Bestaat er goede Hongaarse kaas? Steeds meer.
Woensdag 18 november 2009 - Nederlanders denken bij Hongaarse voedingswaren niet meteen aan kaas, Hongaren denken bij Nederland niet aan wijn. Toch schijnen, ik moet ze nog proeven, redelijke wijnen gemaakt te worden in het allengs warmer wordende Nederland. En in Hongarije wordt echt steeds betere kaas gemaakt. Een moedig antwoord op tientallen jaren van smakeloze stopverf uit de communistische zuivelfabrieken. Overal in Hongarije zijn nu kleine en middelgrote kaasmakerijen stap voor stap bezig kwaliteit en diversiteit te ontwikkelen. Die kaas is nog maar mondjesmaat verkrijgbaar in de gewone supermarkt en vaak ook erg duur. Dat het vaak vechten tegen de bierkaai is in het huidige Europa met de zuivelgiganten die de markt bepalen spreekt voor zich.
Een aantal van die kleinere kaasmakers hebben zich bij elkaar aangesloten en presenteren zich gezamenlijk op beurzen en festivals. Van echte samenwerking is nog niet echt sprake, sommige van die kaasmakers kunnen niet eens met elkaar door één deur, maar het is een begin. Een van de festivals waar je een flink aantal van deze kaasmakers bij elkaar kan zien, is op het Újbor és Sajtfesztivál (Nieuwe wijn en Kaas Festival). Zes jaar geleden klein begonnen in een bovenzaaltje van het taartjeshuis Gerbeaud, vindt het festival - meer een beurs eigenlijk - nu sinds twee jaar plaats in het Landbouwmuseum in het Városliget.
In de promotie van het festival legt de organisatie dit jaar geen nadruk op de kaas, wel op de wijn. Jammer, want deze hardwerkende ambachtelijke kaasmakers verdienen meer aandacht en vulden vorig jaar meer als de helft van de zaal met hun stands. Kaas wordt door Hongaren te vaak gezien als leuke begeleider van wijn, minder als een op zichzelf staand product dat onstaat in samenspel met - net als bij wijn - het goed gebruik maken van terroir, traditie en oude én nieuwe technieken. Voor de kaasliefhebbers, ga maar eens proeven daar op 28 en 29 november. Laat de vele soorten Gomolya (een soort stevige meikaas maar dan zuurder en iets taaier van consistentie) wel links liggen. Daar hoeven we niet echt culi-bobo over te doen. Maar de zachte geitenkazen, schimmelkazen en de nu ook vaker gemaakte 'bergkazen' zijn goed. Als de Hongaren de kans krijgen en pakken, worden ze ooit nog zelfs een van de beste geitenkaas producerende landen.
| >>>> Locatie: | Magyar Mez?gazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Vajdahunyadvár-Városliget |
| >>>> Datum-Tijd: | 28 & 29 november 2009 - Van 10.00 tot 18.00 uur |
| >>>> Entrée: | 2000 HUF incl. glas |
| >>>> Door: | Tom de Smet |