• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Conferentie over Hongarije en de Lage Landen

Michiel de RuyterDinsdag 21 oktober 2008 - De faculteit Nederlandse studies aan de Universiteit van Debrecen organiseert op 14 november 2008 een wetenschappelijke conferentie over de relaties tussen Hongarije en de Lage Landen.
Gedurende de loop van de geschiedenis waren er verschillende momenten van contact tussen de drie landen (Nederland, België en Hongarije) op het gebied van cultuur, literatuur en politiek. Er was zelfs een tijd dat politiek van grote mogendheden deze loop van gebeurtenissen zo wisten te sturen dat de drie landen in de zestiende eeuw door enkel één persoon aan elkaar werden gelinked: Maria van Habsburg, Maria van Hongarije.De rol van de Protestante kerken groeide duidelijk na de verloren strijd in Mohács tegen de Turken en liep door tot ver in de daarop volgende eeuwen.
De pelgrimstochten van de zestiende tot de achtiende eeuw, de bevrijding van Hongaarse gallei-slaven bij Napels in 1676 door Michiel de Ruyter en de 'Kindertreinen na de Eerste Wereldoorlog zijn belangrijke gemeenschappelijke episoden. Ook 1956 met massa's vluchtelingen uit Hongarije naar Nederland en België is een belangrijk ijkpunt.

De conferentie is vooral gericht op de literaire relaties en de contactmomenten die belangrijke invloed hadden via Hongaarse en Nederlandse vertalingen van bepaalde werken. Maar ook de geschiedenis van literair werk, de persoonlijke relaties en de wederzijdse invloed op elkaar, zijn wezenlijk onderdeel van deze gezamenlijke geschiedenis. 

Programma:
De dag wordt om 10.00 uur geopend door Dhr. Ronald Mollinger, ambassadeur van Nederland in Hongarije. Daarna zullen verschillende sprekers vanuit meerdere invalshoeken interessante lezingen verzorgen. In de middag wordt de gasten een lunch aangeboden.
Om 16.30 uur wordt de conferentie afgesloten.

Een gedetailleerd programma en alle informatie kunt u opvragen bij de faculteit Neerlandistiek.
Dhr. Gábor Pusztai / Universiteit Debrecen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije