• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geslaagde Boekendag in Boedapest: een terugblik

bdtafelb abDinsdag 22 november 2011 - Een maand geleden vond in Boedapest de eerste Nederlandstalige Boekendag met boekenmarkt plaats, georganiseerd voor Hongaarse studenten en alumni Nederlandse taal- en letterkunde. Doel van deze dag was om de studenten te stimuleren meer Nederlandstalige boeken te lezen en hun de gelegenheid te bieden de Nederlandse taal in Hongarije te gebruiken door deel te nemen aan verschillende workshops.

De inzamelingsactie voor de boekenmarkt was zeer succesvol. Veel grotere en kleinere pakketten boeken en tijdschriften werden in de zomer en herfst naar Boedapest verstuurd of gebracht om op de boekenmarkt verkocht te kunnen worden. Detectives, thrillers, romans, jeugdboeken, vakantielectuur en heel veel andere boeiende en leerzame boeken, er was voor elk wat wils. In de middag van zaterdag 22 oktober stroomden de nieuwsgierige studenten snel de taalschool Babilon binnen, iedereen wilde graag als eerste kunnen kiezen uit het boekenaanbod.

De workshops

bdklas aNa een tijdje snuffelen konden de gasten deelnemen aan de eerste workshop. Gert Loosen, de Vlaamse lector aan de vakgroep Neerlandistiek van de Universiteit te Debrecen, hield een presentatie over Belgisch bier. Hij sprak met groot enthousiasme over de verschillende soorten bier, over de specifieke bereidingswijzen ervan en hij liet het publiek ook kennis maken met de geschiedenis van de beste Belgische speciaalbieren. We weten nu ook dat elke biersoort een eigen glas heeft! Ter afsluiting liet Gert ons nog zijn favoriete reclamespotje zien, waarin Duvel wordt aangeprezen. Het filmpje is in zijn ogen een meesterwerk, net als de drank die erin de hoofdrol speelt.

De lezing van Mária Ballendux-Bogyay (docente Hongaars in Nederland en cultuurtrainer voor bedrijven) trok veel belangstellenden. Zij ging uitvoerig in op de cultuurverschillen tussen Nederland en Hongarije aan de hand van gevallen uit de praktijk die zij ook in haar boek 'Hollandia magyar szemmel' als voorbeelden gebruikt. De deelnemers kwamen interessante aspecten over deze verschillen te weten. Mária sprak over situaties in het dagelijkse leven die vaak voorkomen als Hongaren en Nederlanders met elkaar communiceren. Hoe gedraagt een Nederlandse leidinggevende zich in een Hongaarse omgeving? Aan welke ongeschreven regels moeten Hongaren zich aanpassen als zij in Nederland willen gaan werken? Het gaat vaak om schijnbare kleinigheden, maar het kan grote voordelen opleveren als men hier oog voor heeft en er bewust mee omgaat. De lezing van Mária was dan ook een interessante en nuttige training voor mensen die contact met de twee culturen hebben.

De Nederlandse journalist Igor Cornelissen voerde ons terug in de tijd, naar zijn eerste ontmoeting met een Hongaarse jongen in Zwolle. Deze kennismaking bleek achteraf bepalend te zijn voor zijn relatie met Hongarije en de Hongaren. Zijn 40-jarige journalistieke loopbaan heeft veel grappige anecdotes opgeleverd, waarmee hij ook graag het publiek vermaakte.

Als laatste op de dag hield Roy van Roeden, leraar Nederlands op een middelbare school in Zwolle, zijn workshop. Hij las gedeelten uit boeken van Carmiggelt en Kader Abdolah voor, om te verduidelijken hoe Nederlanders hun eigen land bekijken en hoe de allochtonen tegenover Nederland staan. De citaten riepen vragen bij de lezer en de toehoorders op, die in de gezamenlijke gedachtewisseling beantwoord konden worden.

bdtafel abTussen de levendige workshops door konden de bezoekers weer naar de boekenmarkt, met elkaar en de Nederlandse gasten bijpraten of bij het buffet een broodje eten en wat drinken. Na afloop van de boekendag zijn er onverkochte boeken overgebleven en in de daaropvolgende week kwam er zelfs nog een nieuwe lading uit Nederland binnen. Ook zijn er al weer mensen boeken aan het verzamelen voor volgend jaar. Mede gezien de vele positieve reacties en de vraag wanneer er weer zo een dag komt, genoeg redenen dus om de boekendag volgend jaar opnieuw te organiseren. Ook namens de andere organisatoren spreken wij onze dank uit aan de donateurs van de boeken en aan iedereen die vrijwillig meewerkte!

>>>> Krisztina Soós en Blanka Bolonyai

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije