• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op studiereis, naar Vlaanderen en Nederland

LLreisstud-1aDonderdag 24 november 2011 - Ook dit jaar werd er weer een studiereis voor studenten die Nederlands studeren aan verschillende Midden-Europese universiteiten georganiseerd. De enthousiaste studenten krijgen zo de mogelijkheid om met de bezienswaardigheden en de taal van Nederland en Vlaanderen kennis te maken.


De excursies, de rondleidingen en het museumbezoek werden door de in Hongarije werkende lectoren georganiseerd, in samenwerking met onder meer de Nederlandse Taalunie.

Wij waren erg benieuwd naar de achtergronden van deze jaarlijkse reis, en spraken daarom met de twee organisatoren. Ilka Proot is Nederlandstalige lector aan de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest, haar collega Gert Loosen is lector Nederlands aan de Universiteit Debrecen. Hij is geen "nieuweling" op het gebied van studiereizen, in 2006 bracht hij al een soortgelijke reis tot stand met Hongaarse en Oostenrijkse deelnemers. 'De voorbereiding van deze reis kostte ongeveer drie maanden', aldus Gert Loosen.

LLpolOp 19 november vertrok de groep naar Nederland en momenteel reist die door Vlaanderen om op 27 november terug naar huis te keren. De geselecteerde studenten maken niet alleen stadswandelingen in het hart van Amsterdam, Den Haag, Scheveningen, Mechelen, Brussel en Antwerpen, maar op hun agenda staan ook studiegerichte programma's in musea zoals het Scheepvaartmuseum te Amsterdam, het Plantin-Moretus Museum in Antwerpen en een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.

Aan de reis nemen in totaal 49 studenten deel vanuit de vakgroepen Neerlandistiek van de Universiteit van Debrecen, ELTE en KRE (Hongarije), Brno, Olomouc (Tsjechië), Wenen (Oostenrijk) en die van Bratislava, Ružomberok (Slowakije). Zij werden voorafgaand geselecteerd voor deelname na het schrijven van een motivatiebrief.

We wilden weten welke moeilijkheden tijdens de organisatie en de reis kunnen optreden. Het werd ons meteen duidelijk dat het allemaal niet in één klap voor elkaar is, en niet zonder slag of stoot. Gert Loosen: 'Bij de voorbereiding kan het zijn dat je bijvoorbeeld de reis verkeerd begroot en geld tekort komt...' Tijdens de vorige reis werd er zelfs nog ingebroken in de bus, tijdens een andere reis bracht ik enkele dagen en nachten met leerlingen door in het ziekenhuis, of een spreker daagt niet op...' Maar de twee lectoren proberen de eventueel voorkomende problemen goed op te lossen en professioneel samen te werken: 'Achter elke beroemde man (Gert) staat een sterke vrouw' zei Ilka glimlachend.

LLtaaluNatuurlijk rijst de vraag of studenten die dit jaar niet werden geselecteerd voor de studiereis, zich volgend jaar nog wel of niet kunnen aanmelden. Volgens de organisatoren ziet het er naar uit dat er volgend jaar geen reis komt. De Nederlandse Taalunie - die naast de Vlaamse Vertegenwoordiging en de Nederlandse Ambassade in Boedapest - de grootste ondersteuner is van deze reis, moet besparen en daarom kunnen ze de vakgroepen in de toekomst geen budget voor een dergelijke reis meer verschaffen.

Maar de studenten Nederlands hoeven niet al te vedrietig te worden, omdat de Taalunie nog talrijke activiteiten en beurzen aanbiedt waarvan ze gebruik kunnen maken. Al jarenlang worden bijvoorbeeld zomercursussen in Zeist en Gent georganiseerd. Je neemt dan niet alleen deel aan de intensieve Nederlandse taalcursussen, maar je kan tijdens die weken ook aan de leuke excursies in Vlaanderen en Nederland meedoen.

>>>> Door: Zita Molnár, Piroska Noszály, Flóra Remzső, Anna Szijártó - MA studenten Neerlandistiek aan de KRE.
>>>> Foto's: Gert Loosen

De NederlandseTaalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal. De belangrijkste werkterreinen, behalve de Nederlandse taal zelf, zijn: het Nederlands in digitale toepassingen, onderwijs van het Nederlands binnen én buiten het taalgebied, literatuur en leesbevordering en de positie van het Nederlands in Europa en in de wereld.

LLgroep-a


.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije