• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vrijeschool in Boedapest beboet voor discriminatie

kwiskol-klWoensdag 1 oktober 2014 - In eerste instantie leek het in augustus vorig jaar voor een 13-jarige jongen in Boedapest die naar een andere school wilde om daar middelbaar onderwijs te volgen allemaal goed geregeld. Zijn moeder had samen met hem een intakegesprek met de schoolleiding, hij zou per 1 september kunnen beginnen. Een dag later kreeg de moeder echter een negatief bericht van de klassenleraar, de jongen werd toch niet aangenomen omdat hij wordt opgevoed door twéé moeders.

De lesbische moeders klopten daarop aan bij de Háttér Társaság (een soortgelijke organisatie als het Nederlandse COC) en samen legden ze de zaak voor aan de Egyenlő Bánásmód Hatóság (Autoriteit voor Gelijke Behandeling). Deze EBA deed vorige week uitspraak over de zaak en legde de Kispesti Waldorf Iskola, naast het oordeel dat er sprake is van discriminatie, een (zeer kleine, meer symbolische) boete van 50.000 forint op, omgerekend nog geen tweehonderd euro. De school gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

De toen 13-jarige jongen werd geweigerd omdat hij volgens de schoolleiding waarschijnlijk erg gepest zou gaan worden en de leraren konden geen garantie geven dat ze hem daartegen zouden kunnen beschermen. Vreemd, de school die hij en zijn moeders hadden uitgezocht is een waldorfschool, ofwel een vrijeschool/steinerschool. Je zou toch denken dat daar juist van het kind uitgegaan wordt, dat die vrij en met zo min mogelijk beperkingen zichzelf mag ontwikkelen en dat de leraren daarvoor alles in werking zullen zetten. Op de scholen waar hij voor de aanmelding bij deze vrijeschool zat, eerst een openbare en daarna voor een half jaar een christelijke school, was volgens de moeders van discriminatie geen sprake, ook zijn zusje had nergens last van. Iedereen op die scholen was ervan op de hoogte dat de twee lesbische moeders samen de kinderen opvoeden.

De schoolleiding van de Kispesti Waldorf Iskola in Boedapest heeft laten weten dat de jongen alsnog welkom is om in groep 9 te beginnen, maar zowel de jongen als de ouders hebben daar natuurlijk geen trek meer in. De jongen zit, na eerst nog met zijn moeders andere scholen te hebben bekeken, weer op die christelijke scholengemeenschap. Een vrijeschool die kinderen van homosexuele ouders weigert, dat klinkt niet goed. Daartegenover staat dat er in Nederland nog steeds, veelal christelijke, scholen zijn die achterstandsleerlingen weigeren met als excuus dat ze niet passen in hun levensbeschouwing. Zo zie je maar, antroposofisch of christelijk, overal waar dogma's overheersen wordt gediscrimineerd.


>>>> TdS
>>>> Bron: persbericht Háttér Társaság/diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije