Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'De stad is een roman op zich, een nogal gespierd stuk proza'

c2clg klDonderdag 6 maart 2014 - In zijn boek 'Tuinfeest' (Kerti mulatság 1988) benoemt de schrijver György Konrád zijn woonplaats Boedapest als 'een roman op zich, een nogal gespierd stuk proza'. Tijdens de jaarlijkse Internationale Literatuurdagen 'City2Cities' in Utrecht is deze Konrád dan ook een van de gasten die er komt spreken, want het festival staat dit jaar niet alleen in het teken van de stad Dublin, maar ook van Boedapest!


Het 'Boedapest' programma van City2Cities, van 5 t/m 13 april, zit vol met interessante lezingen en presentaties door zowel Hongaarse als Nederlandse schrijvers, dichters en vertalers over de Hongaarse literatuur en deels ook over de rol van de stad Boedapest daarin. Zo komen de schrijvers György Dragomán en György Spiró, de vertaalster en Neerlandica Judit Gera, de in Boedapest wonende Jaap Scholten en de dichteres Krisztina Tóth naar Nederland, maar zullen ook de Nederlandse Mischa Andriessen, Judit Koelemeijer (bekend van het boek Anna Boom), de in Nederland werkende Hongaarse Tekla Mecsnober (de Hongaarse link met James Joyce en Ulysses) en Hanneke Boode (over auteur Margit Kaffka) aanwezig zijn. György Konrád houdt op 6 april de Belle van Zuylenlezing en Ursul de Geer gaat aansluitend op het festival een cursus Márai Lezen verzorgen. Verder worden twee films vertoond. Die over het leven van Sándor Márai (De Emigrant) draait al wat eerder op 31 maart, en de film over Miklós Mészöly is op 7 april te zien. Op 13 april, op de slotdag, verzorgt de Amszterdami Magyar Szalon ook een onderdeel van het programma.

Bekijk het volledige programma en meer informatie over de deelnemende auteurs op: City2Cities.

Als onderdeel van City2Cities Utrecht 2014 exposeert Magyar Kiallitas tijdens City2Cities werken van Hongaarse kunstenaars in de Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat 34. Deze expositie wordt het startpunt van de Hongaarse Kunstroute door Utrecht. De galerie is vanaf 5 april t/m 13 april dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uit. Op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Binnenkort meer over deze Kunstroute op Hongarije Vandaag.

'Wie in Boedapest verblijft, leest een boek, waarin talloze verhaallagen en vertellingen door elkaar heen lopen. Het boek heeft zichzelf geschreven: de stad houdt niet op haar eigen geschiedenis te vertellen, op alle denkbare manieren. Men heeft aan de Donau een stad gecomponeerd als een postmoderne roman.'
In 1990 schreef hoogleraar Nederlandse letterkunde Thomas Vaessens een essay voor Vooys - Jaargang 9 over Boedapest. Dit essay is te lezen op: De Digitale Bibliotheek

aevp TomdeSmetBp2011
Boedapest staat en hangt vol met monumenten voor schrijvers. Hier de Hongaarse dichter Endre Ady in de Veres Pálné utca in Boedapest.
Foto: Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije