• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nascholingsconferentie over Hongaarse Opstand: niet alles zwart-wit

confzwolle 5 klDinsdag 4 oktober 2016 - Tijdens de door docenten en studenten geschiedenis drukbezochte nascholingsconferentie op 28 september in Zwolle over Hongarije en de Opstand van 1956 werden er meerdere lezingen gehouden. De lezing van universitair docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump-Gabreëls over de rol van de Sovjet-Unie en het Warschaupact en die van historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven over de vergelijkingen die tussen toen en nu te maken zijn gaven een bijzondere nieuwe kijk op dit thema. Hun conclusie is dat niet alles zo zwart-wit lag, én ook nu niet ligt, zoals we vaak denken. En Dorottya Baczoni van het House of Terror Museum in Boedapest ging in op hoe er in Hongarije nog steeds gezocht wordt naar de maatschappelijke en politieke betekenis van 1956 in de Hongaarse geschiedenis.

confzwolle 3Maar de gedichten die Erzsi Könyves voordroeg, als kind van veertien jaar oud vocht ze mee tijdens de opstand waarna ze moest vluchten, en de vertoning van de documentaire die door de EO over haar gemaakt werd in 2006, raakte het publiek misschien nog wel het meest. Helaas is deze documentaire niet meer op internet te bekijken. Maar wat er ik er in ieder geval uit op kon pikken is dat de grens tussen goed en kwaad heel dun is en dat de spontane keuze voor een jeugdliefde iets heel anders heeft gebracht dan waar Ezsi in die dagen in oktober 1956 op hoopte.

Uit de lesmodule (copyright Atlantische Commissie) over de Opstand van 1956:
'Erzsi Könyves is 14 jaar oud als ze begin 1957 aankomt in Nederland. Ze is gevlucht uit Hongarije, nadat ze een paar maanden daarvoor heeft meegevochten in de Hongaarse Opstand. Op 23 oktober doet Erzsi mee aan de massale demonstratie in Boedapest. “Het voelde als een soort roes.” Als de Sovjets op 4 november 1956 terugkeren in Boedapest raakt Erzsi betrokken bij het verzet. Ze ziet hoe leden van de Hongaarse geheime politie worden gelyncht en hoe het verzet Russische tanks aanvalt met molotovcocktails. Tijdens de opstand ontmoet Erzsi Gergő, op wie ze verliefd wordt.'

In de documentaire vertelt Erzsi hoe zij samen met hem tegen de Sovjets vocht, waarbij Gergő omkomt en zij in december, op aanraden van haar schooldirecteur, wist te vluchten. Een vlucht die zij ondanks de mijnenvelden waar zij doorheen moest om bij de Oostenrijkse grens te komen heeft overleefd. Erzsi volgde kunstopleidingen in Nederland en schildert nog steeds.

Deze nascholingsconferentie werd georganiseerd door de Atlantische Commissie, de Christelijke Hogeschool Windesheim, de NHL Hogeschool en de Hongaarse Ambassade.

>>>> Ivo van de Wijdeven houdt op 28 oktober van 14.30 tot 15.30 ook een lezing over dit thema: ‘Wat leert de vluchtelingenopvang van 1956 ons?’  Meer over deze lezing, die gehouden wordt in het kader van de expositie Herinneringen aan de Opstand op: Bibliotheek aan de Vliet te Voorburg.

confzwolle 4

>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije