• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Studentendemonstratie: 'Het is betaalde slavernij!'

hookhoff-aMaandag 31 oktober 2011 - Tegen de 10.000 studenten demonstreerden vorige week donderdag bij het Ministerie van Onderwijs tegen de plannen van de regering voor hervorming van het hoger onderwijs. De demonstratie werd georganiseerd door de HÖOK. Ook docenten en vertegenwoordigers van onderwijsbonden waren aanwezig.

Vooral het onderdeel van het plan dat in Hongarije 'röghöz kötés' (vrij vertaald: het vastketenen aan de aarde, geboortegrond) genoemd wordt, was reden voor deze demonstratie. Inmiddels wordt er ook al gesproken over 'betaalde slavernij'. Studenten moeten namelijk een contract tekenen voorafgaand aan hun studie, zodat ze na die studie voor een bepaald aantal jaren niet in het buitenland gaan werken.

hookhoffInitiatiefnemer van de hervormingsplannen, staatssecretaris van onderwijs Rózsa Hoffmann, kreeg het aardig te verduren. De demonstranten riepen op dat ze af moet treden. Hoffmann liet weten dat ze niet af zal treden. 'Dat is een beslissing die door de premier genomen moet worden. Maar de premier heeft het volste vertrouwen in mij, dus het gaat niet gebeuren'. De demonstratie is volgens haar tegen de regering gericht en niet tegen haar persoonlijk. Dat de duizenden demonstranten bijna allemaal een roos (rózsa) in hun hand hadden is haar blijkbaar ontgaan. Als symbool werd tijdens de demonstratie de nieuwe onderwijswet ten grave gedragen, met een roos voor Rózsa op het graf. En een roos verwelkt snel.

'Het wetsvoorstel is in ieder geval al in behandeling genomen', aldus Hoffmann. Fijntjes liet ze nog weten dat de demonstranten van vorige week geen last van de nieuwe wet zullen hebben, het heeft slechts betrekking op de nieuwe generaties studenten. Dat de huidige studenten wel eens zouden kunnen demonstreren omdat zij broers en zussen hebben die nog aan hun studie willen gaan beginnen en dat die zich gedwongen voelen om in Hongarije te blijven, en dat het dus ook om de toekomstige studenten gaat, lijkt ze niet te snappen.

hookrgVice-premier Tibor Navracsics vertelde tijdens de persconferentie op de avond voor de demonstratie na gesprekken met leden van de HÖOK dat alles wel op zijn pootjes terecht komt. De woordvoerder van HÖOK, Dávid Nagy, waarvan beweerd wordt dat hij verbonden is aan de Fidesz, stond glimlachend naast Navracsics voor de camera. Op vage toezeggingen na, 'we zijn wat dichter bij elkaars standpunt gekomen en de studentenorganisaties mogen meepraten over studie en examenregels', kwam er geen duidelijkheid over zwaardere onderhandelingen.

Inmiddels is Dóra Polgár, oprichtster van de Ha-Ha, een zogenaamd politiek onafhankelijk studentennetwerk, gedwongen tot aftreden. Ze is lid van de socialistische MSZP en was zelfs een van de jongste kandidaten voor deze partij bij de verkiezingen vorig jaar. De Ha-Ha wilde volgens haar niet samen met de HÖOK gaan demonstreren, mede om die verbondenheid aan de rechts-conservatieve Fidesz. Ze heeft tijdens de grote D-Day demonstratie van 23 oktober, waar de Ha-Ha wel aanwezig was, uiteindelijk niet gesproken op het podium. Het studentenprotest in Hongarije is blijkbaar aardig versnipperd.

>>>> HÖOK = Conferentie Landelijke Studentenbesturen
>>>> Ha-Ha, Hallgatói Hálózat = Studentennetwerk

>>>> Door:  redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije