• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vijf genomineerden Wijnmaker van het jaar Hongarije

Légli Ottó midden Zondag 22 november 2009 - Afgelopen vrijdagavond zijn de vijf genomimeerde Hongaarse wijnmakers bekend gemaakt die gaan strijden voor de prijs 'Az Év Bortermelője' (Wijnmaker van het jaar). Elk jaar wordt deze prijs door Magyar Bor Akadémia (Hongaarse Wijn Akademie) uitgereikt. De kandidaten waren eerder deze maand verkozen door de leden van de Akademie, die allen in vakbranches op wijngebied werkzaam zijn.

In de grote hal van het Landbouwmuseum lieten de genomineerden hun wijnen proeven aan ruim honderd gasten, vakgenoten en pers.
Onder de genomineerden is voor het eerst een vrouwelijke wijnmaker, Éva Dignisz Gálné van het wijnhuis Gál uit Szigetcsép. Dat ligt in de Kunság, een wijnregio die zich flink aan het ontwikkelen is. Vida Péter uit Szekszárd, Légli Otto uit Balatonboglár en Dr. Lőrincz György van St. Andrea uit Eger zijn ook van de partij. Daarnaast is de minder bekende Szöllősi Mihály genomineerd, die eerder dit jaar al de prijs voor Beste Wijnkelder 2009 in de wacht sleepte.

De prijs wordt sinds het begin van de jaren negentig jaarlijks uitgereikt en heeft in Hongarije een grote status. Hoewel deze prijs nog steeds veel naamsbekendheid in eigen land oplevert, had deze in de eerste jaren een veel belangrijkere functie. Nu de Hongaarse wijnmarkt zich op internationaal terrein aan het begeven is, lijkt de prijs een verouderd middel voor binnenlandse wijn-promotie te zijn geworden. Ook is vanuit kringen van jongere wijnmakers lichte kritiek te horen. De meeste leden van de akademie zijn vaak ver in de zestig. Een wat conservatieve inslag kan de Akademie dan ook niet worden ontzegd. Er waren ook maar weinig jonge wijnmakers aanwezig die avond. Zij hebben inmiddels hun eigen netwerken, zoals Junibor, opgericht en gaan veel internationaler te werk.

Op 4 december 2009 wordt de definitieve winnaar van de prijs voor Wijnmaker van het jaar 2009 bekend gemaakt.

>>>> Door:  Tom de Smet

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije