• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Opnieuw Tokaj-wijnstreek in Slowakije

tokajhegyek-klein.gif Foto: TdSDinsdag 16 maart 2010 - In het elektronische register van de Europese Commissie (e-bacchus) blijkt de benaming voor de Tokaj-wijnstreek in Slowakije onlangs te zijn gewijzigd: de naam ervan bevat nu het woord 'Tokaj'. De Hongaarse vakorganisaties zijn hierover verbijsterd. Deze stap is onbegrijpelijk, aldus Ferenc Marcinkó, voorzitter van het vakverbond voor de Tokaj-wijnstreek.

 

De Europese Unie heeft Slowakije eerder verboden het woord 'Tokaj' in benamingen te gebruiken. De wijnbouwers van Slowakije hadden alleen maar het recht om de volgende afleidingen te gebruiken: Tokajská, Tokajské en Tokajsky. Marcinkó is van mening dat Slowakije probeert het gebruik van de merknaam Tokaj nu langs onrechtmatige weg te bemachtigen, nadat eerdere onderhandelingen over de vorming van een gezamenlijk wijngebied niet tot een compromis hadden geleid. Volgens ambtenaren van het Hongaarse Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling is er sprake van een vergissing.

Peter Palus, woordvoerder van de Slowaakse Nationale Partij (SITA), heeft laten weten dat hij via de staatssecretaris alle noodzakelijke stappen heeft ondernomen om de Tokaj-wijnstreek van Slowakije in het register te laten opnemen. Deze kwestie kreeg in Slowakije prioriteit, toen Hongarije de benaming 'Tokaji bor' (Tokajer wijn) in 'Tokaj' liet wijzigen en deze aanpassing in het e-bacchus register in de zomer van 2009 liet optekenen.

tokajtrkp-a.jpgVolgens Slowakije was deze naamswijziging in strijd met eerder gemaakte afspraken, volgens welke beide partijen vooafgaand aan iedere wijziging eerst met elkaar moeten onderhandelen, en Hongarije dus eerder bij de Commissie een verzoek tot naamswijziging heeft ingediend. Dat toen trouwens ook is goedgekeurd. Het Slowaakse verzoek daarna om de benaming 'Tokaj' te laten registreren en in maart 2009 aan de Commissie werd voorgelegd, is later afgewezen.

De wijziging van de Slowaakse naam is met ingang van 1 augustus 2009 in het register van de Commisssie ingeschreven, op dezelfde dag dat Hongarije de benaming van 'Tokaji' in 'Tokaj' veranderd heeft. Dat betekent een genoegdoening voor de Slowaken, voegde Palus eraan toe. Voor de Hongaren is dit echter verbazingwekkend. Slowakije was het toch immers verboden om die naam te gebruiken. Niemand weet welke 'noodzakelijke' stappen Palus heeft ondernomen via de staatssecretaris om de naam toch in het e-bacchus register te krijgen.

>>>> Bron: Népszabadság
 
>>>> Voetnoot:
 
De in 1737 vastgelegde wijnregio Tokaj, het allereerste wijnterroir van Europa met precies beschreven grenzen en regels, liep tot 1920 (Trianon) door tot in het huidige Slowakije. Er is al jaren strijd tussen Hongarije en Slowakije over het gebruik van de naam 'Tokaj'. Zelfs in een klein stukje over de grens, in wat nu Oekraїne is, wordt de naam geclaimd. In 2006 bleek in Oekraїne illegaal Tokaj wijn gemaakt te worden voor de Russische markt, inclusief benamingen en design van de etiketten zoals voorbehouden aan Hongaarse wijnbedrijven in de wijnregio Tokaj-Hegyalja. Nu Slowakije en Hongarije hun strijd via de EU proberen uit te vechten, belooft het nog wat als ook Oekraїne tot de EU gaat behoren. Dan wordt het nog ingewikkelder om de naam te blijven beschermen als enkel Hongaars.
 
>>>> Door: TdS/KS
>>>> Meer over Tokaj, Nederlandstalig, Wijn uit Hongarije
 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije