Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het venijn zat in de staart

Vrijdag 30 oktober 2015 - Op de kritiek die de Amerikaanse ambassadeur in Hongarije Colleen Bell deze week in haar rede aan de Corvinus Universiteit in Boedapest uitsprak, reageerde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó in een verklaring aan het Hongaarse persbureau MTI nukkig en geïrriteerd, alsof hij een vervelende vlieg probeerde weg te slaan.

In de eerste helft van haar lange speech spreekt Bell vooral over de innige vriendschapsbanden en de goede samenwerking tussen de twee landen. Er worden bruggen gebouwd. Maar daarna neemt het een andere wending en geeft ze flinke kritiek op meerdere punten in het Hongaarse regeringsbeleid. Het venijn zat in de staart. De speech is te lezen op de website van de Amerikaanse ambassade in Hongarije, maar een mooie samenvatting met een opsomming van de positieve en negatieve punten valt te lezen op Portfolio.hu. (link onderaan)

Uit het bericht van MTI op de website van de regering:

“The American opinions voiced by the US Ambassador in her speech at the university have been heard before many times, and they do not contain anything new”

He drew attention to the fact that as Hungary is a Member State of the European Union, and not of the United States, “the issues raised by the Ambassador are subject to discussion with the EU. In fact we have already discussed and resolved them”.

“We know that the United States would like to see an increasing number of immigrants arriving in Europe, and clearly this is why it is voicing its opinions now. At the same time, Hungary is the only European country which has been able to stop the flood of immigrants at its borders”, the statement says.

De Verenigde Staten doen wat betreft Hongarije niet aan stille diplomatie, de speech van Bell werd immers niet gehouden op een kleine besloten bijeenkomst. Wie niet horen wil moet voelen, we herhalen de kritiekpunten tot dat er ook werkelijk wat verbeterd wordt, lijken de VS te willen zeggen. Vorig jaar waren er ook al grote diplomatieke spanningen tussen de twee landen naar aanleiding van de door de VS opgestelde lijst met Hongaarse hoge ambtenaren die niet meer welkom zijn. Ook president Obama en voormalig president Clinton kwamen vorig jaar met scherpe woorden.

In Nederland werd aan koning Willem Alexander gevraagd om tijdens zijn bezoek aan China over de mensenrechtensituatie daar te spreken, ook al zouden zulke uitspraken zogenaamd de handelsbetrekkingen kunnen verstoren. Hoe kan Hongarije zo onvolwassen reageren als een van de belangrijkste handelspartners van je land (Szijjártó sprak eerder deze week nog vrolijk over de economische banden met de VS op een forum van de AmCham in Boedapest) doordachte en serieuze kritiek uit? En waarom zou Amerika de problemen niet mogen aankaarten en is dat alleen voorbehouden aan de Europese Unie?

Meer over de speech van Colleen Bell op:

>>>> BBJ.hu - Bell raises ‘serious’ concerns about Hungary, praises relations

>>>> Portfolio.hu - U.S. Ambassador slams Hungarian policies, rampant corruption, refugee management

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.


>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije