• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bestaat er goede Hongaarse kaas? Steeds meer.

Bükkisajt Foto: TdSWoensdag 18 november 2009 - Nederlanders denken bij Hongaarse voedingswaren niet meteen aan kaas, Hongaren denken bij Nederland niet aan wijn. Toch schijnen, ik moet ze nog proeven, redelijke wijnen gemaakt te worden in het allengs warmer wordende Nederland. En in Hongarije wordt echt steeds betere kaas gemaakt. Een moedig antwoord op tientallen jaren van smakeloze stopverf uit de communistische zuivelfabrieken. Overal in Hongarije zijn nu kleine en middelgrote kaasmakerijen stap voor stap bezig kwaliteit en diversiteit te ontwikkelen. Die kaas is nog maar mondjesmaat verkrijgbaar in de gewone supermarkt en vaak ook erg duur. Dat het vaak vechten tegen de bierkaai is in het huidige Europa met de zuivelgiganten die de markt bepalen spreekt voor zich.

Een aantal van die kleinere kaasmakers hebben zich bij elkaar aangesloten en presenteren zich gezamenlijk op beurzen en festivals. Van echte samenwerking is nog niet echt sprake, sommige van die kaasmakers kunnen niet eens met elkaar door één deur, maar het is een begin. Een van de festivals waar je een flink aantal van deze kaasmakers bij elkaar kan zien, is op het Újbor és Sajtfesztivál (Nieuwe wijn en Kaas Festival). Zes jaar geleden klein begonnen in een bovenzaaltje van het taartjeshuis Gerbeaud, vindt het festival - meer een beurs eigenlijk - nu sinds twee jaar plaats in het Landbouwmuseum in het Városliget.

Bokor Schapenkaas Foto:TdSIn de promotie van het festival legt de organisatie dit jaar geen nadruk op de kaas, wel op de wijn. Jammer, want deze hardwerkende ambachtelijke kaasmakers verdienen meer aandacht en vulden vorig jaar meer als de helft van de zaal met hun stands. Kaas wordt door Hongaren te vaak gezien als leuke begeleider van wijn, minder als een op zichzelf staand product dat onstaat in samenspel met - net als bij wijn - het goed gebruik maken van terroir, traditie en oude én nieuwe technieken. Voor de kaasliefhebbers, ga maar eens proeven daar op 28 en 29 november. Laat de vele soorten Gomolya (een soort stevige meikaas maar dan zuurder en iets taaier van consistentie) wel links liggen. Daar hoeven we niet echt culi-bobo over te doen. Maar de zachte geitenkazen, schimmelkazen en de nu ook vaker gemaakte 'bergkazen' zijn goed. Als de Hongaren de kans krijgen en pakken, worden ze ooit nog zelfs een van de beste geitenkaas producerende landen.

 

>>>> Locatie:  Magyar Mez?gazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Vajdahunyadvár-Városliget
>>>> Datum-Tijd:  28 & 29 november 2009 - Van 10.00 tot 18.00 uur
>>>> Entrée:  2000 HUF incl. glas

 

>>>> Door:  Tom de Smet

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije