Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tien dagen feest in Szeged, daar hoort wijn bij!

hidsz-aVrijdag 11 mei 2012 - Overal in Hongarije worden mooie wijnfestivals gehouden, en in elke wijnregio zijn er jaarlijks meerderen te bezoeken. In Boedapest is er elk jaar in september het allergrootste wijnfestival van het land, bij het Paleis op de burcht van Buda, maar een ander zeer groot Hongaars wijnfestival is minder bekend, die van de stad Szeged.

szegednapja 2012De directe omgeving van Szeged is geen echte wijnregio, maar vier bekende wijnstreken - Szekszárd, Kunság, Hajós Baja en Tolna - liggen er niet zo ver vandaan en er worden op kleine schaal door Hongaren natuurlijk zelf eenvoudige landwijnen gemaakt. De regio Szeged is vooral bekend om de landbouw, de veeteelt, de beroemde Pick Salami en natuurlijk het paprikapoeder. Toch houden ze daar elk jaar dit grote wijnfestival waar veel bekende wijnhuizen uit Hongarije vertegenwoordigd zijn. Het festival duurt zelfs tien dagen, met veel concerten, wedstrijden, kinderprogramma's, optochten en nog veel meer. Het wijnfestival is namelijk onderdeel van de 'Dagen van Szeged, Szeged Napja', waarvan het festivalterrein verdeeld is over drie bij elkaar liggende pleinen in het centrum. In het eerste weekend en laatste weekend loopt het programma vanaf lunchtijd tot laat in de avond, op de weekdagen er tussenin start het programma aan het eind van de middag.

Behalve dat er ruim honderd wijnhuizen aanwezig zijn, waaronder die uit bovengenoemde wijnregio's en andere grote namen uit Villány, Eger en Tokaj, valt er te eten, te dansen en treden er tientallen orkesten en bands, zoals Fabula Rasa, Quimby en Heaven Street Seven, op. In het laatste weekend van het festival is er ook de Hídivásár in de straat bij de Belvárosi híd met ook daar veel optredens. Op zondag 27 mei wordt om 22.00 uur een groots afsluitend vuurwerk afgestoken.

De website van Szeged Napja is enkel in het Hongaars en de concertprogrammering is wat lastig verdeeld over de verschillende pagina's. Daarom hieronder de programma's van de drie verschillende pleinen en die van de Hídivásár.

>>>> Széchenyi tér

>>>> Klauzál tér

>>>> Dom tér

>>>> Hídivásár

Ook is er een facebookpagina: Szegedi Borfesztivál - Szeged Napja

 

>>>>  TdS

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije