• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Hartchakra van de wereld niet in Hongarije

hartchVrijdag 27 januari 2012 - Het is een teleurstelling voor al die Hongaren die dachten dat het echt waar was, al jaren trekken ze naar de Dobogó-kő in het Pilis-gebergte. Maar de Dalai Láma heeft onlangs aan Hongaarse boeddhisten en aan een flink aantal spiritualeitszoekers de mooie droom ontnomen. Het hartchakra van de wereld ligt namelijk niet in het Pilis-gebergte.


dobog-1Sinds jaren wordt er beweerd dat de plaats van de berg Dobogo-kő het middelpunt van de wereld is. Zelfs Attila de Hun zou vanwege de krachtige energie het Pilis-gebergte al tot vestigingsplaats hebben verkozen. Maar volgens de Dalai Lama, die daar tijdens zijn bezoek aan Hongarije ook even langsging, denken meer volken dat het hartchakra in hun land ligt. Hij vindt dat een begrijpelijke gedachtengang maar ook dommigheid, het hartchakra is niet op één plek te vinden maar zit in ieder mens zelf. Nou is in een drukke stad als Boedapest niet zomaar rust te vinden om je eigen hartchakra te voelen, dus trek je in het weekend na een week hard werken naar de Dobogó-kő. Een fijn uitje in de natuur en even mediteren onder aan de voet van de heilige berg, tja, dan voel je jezelf zittend op een stukje rots natuurlijk wel het middelpunt van alles.

Voor de op het Tibetaans boeddhisme gerichte gemeenschap in Hongarije is het zeker een dompertje. Maar ook vanuit het buitenland komen gelovigen naar de berg en directe omgeving, dus die zullen nu een ander reisdoel moeten vinden. Maar voor wie gewoon zin heeft om op een prachtige plek de rust van de natuur te ervaren en frisse energie op te doen, ga er heen voor een lekkere wandeling. Al klopt er dan niet het hart van de wereld, de zevenhonderd meter hoge berg blijft nog wel even staan en het landschap van het Pilis-gebergte is en blijft indrukwekkend. Dat is meer dan genoeg om je eigen hartje sneller te doen kloppen.

   
>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije