• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Nascholingsconferentie: De Hongaarse Opstand 1956

56logo2016 aVrijdag 9 september 2016 - In het kader van het herdenkingsjaar van de Hongaarse Opstand in 1956 worden in Nederland veel evenementen georganiseerd. Een van die evenementen is de nascholingsconferentie 'De Hongaarse Opstand: 60 jaar later' die op donderdagmiddag 29 september a.s. door de Atlantische Commissie, de Hongaarse Ambassade in Nederland, de Christelijke Hogeschool Windesheim en NHL Hogeschool in Zwolle wordt georganiseerd. De Hongaarse ambassade en de Atlantische Commissie hebben speciaal voor dit herdenkingsjaar een lesmodule samengesteld over ’60 jaar na 1956’.

56erszebethid2006 a

Op 23 oktober 2016 is het 60 jaar geleden dat de Hongaarse Opstand uitbrak in Boedapest. Hoewel de opstand begon als een studentenprotest, mondde deze al snel uit in een ware revolutie waarbij het standbeeld van Stalin werd neergehaald, de sovjettroepen zich terugtrokken en Hongarije uit het Warschaupact stapte. De opstandelingen eisten onder meer een einde van de sovjetbezetting en vrije verkiezingen. Op 4 november vielen troepen van het Warschaupact Hongarije binnen en maakten zo een einde aan de opstand tegen het communistische regime.

Hoewel de opstand begon als een studentenprotest, mondde deze al snel uit in een ware revolutie. De opstandelingen eisten onder meer een einde aan de sovjetbezetting en vrije verkiezingen. Op 4 november vielen troepen van het Warschaupact Hongarije binnen en sloegen zo de opstand tegen het communistische regime neer. De Hongaarse Opstand markeert een belangrijke episode uit het Koude Oorlog-tijdperk, dat niet zo stabiel was als wel wordt gedacht en bovendien gekenmerkt werd door brede en brute onderdrukking. Tijdens de conferentie is er aandacht voor het contemporaine perspectief op de gebeurtenissen in 1956, zowel vanuit Hongarije als het Warschaupact en de internationale gemeenschap. Tevens wordt besproken hoe de 200.000 Hongaarse vluchtelingen in Nederland en elders in Europa werden ontvangen en komt een ooggetuige van de Hongaarse Opstand aan het woord. Zowel Hongaarse als Nederlandse experts leveren een bijdrage aan de conferentie en maken daarbij gebruik van recent beschikbaar gekomen archiefmateriaal van het Hongaarse ‘Instituut 1956’.

De sprekers op deze conferentie zijn: András Kocsis (ambassadeur van Hongarije in Nederland), Dorottya Baczoni (House of Terror Museum, Boedapest), Laurien Crump-Gabreëls (Universiteit Utrecht), Ivo van de Wijdeven (historicus, politiek analist), Erzsi Könyves (Hongaarse vluchteling - 1956). De moderator is Hans Luyendijk (voorzitter, Atlantische Onderwijscommissie).

Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Aan de deelname van de conferentie, inclusief lunch, borrel, nascholingsverklaring en lesmodule zijn wel kosten verbonden. 

Datum:  donderdag 29 september 2016
Tijd:   13.00-17.30 uur (volledig programma in pdf)
Locatie:  Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1, Zwolle
Deelname:   € 110 (inclusief lunch, borrel, nascholingsverklaring en lesmodule)
   Voltijdsstudenten betalen € 10,-
   Docenten en studenten van de organiserende hogescholen nemen gratis deel.
Aanmelden:  t/m 26 september 2016 bij Atlantische Commissie
   
Zwolle56conferentie

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije