Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Emaillekunst van Szvetlána Tóth in Ravenstein

stóth-a-klDonderdag 28 augustus 2014 - De van oorsprong Russische kunstenares Szvetlána Tóth (1949) woont en werkt al sinds 1991 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en daar begon ze ook in 1994 met het maken van emaillewerken waarvan een deel vanaf 2 september te zien is in het Museum voor Vlakglas– en Emaillekunst in Ravenstein (Museum Ravenstein). Als je de foto's van haar werk ziet op de website van dit museum, en op de facebookpagina van Tóth zelf, met die prachtige kleuren en vormen, zou je zo een werk van haar aan de muur willen hebben.

2836Bij emaille denk je meestal aan sieraden en kleine ornamenten, maar hier gaat het om veel grotere werken, schilderijen eigenlijk. Een van de technieken die ze gebruikt lijkt ook wat op schilderen. Ze brandt de koper- of staalplaat en brengt daarop vervolgens de tevoren ontworpen compositie over door laag voor laag emaille op te brengen en per laag te branden op een temperatuur van 800-850 graden. In haar werk komen onder meer thema's uit de Finoegrische mythologie van de vroegere volkeren achter de Oeral voor, maar ook religieuze symbolen - sommige werken doen denken aan Russisch-orthodoxe iconen - en elementen uit de natuur.

Tóth exposeerde behalve in Hongarije en Rusland ook Frankrijk, Roemenië en Slowakije. In deze expositie zijn emailles opgenomen die zij de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. De expositie draait niet alleen om het werk van Tóth zelf, ook de Russische beeldhouwster en graficus Olga Erokhova (1963) toont er haar emaillekunst. Zij begon met die techniek in 2004 en is leerlinge van Tóth.

De tentoonstelling loopt vanaf 2 september tot 30 december 2014. Museum Ravenstein is tot 1 oktober open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. In het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 oktober is het museum alleen geopend op zaterdagen en zondagen. Maar de tentoonstelling loopt nog lang door, tot 30 december, dus er komen genoeg weekenden om eens naar Ravenstein te reizen om te gaan kijken naar dit mooie werk.

Meer over het werk van Tóth en Erokhova is te vinden op:

>>>> Museum Ravenstein
>>>> Rechtstreekse link naar overzicht foto's
>>>> Facebook Szvetlána Tóth 



Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije