• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tokaj ten strijde tegen milieuvriendelijke energiecentrale

Protest TokajVrijdag 7 september 2007 - De bevolking en met name de wijnboeren van het beroemde wijnregio Tokaj trekken ten strijde tegen de bouw van een energiecentrale in Szerencs, zo’n 20 kilometer ten oosten van het stadje Tokaj. Het protest richt zich niet enkel tegen de milieuvriendelijke stro-gestookte centrale, maar tegen de enorme hoeveelheid vrachtwagens die het stro gaan aanvoeren. De bouw van de centrale en het protest ertegen liggen zeer gevoelig. Zomaar partij kiezen voor of de protesten van de bevolking of voor de centrale is erg lastig. Maar de wijnboeren hebben zeker een punt!   
 
De geplande elektriciteitscentrale zal gestookt worden op stro, een product waarvan Hongarije jaarlijks grote overschoten heeft. Stro is geen fossiele brandstof, zoals gas of olie, en kent derhalve geen CO2 uitstoot. Deze methode van stroom opwekken past dus binnen de afspraken zoals vastgelegd in het Klimaatverdrag van Kyoto, waarbij staten hebben afgesproken om hun CO2 uitstoot hetzij te verminderen, hetzij door de aanplant van bos te compenseren. Tot hiertoe niets dan lof aan de bedenkers van deze plannen.

handtekeningen_actieMaar het verhaal gaat verder, want het stro zal moeten worden aangevoerd en dáárin zit ‘m de kneep. Die aanvoer zal met vrachtwagens gaan plaatsvinden vanuit gebieden waar graan wordt verbouwd zoals de zuidelijker gelegen Alföld en vanuit omliggende landen. Een groot deel van dat intensieve vrachtverkeer zal door de wijnregio Tokaj-Hegyalja voeren. Deze hele regio staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (Tokaj Borvidék Vilagörökség). Daarnaast zal de centrale zo groot en hoog worden dat de schoonheid van het landschap, waarin bijna enkel laagbouw is te vinden, geschaad wordt. Het Werelderfgoed Tokaj wordt nu bedreigd door het Klimaatverdrag van Kyoto UNFCCC (United Nations Framework convention on Climate Change).

De wijnboeren vragen zich af waarom de geplande centrale niet zuidelijker wordt gerealiseerd ergens in de buurt van de nieuwe snelweg M3/M35 van Boedapest naar Debrecen. Tijdens het Wijnfestival op de Burcht in Boedapest vragen de wijnboeren uit Tokaj aandacht voor hun protest. Door een aantal personen uit de regio Tokaj worden handtekeningen verzameld om het protest kracht bij te zetten en de UNESCO te overtuigen om desnoods Tokaj van de Werelderfgoedlijst te schrappen.  

>>>> Zie ook  Renewable Energy Solutions 


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije