het Nationale Kiesbureau in te dienen: zelfs Gábor Vona, leider van de extremistische Jobbik, noemde het dinsdagavond een dieptepunt in Hongarije in de afgelopen 26 jaar. Opmerkelijk, want de bewuste oppositiepoliticus was niet van Jobbik, maar van de socialistische MSzP, waar Jobbik nou bepaald niet echt veel mee op heeft. Vona had zelfs een goed woord over voor de voormalige MSzP-premier Ferenc Gyurcsány onder wiens bewind het voor de oppositie wel gewoon mogelijk was om referenda te organiseren.

Lees meer

Het venijn zat in de staart

Vrijdag 30 oktober 2015 - Op de kritiek die de Amerikaanse ambassadeur in Hongarije Colleen Bell deze week in haar rede aan de Corvinus Universiteit in Boedapest uitsprak, reageerde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó in een verklaring aan het Hongaarse persbureau MTI nukkig en geïrriteerd, alsof hij een vervelende vlieg probeerde weg te slaan.

Lees meer

Het houdt maar niet op

billboardontwerp 1 klVrijdag 17 juli 2015 - Alweer gooit de Hongaarse regering er een flink aantal miljoenen forintjes tegenaan om het volk te overtuigen dat ze toch heel goed bezig is. Ongeveer twee jaar geleden hing het land vol met billboards met de slogan ’Hongarije doet het beter!’ om te laten zien dat het land het economische veel beter deed dan de andere Europese landen, dit voorjaar begon de grote anti-immigratiecampagne en nu start er een nieuwe campagne om de ’zegeningen’ van de door deze regering hervormde economie uit te dragen.

Lees meer

Worst practices

Vrijdag 29 mei 2015 - Voorarrest in Hongarije kan jaren duren. Een paar jaar geleden moesten ze je na maximaal vijf (!) jaar vrijlaten, maar tegenwoordig kun je theoretisch voor onbepaalde tijd in de gevangenis verdwijnen voor je wordt berecht. Dat voorarrest moet weliswaar iedere drie maanden door een rechter worden verlengd, maar in praktijk is dat een kwestie van een stempel halen.

Lees meer

Ambassadeur Orsolya Szijjártó terug naar Hongarije

Maandag 15 februari 2016 - Begin februari kwam het bericht al door dat de Hongaarse ambassadeur in Nederland, mevrouw Orsolya Szijjártó, per 1 februari teruggeroepen was naar Hongarije, maar op dat moment was het nog niet duidelijk waarom. Op vrijdag 12 februari verscheen een kort bericht op de Hongaarse nieuwssite VS.hu dat ze niet zomaar is teruggeroepen, maar ook ontslagen is uit haar functie. 

Lees meer

Árpád Göncz wilde geen staatsbegrafenis

garpadVrijdag 16 oktober 2015 - De voormalige Hongaarse president Árpád Göncz, die op 6 oktober jongstleden op 93-jarige leeftijd overleed, wenste ondanks dat het gebruikelijk is voor staatshoofden, geen staatsbegrafenis. De plechtigheid zal daarom bescheiden zijn, zonder binnen-en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Lees meer

Hongaarse natuurgebieden gered

donau rivierbos 13 9 2011 13 47 37 1524x2002 klZaterdag 6 juni 2015 - Het Hongaarse grondwettelijk hof staat niet bekend vanwege zijn daadkracht. Geen wonder, want het merendeel van de rechters is benoemd door Fidesz. Maar deze week bleek dat die rechters toch niet helemaal aan de leiband van de partij lopen. Op verzoek van president Áder bogen ze zich over een nieuwe wet die bedoeld is om de nationale parken op te heffen, en kwamen tot de conclusie dat die wet tegen de grondwet indruist.

Lees meer

Als Orbán Koningin Juliana zou zijn...

juliana klDonderdag 7 mei 2015 - Koningin Juliana als inspirerend voorbeeld voor de Hongaarse premier Viktor Orbán, op de website van Kettős Merce verscheen een artikel van András Jambor naar aanleiding van de nationale raadpleging over immigranten dat nu door de Hongaarse regering onder de bevolking gehouden wordt. In zijn artikel verwijst Jambor naar Koningin Juliana. Orbán zou de woorden die zij uitsprak ter verwelkoming van de Hongaarse vluchtelingen die in 1956 naar Nederland kwamen eens goed ter harte moeten nemen.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929