Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tokaj regio van Werelderfgoedlijst?

tokaj1Maandag 20 september 2010 - Deze week zijn twee experts van UNESCO en de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS) in Hongarije om de plannen voor een biomassa krachtcentrale aan de rand van de regio Tokaj-Hegyálja te onderzoeken. Als die bouw verder doorgaat, is er grote kans dat Tokaj-Hegyalja van de Werelderfgoedlijst wordt geschrapt.

Op uitnodiging van de Hongaarse regering zijn landschapsarchitect Pierre Tricaud van UNESCO en architect Susan Denyer van ICOMOS-UK in de regio op bezoek om te bepalen of de krachtcentrale inderdaad het gebied zodanig schaadt dat het van de lijst moet. Ze zullen de hele regio bekijken en spreken met verschillende organisaties, politici, de wijnmakers en de projectontwikkelaar.

szerencsi20szalmaDeze krachtcentrale wordt gebouwd iets buiten Szerencs, een stadje dat de poort vormt naar de regio. Ondanks vele protesten van milieuorganisaties, wijnmakers en andere organisaties is er twee jaar geleden al gestart met de voorbereidingen van de bouw. Hoewel ombudsman Sándor Fülöp heeft aangegeven dat de maatvoering en technologie van de centrale onacceptabel zijn in verband met de status van het gebied als Werelderfgoed - de historische wijnregio Tokaj ligt in deze regio - is de klacht van de ombudsman in januari door de rechter ongegrond verklaard. De burgemeester van Szerencs, Ilona Ronavölgyi, heeft echter aangegeven dat juist die status van Tokaj als Werelderfgoed de weg naar de zo nodige industriele groei heeft geblokkeerd. Ze vindt dus dat die status dan maar opgeheven moet worden. Dat er door de centrale ook een enorme aanslag gedaan wordt op de schoonheid van het landschap is voor haar geen overtuigende reden. Wie ooit naar Tokaj is geweest en vanaf Miskolcs met auto of trein de regio naderde, weet hoe prachtig het zicht op de heuvels en velden is rond Szerencs. Dat zicht zal als de centrale klaar is onherstelbaar zijn veranderd.

Al drie jaar is de strijd nu gaande, in die jaren hebben er vele protestdemonstraties plaatsgevonden. Maar Ronavölgy houdt vast aan de vestiging van de krachtcentrale in haar gemeente. Alternatieven die door milieu- en protestorganisaties werden aangedragen, zoals de centrale verder naar het zuiden aan de rand van de Alföld te plaatsen waardoor het vrachtverkeer dat nodig is voor de centrale niet door de wijngebieden hoeft te rijden, werden door haar afgewezen. De kans is groot dat als Tokaj-Hegyalja eenmaal van de lijst van UNECSO gehaald wordt, de weg voor altijd vrij is voor nog meer grote bouwprojecten in deze regio.

>>>>  TdS
UnescoTokaj

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije