Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

95 jaar Trianon

Trianon klVrijdag 5 juni 2015 - Door: Allard Wiersma - Gisteren 4 juni 2015 was het precies 95 jaar geleden dat het verdrag van Trianon werd afgesloten. Het vredesverdrag werd en wordt in Hongarije vaak aangeduid als ‘békediktátum’ (vredesdictaat). Het verdrag werd gesloten aan het eind van de Eerste Wereldoorlog en bepaalde de nieuwe grenzen in Midden-Europa.
Er werden twee nieuwe landen op de kaart gezet: Tsjechoslowakije en Joegoslavië, en Roemenië kreeg een zeer grote gebiedsuitbreiding door het toevoegen van Transsylvanië, Partium en het Banaat.

trianon2Voor Hongarije is de vierde juni een rouwdag, het land verloor twee-derde van haar grondgebied en ging terug van 19 miljoen inwoners naar een kleine 8 miljoen inwoners. Maar nog belangrijker, een derde van alle Hongaren werden van de ene op de andere dag inwoner van een nieuw land. De 3,5 miljoen Hongaren die buiten de grenzen raakten werden minderheden in vijandige nieuwe staten. Het treurige was dat zelfs verliezer Oostenrijk nog een deel van Hongarije kreeg toegewezen (Burgenland).

Hoe staat Hongarije anno 2015 in de zaak ‘Trianon’? Met het aantreden van de regering Orbán in 2010 werd meteen werk gemaakt van het dubbel staatsburgerschap. De Hongaren in de buurlanden kunnen dus nu een Hongaars paspoort aanvragen. Ook kunnen deze Hongaren sinds 2014 meestemmen voor de verkiezingen van het Hongaars parlement. Verder steunt de Hongaarse regering initiatieven in de buurlanden ten gunste van de daar wonende ‘határontúli magyarok’ (buiten-de-grense Hongaren).

Van de drie en een half miljoen Hongaren die in 1920 buiten de grens raakten is anno 2015 nog een groep van circa 2,2 miljoen personen over. Trianon is dus nog steeds een feit waar veel Hongaren elke dag mee moeten leven:

> Roemenië 1,2 miljoen Hongaren
> Slowakije 0,45 miljoen Hongaren
> Servië 253.000 Hongaren
> Oekraiene 156.000 Hongaren
> Oostenrijk 40.000 Hongaren
> Kroatië 14.000 Hongaren
> Slovenië 6.700 Hongaren.

>>>> Allard Wiersma

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije