• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Taalscholen in Hongarije krijgen grote klap

taalVrijdag 11 november 2011 - De Hongaarse Vakorganisatie voor Taalscholen (NYESZE) is woedend omdat de regering de rechten van bedrijven om de zogenaamde innovatiebelasting te gebruiken voor training van hun personeel in gaat perken. Hongaarse en buitenlandse bedrijven gebruiken die mogelijkheid vaak voor cursussen in vreemde talen.

Van de loonbelasting die bedrijven betalen, kon vanuit die innovatiebelasting een deel ter investering worden aangewend voor personeelstrainingen en cursussen.

Zoals vaker heeft deze regering voorafgaand bij het ontwerpen van een nieuwe wet of maatregel ook nu weer geen overleg gevoerd met de betrokken partijen. Afgelopen zaterdag werd het voorstel ingediend, de parlementaire werkgroepen hebben zich er al over gebogen en gisteren was het plenaire debat. Niet alleen het taalonderwijs, ook andere vaktrainingen staan op het spel. In januari 2012 zou de nieuwe bezuiningsmaatregel al moeten ingaan.

Volgens schattingen van NYESZE worden nu 100.000 mensen gedwongen hun cursus of opleiding voortijdig af te breken. Duizenden docenten kunnen op straat komen te staan, en verwacht wordt dat er nog meer werklozen bij gaan komen omdat ze niet meer goed geschoold zullen zijn. In Hongarije worden in verhouding tot andere Europese landen al weinig vreemde talen gesproken, met deze maatregel lijkt de regering wederom te kiezen voor nog meer isolatie binnen Europa. Zo kwam de regering in de maand oktober met een voorstel om studenten te verplichten in Hongarije te blijven na hun studie. Met een contract op papier zouden ze zich voor een bepaalde periode moeten vastleggen om enkel binnen de landsgrenzen te werken.

>>>> Meer over dat studentencontract in: Studentendemonstratie: 'Het is betaalde slavernij!'

>>>> Tds

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije