Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boeddhistisch heiligdom voor vrede, Stupa in Hongarije

stz-1aklDonderdag 18 juli 2013 - Er zitten diepe barsten in het glazuur, alsof de witte suikertaart al dagen staat uit te drogen. Maar daarboven op de Kovácsiberg, iets buiten het dorpje Zalaszántó, kan het ook wel erg spoken. Tegen de zon, de regen en de sneeuw kan zelfs een Stupa voor Vrede niet op. In weer en wind staat deze eerste Stupa van Midden-Europa al ruim twintig jaar stil te zijn tussen de hoge bomen.

stsz-b1Als je op vakantie bent, of een weekendje op pad in eigen land, is een kerk bezichtigen een van de dingen die je kunt doen. En een moskee bezoeken of een tempel binnengaan, waar je ook bent, je hoeft echt geen gelovige toerist te zijn om zoiets te ondernemen. Ook in Hongarije zijn er veel mooie kerken, kloosters en zelfs een paar voormalige moskeeën te bezoeken. Slechts weinig toeristen trekken naar de Stupa in Zalaszántó (Béke-sztúpa), een uniek boeddhistisch heiligdom dat op initiatief van de Zuid-Koreaanse Bob Jon (Jin Soo Lee) daar gebouwd werd, als een persoonlijk geschenk voor de Europese vrede. Hij wilde namelijk dat er, na de val van het IJzeren Gordijn in 1989, een plek kwam in een van de voormalige Oostbloklanden om de eenwording van het oude Europa spiritueel te ondersteunen.

Hoe het onderhandelingsproces met landen zoals Polen en Slowakije toen precies verlopen is, is niet bekend. Maar gekozen werd voor Hongarije en wel voor de bergrug bij Zalaszántó. De toenmalige burgemeester was namelijk enthousiast over het plan en wilde graag meewerken. Behalve door Bon Jon werd de bouw van de Stupa gefinancierd door Hongaarse en Oostenrijkse fondsen en privé-donaties. Tijdens de bouwwerkzaamheden werden in het beton onder meer geloofsdocumenten en Tibetaanse religieuze boeken verwerkt. In de Stupa is ook een uitsparing in de wand gemaakt met daarin een Boeddhabeeld en een kistje waarin, althans dat schijnt volgens dalai lama Tenzin Gyatso echt waar te zijn, kleine botdeeltjes van Boeddha liggen.

Het is een flinke klim om bij de Stupa te komen, en hoewel je er wel met de auto heen kunt, dat doen de boeddhistische monniken daar namelijk ook, is een stukje lopen door het bos deel van de ervaring. Behalve de Stupa staat er ook een gebedscentrum en wordt er momenteel een tempel gebouwd. De deadline voor oplevering is helaas nog niet gehaald, wegens gebrek aan geld.

vrpl-aDeze Stupa zou vrede, voorspoed en verlichting moeten brengen voor iedereen die er vlakbij is geweest. Er wordt ook gezegd dat een Stupa het lichaam en de geest in balans brengt. Zelfs toeristen uit andere culturen met andere religies kunnen dit voelen, aldus een website over Stupa's. Raar maar waar, op weg naar boven waren wij, ondergetekende met een paar vrienden, luid lachend elkaar melige grappen aan het vertellen over onze 'foute' chakra's en aura's. Maar na een tijdje daarboven te hebben doorgebracht met het geluid van klapperende vlaggetjes aan lange touwen, werden we stil en tevreden. Dat bleven we nog een ruim uur lang, er viel geen woord meer in de auto op weg naar ons andere reisdoel. Ook onze vette katers van de zeer alcholische nacht ervoor waren plotsklaps verdwenen. Zou het dan echt waar zijn van die vrede en verlichting en de balans tussen lichaam en geest? Of waren het de honderden vuurwerkplanten rondom, die hun etherische olieën tot ver in de lucht in kunnen schieten en ons daarmee dus benevelden?

stz-3bHoe dan ook, als je er in de buurt bent, ga er eens kijken. Rondom de Stupa staan houten tafels en banken, sommige bezoekers nemen zelfs wat te eten mee. Een zacht muziekje vanuit het winkeltje met, ergens moet het geld vandaan komen, de nodige religieuze spulletjes, zorgt voor de juiste sfeer. Volg de Fő ut in Zalaszántó in noordelijke richting, er volgt een afslag naar links het bos in die overgaat in een onverharde weg naar boven.

Mocht je er werkelijk de balans tussen lichaam en geest hebben gevonden, trek dan ook verder naar de Tátika Vár. Die ligt iets ten noordoosten van Zalaszántó. Je kunt alleen lopend of fietsend de berg op om de ruïne van deze burcht te bekijken. Maar eenmaal in balans, verlicht en met vrede in je hart kun je de klim omhoog misschien zelfs zwevend boven de grond uitvoeren.

 

>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije