• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Documentaire over de Nederlandse herdenkingen Hongaarse Opstand 1956

56CsabaflimtZwolle klZaterdag 18 maart 2017 - Op de Ambassade van Hongarije in Den Haag werd donderdag 16 maart de korte documentaire `De Hongaarse Opstand van 1956 – 60 jaar later` gepresenteerd. Deze documentaire over het `1956 Herdenkingsseizoen` in Nederland werd gemaakt door de in Nederland wonende Hongaarse filmmaker Csaba Bogádi. Hij blikt terug op elf evenementen die van augustus tot november 2016 door heel Nederland werden georganiseerd en die werden bijgewoond door meer dan 7000 bezoekers.

56concert aNet als de korte documentaire had het uitgebreidere programma dat de Ambassade van Hongarije organiseerde in samenwerking met diverse partners als doel de Hongaarse Opstand van 1956 te herdenken en de kennis en ervaringen van deze historische gebeurtenis over te dragen aan jongere generaties. Vier sleutelfiguren uit het 1956 herdenkingsseizoen blikken in de documentaire terug op de vier concerten, drie conferenties, twee tentoonstellingen en de nationale herdenkingsceremonie die in het najaar van 2016 plaatsvonden.

De bijeenkomst van 16 maart 2017 werd bijgewoond door partners die het 1956 herdenkingsseizoen mogelijk maakten. Ook nodigde de Ambassade van Hongarije de Nederlandse atleten uit die in 1956 niet deel konden nemen aan de Olympisiche Spelen van Melbourne. Deze werd door Nederland geboycot uit solidariteit met het Hongaarse volk. De Nederlandse atleten namen eerder, samen met de Zwitserse en Spaanse atleten die niet naar de Spelen gingen in 1956, deel aan een voor hen speciaal georganiseerd herdenkingsprogramma in Boedapest.

In het najaar 2016 was het exact 60 jaar geleden dat de Hongaarse Opstand en Vrijheidstrijd van 1956 bruut werd neergeslagen door de Sovjet-Unie. Met als thema Nieuwe helden worden geboren waar ze niet worden vergeten richtte de Hongaarse overheid een herdenkingscomité op dat fondsen beschikbaar stelde om de opstand in 2016 wereldwijd te herdenken. De programma’s waar de Ambassade van Hongarije in Nederland bij betrokken was, zijn gefinancierd door het 1956-herdenkingscomité.

>>>> Link naar de documentaire: De Hongaarse Opstand van 1956 – 60 jaar later

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije