• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Budapest Pride wel Trots, maar iets minder Gay

bppszDonderdag 21 juni 2012 - In de eerste week van juli vindt in Boedapest 'The Budapest Pride Festival plaats'. De organisatoren daarvan, die in mei een persbericht rondstuurden met de vraag om in het vervolg in media uitingen niet meer het voorvoegsel 'meleg/homo' te gebruiken maar het meer neutraal 'Budapest Pride Film- en Cultural Festival' te noemen, zet nu ook de Gay Pride Parade op zaterdag 7 juli in een bredere context.

Met minder nadruk op 'gay' en met meer nadruk op solidariteit met alle kwetsbare groepen in Hongarije. De organisatie van de Pride Parade roept dan ook iedereen op om mee te lopen. Want het is in de laatste maanden er niet echt vrolijker op geworden. Joden en zigeuners worden vaker uitgescholden, soms ook in elkaar geslagen, standbeelden, monumenten en huizen worden met racistische leuzen beklad en over de steeds agressievere houding van de Jobbik partij ten opzichte van minderheden zullen we het hier maar niet hebben. De tendens om minder nadruk op het homosexuele aspect te leggen is al eerder begonnen. Sinds de protesten in 2010 tegen de huidige regering zijn begonnen hebben vele verschillende maatschappijke groeperingen in Hongarije zich bij elkaar aangesloten om samen sterker te staan. Een stukje van het eigen ego - en reken maar van jetje dat er binnen de Hongaarse LGBT gemeenschap tussen de ego's onderling al danig strijd is gevoerd over de te varen koers - hebben ze nu ingeleverd. Maar in ruil daarvoor krijgen ze wel een veel groter maatschappelijk draagvlak, in Hongarije was dat tot nu toe nog ongekend.

Een aantal prominente niet-homosexuele Hongaren heeft al aangegeven mee te lopen op 7 juli, en ook hebben verschillende bekende Hongaarse acteurs en programmamakers meegewerkt aan de promotiefilmpjes. Want het is duidelijk dat het nu iedereen aangaat, niet meer alleen de LGBT gemeenschap. Nu is het nog de vraag of men in orthodox joodse kringen echt zit te wachten op solidariteit vanuit de bij hun niet bepaald geliefde homosexuele broeder-en zustergemeenschappen, maar wie weet ontstaat er wel iets moois uit. De enorme dominantie van de Rooms-Katholieke kerk in het huidige Hongarije mag hoe dan ook wel eens vet tegengas gaan krijgen.

Tijdens het festival van 1 tot en met 8 worden films vertoond, zijn er lezingen en tentoonstellingen en verschillende feesten. In de week daaraan vooraf vinden in Boedapest de EuroGames 2012 plaats en worden er internationale conferenties gehouden.

 

http://www.youtube.com/watch?v=vYT-zBc6Iy0&;feature=youtu.be

 

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije