• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nederlandstalige Boekendag 2015: Tijd voor debat!

bd14 4a klDonderdag 16 oktober 2014 - 'Wat ik ook heel leuk aan die dag vind, je kunt er veel mensen tegenkomen met wie je zeker één gemeenschappelijke band hebt: het Nederlands. Dat zorgt ook voor een gezellige sfeer.' Deze woorden schreef de studente Nederlands Krisztina Gracza in een van de motiverende reacties (zie onderaan dit artikel) die de organisatie van de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest deze zomer binnenkreeg. Zij slaat de spijker op z'n kop, de Boekendag draait namelijk niet alleen om de verkoop van boeken en het houden van presentaties, maar ook om in een open sfeer met meerdere nationaliteiten van verschillende leeftijdsgroepen met elkaar te spreken in dezelfde taal.

bd14 2aVorig jaar toen we de Boekendag bij de Vlaamse Vertegenwoordiging in Boedapest hielden, merkten we het al: Hongaren, Nederlanders en Vlamingen van verschillende leeftijden en ook studenten uit omringende landen raakten met elkaar aan de praat en er onstond een heel andere sfeer dan op de eerdere Boekendagen die in een meer gesloten omgeving gehouden werden. Ook de locatie dit jaar in mei, het boekenruilcafé Kelet Kávézó, sloeg aan en de docenten Nederlands uit Tsjechië, Bulgarije en Slowakije die langskwamen kregen ook zin om zulke Boekendagen te organiseren. Marcel Ištván uit Praag: 'De civiele uitstraling van het café was zeker aantrekkelijker dan de ruimtes van een schoolgebouw en zo had de hele actie het karakter van een ontmoeting van een levende communiteit. We hopen dat er in de toekomst ook een Boekendag Praag zal zijn!'

Hongaarse, Nederlandse en Vlaamse docenten, studenten en andere vrijwillige medewerkers zorgden er ook dit jaar weer voor dat deze druk bezochte Vierde Boekendag slaagde. En dat succes is grotendeels te danken aan de Nederlandstalige gemeenschap in Hongarije en aan al die Nederlanders en Vlamingen die banden hebben met dit land. Elk jaar krijgen we heel veel tweedehands boeken, soms zelfs nieuwe, om te kunnen verkopen op de Boekenmarkt, dé grote publiekstrekker van de dag. En hoewel de doelgroep in eerste instantie de studenten Nederlands betreft, merk je dat het ook aanslaat bij niet-studenten. Zo komen er ook meer Nederlanders en Vlamingen boeken kopen, maar die brengen dan ook steeds weer tassen met boeken mee en ze volgen samen met de studenten presentaties en doen mee aan de Lage Landen Quiz.

bd14 7abMaar naast het met elkaar praten, het samen boeken uitzoeken, presentaties bijwonen en meedoen aan de quiz kan de Nederlandse taal op de Boekendag nog actiever worden ingezet. Daarom gaan we op initiatief van de in Boedapest wonende Nederlander Maarten Wansdronk, werkzaam in het onderwijs en lid van de Debate Club van de CEU, binnenkort met studenten Nederlands en andere belangstellenden in samenwerking met de vakgroepen Nederlands een debatclub starten om een levendige reeks debatten op te bouwen als aanloop naar de finale op de Boekendag 2015. Debatteren is niet alleen leuk, maar het maakt je bovendien goed geinformeerd, betrokken bij de samenleving, kritisch en in staat je mening bondig te verwoorden. Nu willen Nederlanders nog wel eens te vaak over van alles wat hen dwarszit met elkaar in debat gaan, maar bij Hongaren is de vorm van een open debat heel wat minder gebruikelijk. We hebben veel zin om te onderzoeken hoe jonge Hongaren in de Nederlandse taal, dus zelfs nog ingewikkelder, met elkaar leren debatteren. Als je ook mee wilt doen - ook alumni en andere leerders van het Nederlands zijn van harte welkom - laat het ons weten!

Inmiddels zijn we ook weer begonnen met het inzamelen van nieuwe partijen tweedehands boeken. De voorraad is in mei door de grote opkomst danig geslonken. Heb je Nederlandstalige boeken die je kwijt wilt, neem dan contact op met Krisztina Soós in Boedapest of met Tom de Smet in Amsterdam. En voor contact en informatie over de Debat Club kun je mailen naar Maarten Wansdronk. De mailadressen vind je onderaan dit artikel.

Foto's: Boekendag 10 mei in Kelet Kávézó, een vorig jaar geopend café waar Hongaarse, maar ook steeds meer Engelstalige, tweedehands boeken in de kasten staan die geruild kunnen worden tegen zelf meegebrachte exemplaren.

En hier een aantal van de reacties zoals we die in de afgelopen maanden per e-mail binnenkregen:

Ádám Gyarmati  (ELTE Boedapest)
bd14 4abVolgens mij is een van de grootste problemen van Hongaarse studenten Nederlands dat er maar weinig Nederlandstalige boeken (zowel vakliteratuur als literaire werken) tot hun beschikking staan. De Boekendag is de perfecte gelegenheid voor hen om Nederlandstalige boeken over de verschillendste onderwerpen aan te schaffen en daardoor hun fascinatie met het Nederlands en de Nederlandstalige culturen te versterken. Jammer dat er jaarlijk er maar één wordt gehouden!

Boglárka Kardo (ELTE Boedapest)
De Boekendag was een heel goede mogelijkheid om bijvoorbeeld leuke kookboeken te kopen. Daar heb ik er drie verschillende gevonden. Dat is mijn klein verhaaltje, een voorbeeld dat je op de Boekendag niet alleen naar een woordenboek of een novel kunt zoeken. Er zijn nog veel overblijvende Nederlandstalige werken, denk ik, dus ik wil graag meer faciliteiten hebben om er te krijgen!

Nóra Kozák (Károli Egyetem Boedapest)
„Ik heb aan de Boekendag als vrijwilliger deelgenomen, dit jaar voor de tweede keer. Werken met mensen die tijdens de Boekendag een groep vormen vond ik fascinerend. De vastberadenheid en het enthousiasme van de organisatoren geeft mij inspiratie om mijn kennis van de Nederlandse taal te verdiepen. Naast het werk hadden wij natuurlijk ook tijd om boeken uit te kiezen; mijn eerste Nederlandstalige boek heb ik ook op de Boekendag verkregen. Dank voor dit programma, zo kon ik ervaren dat het lezen in het Nederlands een vreugde is." :)

Krisztina Gracza (ELTE Boedapest)
Mijns inziens is de Boekendag een enorme mogelijkheid voor iedereen die Nederlands op een bepaalde niveau beheerst. Het maakt niet uit of je een beginner bent of je al de taal op C1 niveau beheerst, want iedereen kan daar uit een fantastisch ruim assortiment kiezen. Naast de brede keuze zijn de prijzen heel laag wat voor de studenten heel praktisch is, want als iemand een Nederlandstalig boek in Hongarije wil kopen, is het best wel moeilijk (en ook heel duur) dat te verkrijgen. En wat ik ook nog heel leuk aan die dag vind, is dat je op dit evenement heel veel mensen kunt tegenkomen met wie je zeker één gemeenschappelijk verband hebt: het Nederlands. En dit zorgt ook voor een gezellige sfeer.

Nikolay Popov, docent Universiteit van Veliko Tarnovo, Bulgarije
De Boekendag 2014 was een prachtig initiatief om het boeken lezen te bevorderen, met name onder studenten Nederlands. De perfecte locatie voor zo'n evenement - het cafeetje Kelet - zorgde voor een aangename sfeer, en de boeiende lezingen trokken veel publiek aan. Ik ben blij om op de juiste plaats en op het juiste moment te zijn geweest en hoop nog veel boekendagen in Boedapest te kunnen bijwonen.

Jana Kijonková, docent Univerzita Karlova in Praag, Tsjechië
Ik vind de boekendag een heel goed idee. Voor mij was het een leuke manier om in een gezellig café interessante mensen te ontmoeten met wie ik in het Nederlands kon babbelen, en uiteraard heel wat boeken uit België en Nederland, dan wel in het Nederlands vertaalde Hongaarse boeken voor een symbolische prijs te kopen. Daarnaast biedt het begeleidende programma de mogelijkheid om iets nieuws leren te kennen over de Nederlandse cultuur. Martine Bleiji heeft bijvoorbeeld een boeiende presentatie over Koninginne- en Koningsdag gegeven.

Marcel Ištván, docent Univerzita Karlova in Praag, Tsjechië
bd14 5abDe boekendag in Boedapest maakte een heel goede indruk op mij. Het café in Buda waar dit evenement plaatsvond inspireerde tot bekijken, aantasten en bladeren door aangeboden boeken. In de zaal op de verdieping konden we meerdere lezingen volgen. Ik bezocht de lezing over de Koningsdag en vond het erg mooi, onderhoudend en leerzaam. In het café konden we gedurende de hele dag iets te drinken halen of een hapje eten. De civiele uitstraling van het café was zeker aantrekkelijker dan de ruimtes van een schoolgebouw en zo had de hele actie het karakter van een ontmoeting van een levende communiteit. Het aanbod aan boeken bedekte het hele spectrum van wat men zo op de boekenmarkt kan vinden, dus voor iedereen was er iets bij. En dat nog voor koopjesprijzen! Na het bezoek discussieerden we lang met onze collega's over hoe we zo iets ook bij ons in Praag kunnen organiseren. We hopen dat er in de toekomst ook een boekendag Praag zal zijn!

Contact:
Krisztina Soós:  
Tom de Smet:
Maarten Wansdronk:
bd14 3ab
Tekst, foto's: Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije