Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op pad in het noorden van Hongarije

Eszak-Magyarorszag-aDonderdag 2 september 2010 - In dit deel van de serie 'Bijzondere regio's van Hongarije' zoeken wij Noord-Hongarije met zijn bergen, bossen en beken op: Bogács en omgeving en het Nationale Park Aggtelek. Dit gebied in Hongarije was enkele maanden veelvuldig in het nieuws vanwege de zware regenval en overstromingen. In deze bijdrage belicht ik de bezienswaardigheden van deze streek, doorsneden door veel riviertjes en beken die trouwens over het algemeen heel stil en kalm zijn.

Bogács

vlindermuseum-abOp 16 kilometer van de stad Eger ligt Bogács, een klein dorp met een thermaalbad dat gevoed wordt door een bron die in de jaren vijftig ontdekt werd. Met de vele attracties, zoals het nabijgelegen Bükk-gebergte, wijnkelders en gezellige restaurantjes is dit dorpje een geliefde bestemming voor toeristen, zowel voor ouderen als jongeren. Het plaatselijke vlindermuseum is ook voor kinderen een bezoek waard: privéverzamelaar Ferenc Novák heeft in zijn tuinhuis 400 kleurrijke, niet-beschermde vlindersoorten tentoongesteld, van klein tot groot. Hoewel de meeste soorten inheems zijn, zijn in de vitrines ook enkele interessante exemplaren uit de tropen te zien.

In de buurt van Bogács kunnen de liefhebbers ook nog andere thermaalbaden bezoeken, met name Egerszalók, het zwembad van Eger en Zsóry-fürdő in Mezőkövesd. Hier in Mezőkövesd kan ik ook het Matyómúzeum aanbevelen waar traditionele klederdrachten en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit deze omgeving te bewonderen zijn.

Naburige dorpen: Cserépfalu en Noszvaj

lamottekastely-aIn Cserépfalu, het naburige dorp van Bogács, kan men in het museum Subalyuk de overblijfselen en stenen werktuigen van Neanderthalers bekijken. Die werden hier in 1932 ontdekt, waaronder een schedel van een driejarig kind en de bovenkaak van een vrouw. Met droog weer is de grot waarin deze prehistorische vondst werd gedaan, na enig klauteren, te bereiken.

Noszvaj, het andere buurdorp van Bogács, bereikt men via een dromerige bosweg. Daar staat het achtiende-eeuwse 'De la Motte' kasteel, gebouwd in de zogenoemde copf-stijl (late barok). Hoewel het slot helaas niet de hele dag voor bezoekers toegankelijk is, worden er op verzoek wel Hongaarstalige rondleidingen georganiseerd (telefonisch reserveren: 30-396-7381).

barlanglaksokIn Noszvaj kan men ook de grottenwoningen bezichtigen die zijn uitgehakt in het gemakkelijk te bewerken vulkanische gesteente (riolittufa). Deze woningen werden zelfs tot 2005 door arme mensen nog bewoond. Ook in andere dorpjes in deze streek kan men grottenwoningen vinden, zoals in Cserépfalu en Cserépváralja.

Het Nationale Park Aggtelek

aggtelek-abHet Nationale Park Aggtelek staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als beschermd landschap. Een uitzonderlijke onderaardse wereld vinden we in het grottensysteem van Aggtelek en Jósvafő (andere ingang). De grootste druipsteengrot van Europa is het 25 km lange grottenstelsel Baradla (waarvan 8 km onder het Slowaakse grondgebied ligt) met allerlei stalactietenformaties en waar beekjes verschijnen en verdwijnen. Bezoekers kunnen uit verschillende rondleidingen kiezen: van kort (1.3 km in één uur) tot lang (9 km in acht uur, in een speciale uitrusting: laarzen en veiligheidspak). In de door de natuur gevormde 'concertzaal' kan genoten worden van de prachtige akoestiek en de speciale verlichting.

boek-abcDichtbij Aggtelek ligt Szinpetri, waar het grootste boek ter wereld een plaats gekregen heeft. Het boek gaat over het Nationale Park Aggtelek en bevat fraaie afbeeldingen. Het reusachtige boekwerk weegt 1420 kg, meet 418 x 377 cm en telt 346 bladzijden. In de lederen boekband is de huid van twintig runderen verwerkt. Door het boek bladeren vergt een samenwerking van zes personen! De makers Béla Varga en zijn zoon Gábor Varga, meesters in de papierfabricage, zijn sinds het voorjaar van 2010 in het bezit van het certificaat van Guinness World Records. Zij zijn ook van plan demonstraties te gaan geven over de werkwijze in de drukkerij en boekbinderij in de oude molen waarin het bedrijf gevestigd is.

Miskolc-Tapolca

MTapolca1Bij verkenning van dit gebied mag men natuurlijk de Termál Barlangfürdő (Thermaal Grottenbad) niet missen. In de door het water uitgeholde grot is een thermaalbad ingericht. Het geneeskrachtige water is geschikt voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Maar ook jongeren die niet voor behandeling van kwalen hierheen komen vinden het prachtig om er te zwemmen, vooral dankzij de watervallen en de 'wildwater-stroom' die je door de gangen van deze grot meevoert.

 

>>>> Door:  Krisztina Soós
>>>> Web:  De La Motte Kastély
>>>> Web:  Aggtelek Nationale Park
>>>> Fimpje.  Plaatsing van het boek op via het dak!
boek-ab-a nosvajbarlang

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije