Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bijzondere regio's van Hongarije: Tata en omgeving

tatameergr-klDonderdag 10 mei 2012 - Heeft u binnenkort een weekendje vrij? Dan kan ik u van harte aanbevelen de streek rond het stadje Tata te bezoeken, gelegen op een afstand van ongeveer 70 kilometer van Boedapest. Overnachten kunt u daar goed in villapark Duna Residence, dat niet ver van Tata bij Dunaszentmiklós op een berg ligt en waar een Nederlandse investeerder in 2000 het eerste vakantiehuisje bouwde. Zowel de vele culturele attracties, als de schoonheid van de natuur in dit deel van Hongarije zijn zeer de moeite waard.

tatabr-aTata is de stad van het jaarlijkse Water-, Muziek- en Bloemenfestival. Als u in Tata bent vergeet dan niet de oude burcht, de Tatai vár, aan de oever van het Oude Meer - Öreg-tó, te bezichtigen. Deze burcht werd rond 1400 gebouwd onder koning Sigismund. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed deze middeleeuwse vesting zware oorlogsschade en de wederopbouw ervan begon pas in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tata kreeg in 2010 de titel 'Stad van diversiteit' toegekend en het heeft ook een stedenband met de Noord-Hollandse stad Alkmaar. Jaarlijks in november komen honderden vogelspotters bij elkaar in Tata om daar bij het meer de trek van de wilde ganzen en vele andere vogelsoorten te bekijken. 

Naar het noorden toe ligt de om haar vestingen beroemde grens- en havenstad Komárom aan de zuidelijke oever van de Donau. Vanuit Komárom kan er over de brug over de Donau naar de Slowaakse stad Komarno, vroeger deel van dezelfde stad, gewandeld worden.

esztbas-abcDe bisschopsstad Esztergom, in de Árpád-tijd hoofdstad van Hongarije, biedt naast de fraaie basiliek en de Donauoever, ook een grote vlooienmarkt die veel liefhebbers van curiosa trekt. De Marie Valeriebrug - Mária Valéria-híd is een meer dan 500 meter lange brug over de Donau, die de Slowaakse stad Štúrovo en de Hongaarse stad Esztergom met elkaar verbindt. In 1944 werd deze brug opgeblazen door de zich terugtrekkende Duitse troepen, en de brug werd pas op 11 oktober 2001 weer heropend. Esztergom speelt ook een belangrijke rol als locatie voor de opname van bekende Hongaarse en internationale films zoals Last run en Amusement. De eerste koning van Hongarije, de heilige Stefanus I, is in 975 in deze mooie stad geboren.

mj-abcDe naam Majk is bij veel Hongaren en toeristen nog vrij onbekend, hoewel in dit dorp toch een uniek en monumentaal kloostercomplex met kluizenaarswoningen te bewonderen is, en er elk jaar het Lavendelfestival gehouden wordt. Een wel meer bekende kleine gemeente in de buurt van Tata is Vértesszőlős, waar in 1965 de resten en werktuigen van de homo erectus werden gevonden.

 

Duna Residence, een Nederlandse eilandje verscholen tussen de Hongaarse bergen

Een fijne uitvalsbasis voor een weekendje op stap in deze regio is Duna Residence in Dunaszentmiklós, iets ten noorden van Tata. Na een lange dag met bezoekjes aan Hongaarse steden met hun historie is het daar midden in de natuur tijd om bij te komen en te genieten van de Hongaarse gastvrijheid met een Nederlands tintje.

Dit vakantiepark werd enkele jaren geleden aangelegd in opdracht van een Nederlandse projectontwikkelaar. Bij de ceremoniële opening van het hoofdgebouw in 2010 werden de Nederlandse en Hongaarse gasten door directeur Tamás Fördős welkom geheten.

Waarom noem ik dit rustige eilandje Nederlands?

dnr-abNederlanders die hun vakantie in Hongarije doorbrengen, maar problemen hebben met de Hongaarse taal, kunnen zich in dit vakantiepark toch thuis voelen. Wij werden in het Nederlands verwelkomd door Erzsébet Kádár, een aardige vrouw die in Nederland opgroeide en nu met haar familie in Hongarije woont. Ik sprak uitgebreid met haar over de pioniersjaren van het park en over de toekomstplannen. De Nederlandse taal is niet alleen uit haar mond te vernemen, die taal is echt overal aanwezig. Er liggen Nederlandse tijdschriften en boeken, in de vakantiehuizen kun je naar Nederlandse televisiekanalen kijken en in het restaurant staan zelfs Nederlandse gerechten op de menukaart. Overal zijn de opschriften naast Hongaars ook in het Nederlands te lezen.

Zwemmen met uitzicht

dnr-zw-aVanuit het overdekte zwembad in het nieuwe hoofdgebouw heb je een prachtig panorama op de omliggende berghellingen. De bodem van het bassin is bedekt met een mozaïekvloer met afbeeldingen van onder meer zeesterren en schildpadden. Ook aan de wanden rondom zijn mooie mozaïeken aangebracht. De mooiste belevenis voor ons gezin vormde het 'Nachtbad', toen bij invallende duisternis de sfeerlichten onder water en aan de muren gingen branden.

Duna Residence is zeer geschikt voor families met kleine kinderen en aan alles is gedacht. Babystoeltjes in het restaurant, de 'Dino Club' speelkamers met oppas, Nederlandstalige kinderboeken, een pierebad met glijbaan en de verschillende programma's zoals koekjes bakken; kinderen hoeven zich er echt niet te vervelen.

dnr-wnghtpDaarnaast is er een mooie conferentiezaal met uitzicht op de bergen, waar behalve conferenties ook huwelijksfeesten, bedrijfsuitjes en andere bijeenkomsten gehouden kunnen worden. In het restaurant worden regelmatig Hongaarse avonden georganiseerd, met zigeunermuziek én natuurlijk met lekkere Hongaarse specialiteiten. Buiten worden in de zomer ook sportwedstrijden gehouden, je kunt met de paardenwagen een stuk gaan rijden door de afwisselende natuur en je kunt uitstapjes maken naar de wijngaarden en wijnhuizen in de omliggende wijnregio Ászár-Neszmély.

>>>> Door: Krisztina Soós

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije