Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boos om brood!

brood.jpgDinsdag 17 november 2009 - Wat ben ik boos! Om een futiliteit misschien, maar ik ben boos. En ik hoop dat velen met mij met in grote getalen allemaal boos worden. En niet om rechtse of linkse politiek, nee, gewoon om de kwaliteit van brood. Brood dat voor veel centen wordt verkocht door die verschrikkelijke supermarktketen Match. Frans, Waals, Hongaars, waar ook vandaan die supermarktketen dan moge komen, ik ben belazerd en bestolen. Koop ik op zatermiddag een chiabatta, jaja, leuk luxe. Maar voor 349 forint is dat eigenlijk veel te luxe, wat zeg ik: belazerij. Maar ach, het is zaterdagmiddag, namiddag, dus dan mag je geen spatjes hebben als het om 'vers' brood gaat. Zondagmorgen heb ik er ook leuk van gegeten, althans dat dacht ik. Gisteravond, maandag, had ik trek. Hup een sneetje in de toaster en wat uit Nederland meegebrachte Stolwijk erop, wel, dan ben ik tevree. Wat bleek? Dat brood dat ik zaterdag kocht zat op maandagavond al vol blauwe, groene en witte zelfs zwarte punten. Verdomme, 349 forint, dat is in Nederland al aan de prijs! Waar betaal je in Nederland 1163 forint de kilo? Een eurootje of 4 dus! En dan binnen anderhalve dag al blauw? Waar halen ze bij de Match het lef vandaan? En dan was ik dit keer in de toch leuk en fris uitziende Match aan de Rákóczi út, vlakbij Blaha, voor mijn inkopen langsgeweest. Als je de ellende van het filiaal Ferenciek kent, kijk daar weet je wat voor zooi je koopt die enkel nog geschikt is om een Italiaanse toerist mee te verleiden of een zootje dronken ellendige Denen.

En laat ik al helemaal niet spreken over de zogenaamde non-stop 24 uurs openingstijden. Elke avond gaan ze rond een uur of 23.00 een uur lang, soms anderhalf uur, dicht. "Vanwege de computer en techniek" staat er op een A4-tje aan de binnenkant van de glazen deur geplakt. En tegelijk zie je achter dat glas het personeel als gekken soppen met dweilen aan stokken. Techniek? Daar koop ik dus nooit brood. Dat begrijpen jullie. Wel eens kip, als ik vreetkick heb, die is niet slecht, of een bak yoghurt. Maar brood? Groente? Fruit? Ik zou er nog niet mee m'n graf in willen. En die arme vrouwen achter de kassa's maar moedig vriendelijk glimlachen tegen de klanten, om drie uur 's nachts, als ze weer een verlept paprikaatje langs de scanner schuiven.....

Kortom, ik ben dus boos. En ik heb geen flauw idee wat ik eraan kan doen. Maar ik vind dat alle Hongaren in opstand moeten komen, zonder Jobbik, zonder die nare vieze Orbán, maar gewoon voor zichzelf. Voor kwaliteit. En dan wil ik geen Hongaarse vlaggetjes zien aan dat zakje armetierige uien van eigen bodem en ook geen Hongaars Product Stempel op mijn nieuwe bankstel, nee, gewoon: waar voor je geld. Hongaren ga demonstreren! Maakt niet uit waar de zooi vandaan komt, maar eis kwalititeit!

 

>>>> Door: Tom de Smet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije