• Home
  • Overigen
  • Samenleving

De dalai lama ereburger van Boedapest

dlamaZondag 29 augustus 2010 - De gemeenteraad van Boedapest heeft afgelopen donderdag in een besloten zitting over de nieuwe ereburgers en de 'Pro Urbe Prijs' vergaderd. De oorkonden hiervoor worden traditioneel op 17 november, ter gelegenheid van de verjaardag van de samenvoeging van Buda, Óbuda en Pest tot de hudige stad Boedapest, uitgereikt. Het ereburgerschap is toegekend aan personen uit de culturele wereld, sport en literatuur. De 'Pro Urbe Prijs' wordt dit jaar onder meer aan de Theologische Hogeschool van de Sapienter Monniken en aan het Onafhankelijk Cultuurcentrum 'Tüzraktér' uitgereikt.

De oorkonden zullen door de nieuwe leiding van de stad, dus na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, worden overhandigd. De huidige burgemeester Gábor Demszky heeft al aangekondigd nog voor zijn afscheid zelf de oorkonde van het ereburgerschap aan dalai lama Tenzin Gyatso uit te zullen reiken. Want in 2010 is het meest bijzondere ereburgerschap van Boedapest namelijk voor de dalai láma, die van 17 tot 20 september een bezoek brengt aan de stad.

In de Papp László Sportarena zal dalai lama Tenzin Gyatso voor duizenden bezoekers onderricht geven over het Tibetaanse Boeddhisme, en er vinden verschillende door hem geleidde boeddhistische ceremonies plaats. Voor dit tweedaagse programma in het stadion zijn alle kaarten al uitverkocht.

De veertiende daila lama heeft Hongarije tot nu toe al zes keer bezocht, de laatste keer was in 2000. Volgens de organisatoren van het bezoek aan Boedapest en het programma dat door Tenzin Gyatso wordt gehouden, bezoekt de dailai lama deze keer maar één Europees land, en dat is Hongarije.

>>>>  De dalai lama in Boedapest - Engelstalig

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije