• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sprookjesland is van iedereen!

MeseSprookjes a 1000x750Donderdag 23 december 2021 - In Nederland ligt de vertaalde versie van het oorspronkelijk Hongaarse `Meseország mindenkié` in de boekenwinkels gewoon uitgestald op tafels, of ze staan zichtbaar in een kast. Maar in Hongarije moeten ze  verborgen gehouden worden omdat ze aanstootgevend zouden zijn, omdat er `homopropaganda`, wat een raar woord,  in staat. Bij kinderboekenwinkel Pagony, met meerdere filialen in het land, liggen ze ook bij de winkel in Boedapest aan de Bartók Béla út dus niet voor de grijp, je moet je er speciaal om vragen. Iemand van het personeel haalt het dan van achter uit het magazijn… alsof je illegale pornoboekjes koopt, vanonder de toonbank.

De uitgave van dit sprookjesboek zorgde vorig jaar voor veel opschudding in Hongarije. Want hiermee begon er, een overigens al eerder ingezette, hatelijke politieke campagne in Hongarije op stoom te komen tegen alles wat niet heteronormatief is, tegen iedereen die net effe wat anders is en daardoor minder geaccepteerd. Het is een campagne gevoerd door politici samen met een deel van de kerken en opgepakt door burgers die zo`n boek misschien ook wel bedreigend vinden omdat het hun eigen verstokte bekromen waarheid bevraagt.

De samensteller van dit moderne, zeer hedendaagse sprookjesboek, Boldizsár M. Nagy, heeft een mooi voorwoord in dit boek geschreven over de plaats, functie en betekenis van sprookjes in de wereld. Hij zegt: `Hoe lang er al sprookjes bestaan, daar kunnen we alleen maar naar gissen; wat we zeker weten is dat er in alle beschavingen behoefte aan is geweest, van de Oudheid tot heden. Als we ons in de geschiedenis van sprookjes verdiepen, zien we dat de verhalen zich net zo vrij over landsgrenzen en tussen culturen hebben verplaatst als trekvogels: ongemerkt veranderden ze en namen ze verschillende vormen aan. Van hetzelfde sprookje waren er dus honderden of duizenden versies tegelijk in omloop, die allemaal de ervaringen van de vertellers en hun toehoorders in zich droegen en de wereldorde weerspiegelden die zij als de hunne beleefden`.

Met de versies van oude sprookjes en ook helemaal nieuwe sprookjes in Meseország mindenkié  wordt de huidige tijd weerspiegeld, waarin veranderingen plaatsvinden die moeten plaatsvinden omdat er voor iedereen in deze wereld plaats mag zijn. Met de Nederlandse vertaling, die in oktober dit jaar uitkwam, en de eerste vertaling is in een andere taal dan de Hongaarse, is deze trekvogel ook maar mooi in ons taalgebied geland.

Een goede kerst allemaal en kom goed een vrij en liefdevol 2022 in!

> Dagblad Trouw door Roos van Hennekeler - 12-10-2020 : Boek over transgender drakendoder valt verkeerd in Hongarije

> Sprookjesland is van iedereen! Uitgever Matan Publishers - Vertaald door Mari Alföldy

> ISBN: 9789090348827 - € 17,95 - Het boek kan besteld worden in de boekhandel of via matanpublishers.nl.

MeseSprookjes a 1000x750
 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije