• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Een gedeeld erfgoed: Hongaarse-Nederlandse gereformeerde relaties door de eeuwen heen.

prgr utrDinsdag 6 juni 2017 - Op donderdag 22 juni organiseert de Theologische Universiteit van Kampen samen met de Ambassade van Hongarije ter herdenking van 500 jaar Reformatie de conferentie 'Een gedeeld erfgoed: Hongaarse-Nederlandse Hervormde Relaties door de eeuwen heen'. Aan de universiteit in Kampen zullen zes gerenommeerde sprekers aanwezig zijn en lezingen houden waarin de nadruk op religieuze en kerkelijke betrekkingen tussen Hongaarse en Nederlandse protestanten ligt.

ThUKgevel tu 300x198De unieke religieuze banden tussen de twee landen worden al eeuwenlang gekoesterd. Protestanten ondersteunen elkaar internationaal en streven naar vrijheid van religie. In 1676 bevrijdde Michiel de Ruyter zesentwintig Hongaarse dominees. (andere bronnen spreken over 28 dominees). Sinds de zeventiende eeuw studeerden veel Hongaren theologie in Nederland en zij werden geïnspireerd door Nederlandse theologen zoals Johannes Cocceius en Abraham Kuyper. Na de Eerste Wereldoorlog kwam een groot aantal Hongaarse kinderen naar Nederland en in 1956 nam Nederland een groot aantal vluchtelingen uit Hongarije op. Nog steeds hebben veel Hongaarse en Nederlandse gereformeerde gemeenten een zusterrelatie en tot op vandaag werken Hongaarse en Nederlandse Universiteiten samen vanuit hun protestantse achtergrond. Voorbeelden daarvan zijn de Universiteit van Debrecen, de Károli Gáspár Református Universiteit in Boedapest, de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Universiteit Utrecht en uiteraard ook de Theologische Universiteit Kampen (foto rechts).

Na afloop van de presentaties, waaronder die van de Hongaarse staatssecretaris van Cultuur Péter Hoppál, van professor in de geschiedenis van het neo-calvinisme dr. George Harinck, van de bisschop van de Hongaarse Hervormde Kerk Prof. dr. Károly Fekete en van directeur van het Schuman Centrum voor Europese Studies Jeff Fountain is er een discussie met het publiek. Deze discussie zal gericht zijn op hoe Hongarije en Nederland, geïnspireerd door hun protestantse erfgoed, zouden kunnen bijdragen aan het huidige Europa met de hedendaagse uitdagingen zoals veiligheid, duurzaamheid en het ontwikkelen van een waardige Europese samenleving.

Registratie voor het evenement is mogelijk tot 16 juni! Stuur dan een e-mail naar: . Gelieve het aantal deelnemers en hun namen aan te geven. Deelname is gratis, op basis van registratie. De conferentie begint om 13.30 en duurt tot 17.15. Adres: Theologische Universiteit Kampen, Broederweg 15, 8260 GA Kampen.

Programma:
> 13.30 Opening door prof. Dr. Roel Kuiper - Rector, Theologische Universiteit Kampen
> 13.45 De heer András Kocsis - Ambassadeur van Hongarije in Nederland
> 14.00 Prof. dr. George Harinck - Professor in de Geschiedenis van Neo-Calvinisme
> 14.45 Pauze
> 15.15 Dr. Péter Hoppál - Staatssecretaris voor Cultuur van het Ministerie van Menselijke Bronnen van Hongarije
> 15.45 Prof. dr. Károly Fekete - Bisschop, Hongaarse Hervormde Kerk
> 16.15 Jeff Fountain - Directeur, Schuman Centrum voor Europese Studies
> 16.45 Discussie
> 17,15 Sluiting

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije