• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Herdenking Michiel de Ruyter in Rijksmuseum

dergrf-klWoensdag 22 januari 2014 - Sinds de jaren negentig komen jaarlijks in de maand februari Hongaren en Nederlanders samen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Bij het graf van Michiel de Ruyter herdenken ze dan de bevrijding van 26 Hongaarse predikanten die als slaven op de galeien van de Spaanse oorlogsvloot op de Middelandse Zee gevangen zaten. De Ruyter wist in opdracht van de Nederlandse Staten-Generaal te onderhandelen met de Spanjaarden en op 11 februari 1676 kwamen de predikanten vrij.deruyterdebrecen-aNederland en Hongarije hebben al sinds de reformatie nauwe banden. Vele Hongaarse protestanten kwamen vanaf het begin van de zeventiende eeuw in Nederland studeren en Nederlandse predikanten trokken naar Hongarije en Transsylvanië om daar contacten op te bouwen. Het is dus niet verwonderlijk dat het protestante Nederland later in die zeventiende eeuw te hulp schoot om deze laatste overlevenden, de katholieke Habsburgers hadden in 1674 al honderden predikanten ter dood veroordeeld, vrij te krijgen. Een van de belangrijkste centra van het Hongaarse protestantisme toen en nu is de stad Debrecen, daar staat ook een monument voor Michiel De Ruyter.

Dit jaar vindt de herdenking niet zoals gebruikelijk plaats in de Nieuwe Kerk omdat de grafkelder niet te bezoeken is in verband met een lopende tentoonstelling. Maar er zal wel een bijzondere herdenking gehouden worden op vrijdag 21 februari 2014. In het auditorium van het Rijksmuseum in Amsterdam worden die middag twee interessante Nederlandstalige presentaties gehouden, er is muziek en het programma wordt geopend met een herdenkingsrede door de Hongaarse ambassadeur in Nederland Dhr. Gyula Sümegy.

Wilt u deze middag ook bijwonen? Meldt u dan aan bij Stichting de Ruyter. De toegang in het auditorium is gratis, maar geeft geen toegang tot het museum. De ontvangst is vanaf 14.00 uur, het programma start om 14.30 uur. De presentaties worden gehouden door restaurator Pieter Roelofs over de restauratie van het familieportret van de Ruyter (foto onder) en door historicus Jan Nuboer over het leven aan boord van een oorlogsschip ten tijde van Michiel de Ruyter.

>>>> Locatie:  Auditorium Rijksmuseum, Amsterdam
>>>> Datum:  21 februari 2014
>>>> Tijd:  van 14.00 tot 16.00 uur
>>>> Contact:  Frits de Ruyter de Wildt
>>>> E-mail:  
4 Jacobson1662-a

Meer over de Hongaarse predikanten en hun bevrijding op: Michiel Adriaanszoon de Ruyter
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije