Árpád Göncz wilde geen staatsbegrafenis

garpadVrijdag 16 oktober 2015 - De voormalige Hongaarse president Árpád Göncz, die op 6 oktober jongstleden op 93-jarige leeftijd overleed, wenste ondanks dat het gebruikelijk is voor staatshoofden, geen staatsbegrafenis. De plechtigheid zal daarom bescheiden zijn, zonder binnen-en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Árpád Göncz, oom Árpi, zal op de begraafplaats van Óbuda op 6 november ter aarde besteld worden, vlakbij de graven van personen waarmee hij samen na de Opstand van 1956 tot 1963 gevangen zat. Een paar vrienden zullen spreken bij het graf, maar vanuit de politiek zal er niemand officieel vertegenwoordigd zijn en er komt geen moment van nationale rouw. Wel zijn op verschillende plaatsen in het land Hongaren al samengekomen om Göncz te eren en te herdenken.

De laatste wil van de nu nog steeds zeer geliefde Göncz wordt nu door sommige Hongaren uitgelegd als kritiek op de huidige regering, maar anderen vinden dat Göncz, gewoon trouw aan zichzelf, ervoor koos om net zo begraven te worden als dat hij was, een bescheiden mens.

De Hongaarse zangeres Zsuzsa Koncz zal bij de begrafenis een geliefd lied van Göncz zingen. Dit lied Ha én rózsa volnék - Als ik een roos zou zijn,  droeg zij tijdens een concert in 2006 ook al op aan Árpád Gönz die in de zaal zat. De tekst spreekt voor zich, zie de Engelse vertaling op: If I was a rose 
>>>> Bron: diverse Hongaarse media
>>>> Foto bovenaan: Kettős Mérce

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije