• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vegetarisch eten op school? Dat kan niet zomaar.

RunaHellingaSchoolmaaltijdWoensdag 30 mei 2018 - Je kind vegetarisch, laat staan veganistisch opvoeden? Niet als het aan het Hongaarse Ministerie van Menselijk Potentieel ligt. Achter deze wonderlijke naam verschuilt zich onder meer het departement voor onderwijs, dat sinds drie jaar voorschrijft dat schoolmaaltijden dierlijke producten dienen te bevatten. Bij peuters die naar een crèche gaan, moet in iedere maaltijd zelfs iets van vlees of melk zitten. Dat is goed voor de botten.

Lees meer

Leraren in opstand

Vrijdag 5 februari 2016 - De houten overkapping voor de ingang van de Teleki Blanka middelbare school in Boedapest is niet bedoeld om leerlingen droog te houden. Die moet voorkomen dat iemand een stuk pleisterwerk op het hoofd krijgen. Binnen is het niet veel beter. Tafels en stoelen lijken uit de jaren vijftig te stammen en van de 120 computers in de school (waaronder die op de administratie) is een goed deel meer dan 15 jaar oud. Alleen het computerlab heeft nieuwe apparaten. Nou ja, nieuw. In ieder geval niet ouder dan een paar jaar.

Lees meer

Verplicht les over de Holocaust op Hongaarse universiteit

ppkepilisMaandag 1 juni 2015 - Vanaf september zijn studenten aan de Péter Pázmány Katholieke Universiteit in Hongarije (PPKE), met faculteiten in Boedapest en in Piliscsaba, verplicht om deel te nemen aan een cursus over de Holocaust, zo liet de rector van de universiteit Szabolcs Szuromi vorige week weten op een persconferentie. De cursus, die alle nieuwe studenten ongeacht hun studie moeten volgen, wordt opgezet door twee professoren van de Universiteit van Tel Aviv.

Lees meer

Nederlandstalige Boekendag in Boedapest, 25 april 2015

bdgert2 a klVrijdag 27 maart 2015 - Samen met docenten en studenten Nederlands in Hongarije organiseert Hongarije Vandaag in samenwerking met boeken- en cultuurcafé Kelet Kávézó weer een Boekendag & Boekenmarkt in Boedapest. Alle Hongaren van alle leeftijden die de Nederlandse taal spreken, leren of dat willen gaan doen en natuurlijk ook de in Hongarije verblijvende Nederlanders en Belgen zijn op deze Vijfde Nederlandstalige Boekendag van harte welkom!

Lees meer

Nascholingsconferentie: De Hongaarse Opstand 1956

56logo2016 aVrijdag 9 september 2016 - In het kader van het herdenkingsjaar van de Hongaarse Opstand in 1956 worden in Nederland veel evenementen georganiseerd. Een van die evenementen is de nascholingsconferentie 'De Hongaarse Opstand: 60 jaar later' die op donderdagmiddag 29 september a.s. door de Atlantische Commissie, de Hongaarse Ambassade in Nederland, de Christelijke Hogeschool Windesheim en NHL Hogeschool in Zwolle wordt georganiseerd. De Hongaarse ambassade en de Atlantische Commissie hebben speciaal voor dit herdenkingsjaar een lesmodule samengesteld over ’60 jaar na 1956’.

Lees meer

Een meester voor alle vakken

eerste schooldag RHellingaMaandag 5 oktober 2015 - Een Hongaarse vriend van ons wil graag Engels leren. Of beter, hij moet Engels leren, want hij wil zijn onderwijzersdiploma halen. Nou dacht ik dat hij dat al had, want hij zit in het onderwijs. Maar hij geeft les op een school voor bijzonder onderwijs, aan kinderen met autisme en downsyndroom. Hij heeft pedagogie gestudeerd en psychologie (aan de universiteit, maar nog in een tijd dat je geen vreemde taal hoefde te kennen om te kunnen studeren), maar een onderwijzer is hij niet.

Lees meer

Plagiaat, een Oost-Europese ziekte

Donderdag 21 mei 2015 - Ergens in 1991 had onze Hongaarse buurman een geniaal idee: hij kon voor een zacht prijsje een sokkenbreimachine op de kop tikken en hij wilde achter in zijn schuurtje Adidassokken gaan maken. Toen we hem vertelden dat dat niet zomaar mocht, viel zijn mond open van verbazing. Van merkenbescherming en copyright had hij nooit gehoord.

Lees meer

Studentenzelfbestuur als broedkamer voor de grote politiek

szeged 2015.01.16. 13 34 52.52 klVrijdag 13 februari 2015 - Doorgeschoten democratie. Zo kun je de HÖK's, het Studenten Zelfsbestuur aan Hongaarse universiteiten het beste omschrijven. Na de val van het communisme in 1990 leek het een prachtidee om studenten hun eigen zaakjes te laten regelen. Maar lijsten met cupmaat, joodse neus en politieke voorkeur van eerstejaars studenten bij de HÖK op een faculteit in Boedapest of beschuldigingen over verkiezingsfraude en corruptie elders waren daarbij natuurlijk niet voorzien.

Lees meer

Hongarije in de greep van het geruite overhemd

12743902 1683870425188638 5180987575193702922 nDonderdag 18 januari 2016 - Al weken is het hommeles tussen de Hongaarse leerkrachten en de regering over de onderwijshervormingen waardoor het onderwijs sterk gecentraliseerd en ook zwaar verwaarloosd werd. De leerkachten zijn het nu zat. Tot een vruchtbaar overleg over hoe het nu verder moet komt het maar niet. Afgelopen zaterdag was er een grote demonstratie in Boedapest, waar ook andere vakverenigingen en organisaties zich bij aansloten.

De Hongaarse staatssecretaris voor onderwijs István Klinghammer liet zich er laatdunkend over uit: “We hebben leerkrachten nodig die slim zijn, die een hoogstaande moraal hebben en dat doorgeven aan de leerlingen. Daarom heb ik er de pest in als ik op televisie zie dat een groep ongeschoren leraren in geruite overhemden herrie aan het schoppen is.” Wel wel, dat zijn niet echt heel vriendelijke en opbouwende woorden. En daarom is er spontaan een ludiek protest op de sociale media losgebroken.

Lees meer

Wat zeggen Nederlandstalige schoolboeken over Hongarije?

ntkbWoensdag 17 juni 2015 - Samen met kunstenaars, ontwerpers, onderwijzers en scholieren op middelbare scholen is de Hongaarse kunstenaar Zsolt Keserue een aantal jaren geleden een project gestart om de stereotiepen over de Hongaarse geschiedenis te onderzoeken. Daarbij maakt Zsolt gebruik van teksten uit buitenlandse studieboeken die na 1990 verschenen. Zsolt is nog op zoek naar die uit Nederland en Vlaanderen.

Lees meer

Boekendag Boedapest: de Nederlandse taal verbindt

Boekendag2015 GertLoosen45 a klDonderdag 7 mei 2015 - Het was nog net geen Boekenbal, maar een Boekenfeest werd het wel! Terugkijkend op de Vijfde editie van de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest op zaterdag 25 april kunnen we niet anders zeggen dan dat het een prachtige dag was. De opkomst was groot, de sfeer was goed en er kwamen letterlijk en figuurlijk heel wat pittige onderwerpen op tafel.

Lees meer

Nederlandstalige Boekendag 2015: Tijd voor debat!

bd14 4a klDonderdag 16 oktober 2014 - 'Wat ik ook heel leuk aan die dag vind, je kunt er veel mensen tegenkomen met wie je zeker één gemeenschappelijke band hebt: het Nederlands. Dat zorgt ook voor een gezellige sfeer.' Deze woorden schreef de studente Nederlands Krisztina Gracza in een van de motiverende reacties (zie onderaan dit artikel) die de organisatie van de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest deze zomer binnenkreeg. Zij slaat de spijker op z'n kop, de Boekendag draait namelijk niet alleen om de verkoop van boeken en het houden van presentaties, maar ook om in een open sfeer met meerdere nationaliteiten van verschillende leeftijdsgroepen met elkaar te spreken in dezelfde taal.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije