• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Film `Angry Buddha`, ander onderwijs voor Hongaarse Roma-jongeren

Angry Buddha klZaterdag 24 september 2016 - Op het komende Buddhist Film Festival Europe, dat in het Amsterdamse EYE van 30 september tot en met 2 oktober plaatsvindt, worden internationale films vertoond die de etnisch-culturele diversiteit verbeelden die zich in de boeddhistische arena wereldwijd manifesteert. Een van de films die op zondag 2 oktober te zien zal zijn is 'Angry Buddha' over de Hongaar János Orsós.

János Orsós is leraar, boeddhist en van Roma-afkomst. Geïnspireerd door het verhaal van de Dalits of “onaantastbaren” in India, zowel de geboortegrond van de Roma-cultuur als van het boeddhisme, begon hij een school in een Hongaars dorp met het doel om de teenagers uit de armste Roma-wijken in staat te stellen naar de universiteit te gaan. Angry Buddha documenteert de vastberaden strijd van János tegen de hindernissen waarmee hij al drie jaar lang wordt geconfronteerd. Een pittige uitspraak van János Orsós in deze film: 'Vandaag de dag is het niet modieus om in Hongarije solidariteit te tonen. Het is eigenlijk modieuzer om nazi te zijn.'

De film (98 min) die door Stefan Ludwig in 2015 werd gemaakt is een liefdevol maar eerlijk portret van deze Hongaarse Roma-jongeren die de humor en de eigen vitaliteit gebruiken om te overleven in een wereld van armoede en vooroordelen.

>>>> Locatie:  EYE Amsterdam, zaal 2
>>>> Datum:  Zondag 2 oktober 2016
>>>> Tijd:  17.45 uur, aansluitend Q & A
>>>> Web-tickets:   BFFE
>>>> Taal:  Engels, Hongaars is Engelstalig ondertiteld

Trailer:

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije