• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Onnatuurlijk en weerzinwekkend

pridebp1 klDonderdag 11 juni 2015 - Een burgemeester van een stad als Amsterdam of Berlijn zou vrijwel direct zijn of haar baantje kwijt zijn als die met zulke uitspraken zou komen, maar István Tarlós, de burgemeester van Boedapest, zei het begin juni openlijk op de Hongaarse televisie: de Gay Pride vindt hij onnatuurlijk en ’visszatasztító’, ofwel 'afstotend/obsceen/weerzinwekkend'. Toch zit Tarlós nog op z’n post.

pridebp2Tarlós zei in dat praatprogramma op TV2 ook dat hij niet helemaal begrijpt waarvoor de Gay Pride nou goed is. Dat mag hij vinden, er zijn ook homo’s die er de noodzaak niet echt van inzien. Niet iedereen hoeft namelijk voor de goede zaak met een regenboogvlaggetje door de stad te marcheren. Maar als burgemeester van een hoofdstad van een Europese lidstaat is het niet slim om dat openlijk te zeggen. Je dient er voor alle burgers te zijn. Collega-burgemeester Máté Kocsis, die leiding heeft in het achtste district van Boedapest en bekend staat om zijn agressieve anti-dalkozenbeleid, gooide er een schepje bovenop. Volgens hem past de Gay Pride niet op de Andrássy út, de grootste boulevard van de stad, omdat die tot het werelderfgoedgebied behoort. Ze kunnen hun demonstratie beter naar de rand van de stad verplaatsen. Homo’s passen blijkbaar niet bij het werelderfgoed. Het moet niet veel gekker worden met die Kocsis.

Nu vraag ik mezelf ook wel eens af waarvoor de Gay Pride in Boedapest nog goed is. Althans, in de huidige vorm waarin die al een jaar of zeven gehouden wordt - de hele route achter hoge dubbele hekken met als enig publiek de uit het raam hangende burgers die zich met een bewoners- of bedrijfskaart nog wel binnen de hekken mogen verplaatsen - lijkt het meer een feestje voor eigen parochie. Moet daar een groot deel van de binnenstad voor worden afgesloten? Helaas wel, de veiligheid van de deelnemers is belangrijker. Stel je maar eens voor dat bij de Canal Pride in Amsterdam de Prinsengracht en de omliggende straten vanaf het IJ tot en met de Amstel zijn afgesloten voor publiek. Alleen wie er woont of werkt mag dan naar de vrolijke homobootjes kijken. En dat alleen maar omdat anders de eieren, tomaten, zelfs stenen, door de lucht zouden vliegen en erger nog, homo’s in elkaar worden geramd. 

Hongarije staat toch al niet bekend als een van de meest tolerante landen van de EU en de uitspraak van Tarlós komt nu erg ongelegen. De EU is helemaal niet te spreken over hoe de Hongaarse regering momenteel omgaat met het immigrantenvraagstuk. Het rapport van de ECRI (European Commission against Racism and Intolerance) dat deze week gepubliceerd werd, komt - hoewel het redelijk positief is over een aantal zaken - met een flink pakket aan verbeterpunten voor de Hongaarse regering. Ook wat betreft de discriminatie van homosexuelen, bisexuelen en transgenders (LGBT gemeenschap) moet er volgens het rapport nog veel ten goede veranderen. En de overheid moet zich volgens ECRI duidelijker uitspreken tegen intolerantie ten aanzien van de LGBT gemeenschap. Burgemeester Tarlós doet in ieder geval al niet z'n best.

De Gay Pride Budapest vindt plaats op zaterdag 11 juli, de organisatie roept iedereen die voor een open en tolerante samenleving is op om deel te nemen. De slogan van de organisatie: 'Wij zijn geen tweederangs burgers, ook wij hebben rechten om in een werelderfgoedgebied te demonstreren!' 

>>>> Tom de Smet

Een goede, zeer uitgebreide, samenvatting van het ECRI Rapport is Engelstalig te lezen op Portfolio.hu. Het is een flinke lap tekst, verdeeld over zes aparte artikelen, maar voor wie wil weten hoe het er momenteel in Hongarije voorstaat wat betreft racisme en intolerantie een aanrader.

>>>> Council of Europe criticises Hungary for racism, hate speech and more

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

>>>> Foto's: Rainbow Mission Foundation Press
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije