In gesprek met László Krasznahorkai, 29 oktober Crossing Border Festival Den Haag

KrasznahorkaiDonderdag 10 oktober 2019 - De literatuur van Midden- en Oost-Europa zit, voor ons westerlingen althans, vol met verborgen parels. Soms openbaart zich er zomaar eentje – denk aan de eerste vertalingen van het werk van de Hongaarse Sándor Márai, eind jaren negentig. Dat was een bescheiden sensatie. Net als Márai komt ook László Krasznahorkai uit Hongarije. Sinds een paar jaar is een deel van zijn werk in het Nederlands te verkrijgen. Over de status van Krasznahorkai hoeft een mens zich niet te vergissen: Hongarije dient zijn werk jaarlijks in ten behoeve van de Nobelprijs voor de Literatuur. Op 29 oktober komt László Krasznahorkai naar het Theater aan het Spui in Den Haag waar hij geïnterviewd zal worden door Chris Keulemans. Aanvang 20.00 uur.

Lees meer

De Boekendag in Boedapest Programma 27 april 2019

BdagbannerkleinvooropHVMaandag 22 april 2019 - Op 27 april 2019 vindt de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest plaats. De deuren gaan open om 12 uur en aansluitend op het middagprogramma borrelen we door in de avond. Dus als je overdag niet kunt komen, maar wel zin hebt om wat te drinken in Nederlandstalig gezelschap - ook de Hongaarse studenten spreken het - loop binnen. We hopen op lekker weer zodat we ook het terras van Kelet Kávézó kunnen gebruiken. Tot 27 april in Kelet Kávézó! 

Lees meer

Go Short Filmfestival Nijmegen, focus op Hongarije

GoShort0vIJuf JDinsdag 12 maart 2019 - Tijdens het filmfestival Go Short, dat in Nijmegen plaatsvindt van 3 t/m 7 april, staat Hongarije centraal in de programmering. Na een crisis in de Hongaarse cinema aan het begin van dit decennium, floreert de Hongaarse filmindustrie inmiddels meer dan ooit tevoren. Hongaarse films krijgen niet alleen flinke aantallen bezoekers, maar vergaren ook internationale erkenning op belangrijke festivals.

Lees meer

Boek `Een schitterend isolement` nu ook in het Hongaars

MajeaucoveruitsnedeVrijdag 31 mei 2019 - Het is ruim twee jaar geleden dat er op Hongarije Vandaag een boekbespreking van de titel Een schitterend isolement van Olga Majeau verscheen. Een aantal maanden ervoor was het in het Duits verschenen. In juni komt het boek over deze bijzondere Hongaars-Duits-Nederlandse familiegeschiedenis in het Hongaars uit onder de titel Elszórt morzsák a kék madárnak. Tijdens de Boekenweek in Boedapest zal het boek feestelijk gepresenteerd worden.

Lees meer

Debuutschrijvers op de Boekendag in Boedapest

Bdag covers samen 2019 fotoZaterdag 20 april 2019 - Op de komende Nederlandstalige Boekendag op 27 april in Boedapest hebben we twee debuutschrijvers te gast. Uit Nederland komt Rinske Hillen en uit Vlaanderen Bert Moerman. Beiden waren genomineerd voor de Bronzen Uil en Rinske Hillen won de ANV Debutantenprijs 2017. Aan het eind van de middag gaan Jelle Zoon en Jaap Faber met hen in gesprek. 

Lees meer

`Kati Horna, compassie en engagement` Cobra Museum

KatiHornaposterCobraMuseumZaterdag 23 februari 2019 - Vanaf 3 maart tot 30 juni dit jaar is er in het Cobra Museum in Amstelveen een tentoonstelling te zien met werk van de in Hongarije geboren fotograaf Kati Horna (Boedapest, 1912 – Mexico-Stad, 2000). Kati Horna legde als fotograaf tal van grote omwentelingen in de twintigste eeuw vast.

Lees meer

Twintig jaar op de bres voor Roma... traditionele Roma dans en muziek op het podium!

Feketelang6kleinMaandag 8 oktober 2018 - Begin november komt de Hongaarse Roma dansgroep Fekete Láng naar Nederland! Samen met het vierkoppige authentieke zigeunerorkest Chache Rom geven ze optredens in vier plaatsen in het land. Fekete Láng en Chache Rom komen hier op uitnodiging van de nu twintig jaar bestaande Nederlandse Stichting Vakaró voor Komló die zich inzet voor Roma kinderen en jongeren in en rond de stad Komló.

Lees meer

Traditionele Hongaarse Volkskunst, tentoonstelling in Nagypall

nagypall kicsiMaandag 6 mei 2019 - Dit jaar staat de tentoonstelling, die de Nederlandse Eddy Smid deze keer in samenwerking met de Nádudvári Népi Kézművés Szakközépiskola in de Nagypalli Galéria op heeft gezet, in het teken van traditionele volkskunst uit Oost-Hongarije. De tentoonstelling is tot begin september te bezoeken van donderdag tot zondag van 14 tot 17 uur.

Lees meer

Nederlandstalige Boekendag, de Negende! 27 april 2019 in Boedapest

Bdag18 8 voor 19 klDinsdag 2 april 2019 - Eind deze maand is het weer zover, dan wordt in Kelet Kávézó in Boedapest de jaarlijkse Nederlandstalige Boekendag gehouden. Op zaterdag 27 april gaan om 12 uur de deuren open en zijn alle Hongaren die de Nederlandse taal spreken, leren of dat willen gaan doen én alle in Hongarije verblijvende Nederlanders, Vlamingen en andere Nederlands sprekenden van alle leeftijden van harte welkom.

Lees meer

Magyar Szalon film: A tanú/The witness

Tanu narancsWoensdag 2 januari 2019 - Op 20 januari wordt in de Magyar Szalon in Amsterdam de film` A tanú` vertoond. Deze satirsche film uit 1969 werd toen meteen verboden en mocht tien jaar lang niet vertoond worden, hoewel het zich in de jaren vijftig afspeelt. Een periode waarvan de toenmalige machthebbers zich al gedistantieerd hadden. Daarna werd het meteen een cultfilm omdat het de absurditeit van een dictatuur laat zien. Veel uitspraken uit de film zijn gevleugelde kreten geworden in het Hongaars zoals: `Az élet nem habostorta, het leven is geen slagroomtaart`.

Lees meer

Belgische film `Cargo` te zien in Boedapest

Cargo banner Vlaanderen NieuwsbriefDinsdag 27 maart 2018 - Tijdens het Titanic International Filmfestival dat in april in Boedapest plaatsvindt wordt ook twee keer de Belgische film Cargo van regisseur Gilles Coulier vertoond. Een rauwe, donkere film over de Vlaamse visserij op de Noordzee waarin drie broers het familiebedrijf proberen te redden van de ondergang. De passie voor hun vak maar ook voor hun geliefden drijft hen echter tot wanhopige acties.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije