Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Imre Kertész onderscheiden met Sint Stephanskruis

ki-klDonderdag 21 augustus 2014 - Op voordracht van premier Viktor Orbán is op de Hongaarse nationale feestdag op 20 augustus, de dag dat de heilige Koning Sint Stefanus (Szent István) geëerd wordt, door president János Áder het prestigieuze Sint Stephanskruis uitgereikt aan schrijver en Nobelprijswinnaar Imre Kertész. Volgens een bericht op de website van de regering is Kertész onderscheiden voor zijn grote betekenis voor het land, het literaire werk dat hij tijdens zijn leven gemaakt heeft en de grote erkenning voor hem in het buitenland.De in 1929 geboren Imre Kertész kreeg de Nobelprijs voor Literatuur in 2002. Een van zijn bekendste boek en is het in 1975 uitgekomen Sorstalanság (Onbepaald door het lot, in 1995 vertaald door Henry Kammer). In 1944 werd Kertész vanuit Boedapest door de Duitsers afgevoerd naar Auschwitz, daarna zat hij gevangen in Buchenwald en Tröglitz. Hij overleefde de verschrikkingen en het boek Sorstalanság verhaalt over het leven van een vijftienjarige jongen in die concentratiekampen.

In een open brief riep de extreemrechtse partij Jobbik een paar weken geleden president Áder nog op om hem deze onderscheiding niet uit te reiken. Volgens Jobbik is Kertész veel te negatief over het huidige Hongarije, over de rol van Hongaren tijdens de Tweede Wereldoorlog en zou hij zichzelf ook niet als Hongaar beschouwen. Vanuit de linkse oppositie is verrast gereageerd op de onderscheiding. Kertész heeft zich inderdaad in de afgelopen jaren uitermate kritisch uitgelaten over de Hongaarse regering, over Viktor Orbán als premier en over het groeiend antisemitisme in Hongarije. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat in Hongarije de Holocaust begon en de huidige regering ligt al tijden in de clinch met Joodse organisaties over een aantal thema's, onder meer over het omstreden nieuwe monument op het Szabadság tér, waardoor dit herdenkingsjaar nu al een fiasco is geworden omdat die organisaties er niet verder aan mee willen werken. Met deze onderscheiding lijkt, volgens links-liberalen in Hongarije, premier Orbán dus een soort goedmakertje uit willen te delen. Juist degene die de scherpste kritiek op zijn beleid uitte, krijgt een onderscheiding waardoor hij nu als een van de allergrootste Hongaren ooit beschouwd mag worden.

tn726c406Behalve Kertész kreeg ook Ernő Rubik, uitvinder van de Rubik-cube, het Sint Stephanskruis (de totale doos bevat meerdere onderscheidingstekens in groot en klein formaat voor verschillende gelegenheden) op 20 augustus uitgereikt. De Ridderorde van Sint Stefanus werd ingesteld in 1764 ten tijde van de Habsburgse monarchie en bleef in gebruik tijdens de Dubbel-Monarchie. Na de Eerste Wereldoorlog werd die afgeschaft om in 1938 door Admiraal Horthy weer te worden ingesteld. Na 1944 verdwenen de orde en het kruis volledig uit beeld. In 2011 werd de orde door de huidige regering weer nieuw leven ingeblazen. 

Lees ook het verhelderende artikel in het Oostenrijkse dagblad Der Standard:

>>>> Umstrittene Ehrung für Autor Imre Kertész

>>>> Bron: diverse media
>>>> Foto rechts: Botár Gergely/kormány.hu


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije