Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Rondom Balaton, wat te doen bij regen?

belsoto-aVrijdag 16 juli 2010 - In dit deel van de serie 'Bijzondere regio's van Hongarije' neem ik u mee naar het voor de buitenlandse toeristen welbekende Balatonmeer. Meestal kan er van het zonnige warme weer worden genoten, zowel aan als op en in het water. Maar helaas komt het ook voor dat het tijdens de vakantieperiode somber regenachtig weer is, of dat het water niet geschikt is om te zwemmen. Voor dat soort van dagen maak ik u attent op enkele bezienswaardigheden rond het meer en beveel ik uitstapjes voor jong en oud aan.

Tihany – Poppenmuseum

6266Het schiereiland van Tihany op de noordelijke oever van het meer is een natuurreservaat vol vogels en sinds 1952 een beschermd landschap. Tihany is ook bereikbaar met de veerpont vanaf de zuidelijke oever, vanuit Szántód. Een landweg leidt langs de fraaie paarse lavendelvelden en langs het 'Binnenmeer' (Belső-tó). Naast de wereldwijd bekende abdijkerk uit de elfde eeuw kan ik een minder bekend museum aanraden. Het gezellige kleine huis waarin zich het Poppenmuseum bevindt, ligt op de top van de 'Echoheuvel' met uitzicht over het meer.

Dit museum werd door een (geëmigreerde) Hongaar en zijn Duitse vrouw na veertig jaar lang verzamelen van poppen in 1994 opgericht. In de zalen kunnen we de meesterwerken van Duitse poppenfabrieken uit de tijd tussen 1840 en 1920 bewonderen. In 1840 begon men porceleinpoppen te produceren, maar rond 1920 - tijdens de economische crisis na de Eerste Wereldoorlog - gingen de fabrieken te gronde. Vanaf 1930 werden in plaats van porcelein nieuwe (synthetische) materialen voor de poppen gebruikt. Die materialen waren veel goedkoper en zo werden de poppen ook voor een breder publiek bereikbaar. De in originele kleding aangeklede poppen met spelletjes en accessoires uit dezelfde tijd 'leven' in geheel ingerichte vertrekken, zoals een keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer.

Somogyvár – Ruïnes van de Abdij (Somogyvári Apátság romjai)

BAsomogyvrTen zuiden van Balatonboglár ligt het dorp Somogyvár, waar de ruïnes van de Benedictijner Abdij te bezichtigen zijn. Oorspronkelijk functioneerde dit klooster als de burcht van hertog Koppány. De abdij werd ruim negenhonderd jaar geleden gesticht door de heilige koning Ladislaus en het was in de Middeleeuwen een belangrijk religieus en cultureel centrum. De eerste kloosterlingen waren de Franse benedictijnen, die op uitnodiging van de later heilig verklaarde Ladislaus naar Hongarije waren getrokken. De oudste documenten waarin de Hongaarse taal voorkomt (Lijkrede en Gebed - Halotti Beszéd és Könyörgés) zouden door monniken van Somogyvár geschreven zijn. Voor de duur van veertig jaar diende het klooster als laatste rustplaats van de stichter, de Hongaarse ridderkoning Ladislaus. De monniken verlieten het klooster en kerk in de zestiende eeuw vanwege het Turkse gevaar. Later werd het gebouw als grensvesting gebruikt en vervolgens vernield. In 1983 is het ruïnecomplex als historische gedenkplaats aangemerkt.

DSC03666Een andere bezienswaardigheid van Somogyvár is het slot Széchenyi. Imre Széchenyi heeft de overbijfselen van het klooster op eigen kosten laten uitgraven en veel waardevolle stenen met opschriften in de muren van zijn slot laten inbouwen. Sinds 1946 functioneert het als school en tehuis voor gehandicapte kinderen. In het slotpark bevindt zich het praalgraf van het vermaarde adellijke geslacht Széchenyi. Dichtbij Somogyvár, in het heuvelland van Somogy, ligt het dorp Visz, waar de enige ezelboerderij van Hongarije te vinden is.  Deze boerderij wordt gerund door András Kreisz en door zijn verzorging hebben tientallen ezels er een goed tehuis. Voor families met kinderen is een bezoek aan deze hoeve zeer de moeite waard.

Nádasdladány – Het kasteel Nádasdy (Nádasdy kastély)

nadasdykastOp 80 km van Boedapest en 35 km van Siófok ligt het dorpje Nádasdladány, waar het slot van de familie Nádasdy staat. Het kasteel is gebouwd in de achttiende eeuw en in de negentiende eeuw verbouwd en uitgebreid in romantische stijl. Vooral de 'voorouderzaal' en de 'bibliotheek' zijn van bijzondere betekenis. Sinds 1993 is het kasteel een beschermd monument. Rond het gebouw ligt het 24 hectare grote slotpark, dat in 1860 is aangelegd. In het midden van het park lag ooit een meertje, met een houten bruggetje en een kunstmatige waterval. Helaas is dat meertje in de loop van de tijd uitgedroogd, maar de bijzondere boomsoorten in het park, zoals de zilverspar, Chinese parasolboom, zwarte walnoot en zwepenboom en de watertoren van het kasteel zijn nog steeds te bewonderen.

Hopelijk bied ik met dit overzicht van mogelijkheden voor uitstapjes een boeiend alternatief programma voor regenachtige dagen bij het Balatonmeer. Alle vakantiegangers wens ik een plezierig en ontspannen verblijf in deze streek toe, zowel bij zonneschijn als bij bewolking.

>>>> Door:  Krisztina Soós
>>>> Web:  Poppenmuseum Tihany
>>>> Web:  Ezelboerderij Visz
tihany babak

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije