• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnfestival Burcht van Buda, vijf dagen wijn!

Borfestival2-abDinsdag 10 augustus 2010 - Nog een maandje wachten en dan mogen we weer de Burchtheuvel van Buda op om ons aan de beste wijnen van Hongarije te laven. Vanuit een klein initiatief in de jaren negentig, toen een stuk of wat Hongaarse wijnmakers op het Vörösmarty tér in het centrum van Boedapest hun wijnen lieten proeven aan het publiek, is dit festival met ongeveer tweehonderd deelnemende wijnmakers uitgegroeid tot een van de grootste wijnfestivals van Europa.

BorfestivalGroep-abAl vele jaren wordt het festival nu rond het Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel van Buda gehouden. Was het eerst nog een vrij Hongaars gebeuren en ook een meer vakmatig treffen, nu is het een vijf dagen durend en veelzijdig feest waar iedereen welkom is. Er is zelfs een kindercrèche aanwezig, dus jonge ouders kunnen meefeesten. Ook buitenlandse toeristen weten steeds beter dit festival te vinden, en niet voor niets. De sfeer, de wijnen, de muziek en het unieke uitzicht vanaf het festivalterrein over de stad en over de Donau maken dit festival tot een belevenis waaraan je verslaafd kunt raken. Hangend tegen een oude muur in de lauwe avondlucht met een glas wijn in de hand, een zonsondergang achter de heuvels van Buda of het late zonneschijnsel op de daken van Pest: alles op dit festival maakt dat je het jaar erop weer terug wilt komen.

DrozdikVoorafgaand en na het Wijnfestival zijn er ook andere programma's over Hongaarse wijn op verschillende locaties te volgen, zoals het Wijn-Oogstfeest in de Skanzen in Szentendre. Het festival op de Burcht zelf vindt van woensdag 8 september tot en met zondag 12 september plaats. Elk jaar is er een gastland op het festival aanwezig. Zo waren eerder landen als Spanje, Italiё, Australiё en Zuid-Afrika vertegenwoordigd. Dit jaar staat het 'Kárpát-medence' (Karpatenbekken) in de schijnwerpers. In de voormalige Hongaarse wijngebieden, zoals in Slowakijё, Roemeniё en Serviё, wordt niet alleen steeds meer, maar ook steeds betere wijn geproduceerd. De Hongaarse wijnbedrijven werken sinds de Europese grenzen vervagen nu ook weer veel nauwer samen met de wijnmakers in die landen. 

Voor de andere onderdelen en alle informatie over het Wijnfestival, kijk op: A Borfesztivál

>>>> Tekst & Foto's:  Tom de Smet
>>>> Foto onderaan:  Vader en zoon Drozdík, Felvidék-Slowakije
>>>> Meer over wijnen uit Hongarije, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije