• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpgZondag 15 november 2009 - Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.  

In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. De grootste teruggang is er bij de kleine keuterboertjes, de varkenshouderij in de "achtertuin". Hier wordt de achteruitgang op 20% geschat en bij de "echte" varkensbedrijven was dit over het afgelopen jaar 10%.

Nu is er wel iets vreemds aan de gang: de varkensboeren krijgen steeds minder geld voor hun spek, hamlappen en karbonaadjes op vier poten. Als reden voor de scherpe prijsdaling voor varkensvlees wordt steeds weer de verminderde consumptie ervan vanwege de crisis uit de kast gehaald. Er zou minder vraag zijn. Toch rijden er de laatste maanden elke week nog steeds zo'n honderd vrachtwagens vol Knorren richting Oost-Europa, waarvan de meeste uit Nederland als grootste exporteur van varkens in de EU. De vraag rijst dus waarom er wel elke week 20.000 varkens naar het Oosten vertrekken, terwijl hier in Hongarije de varkensfokkers de pijp aan Maarten geven vanwege de zogenaamd verminderde vraag naar varkensvlees.

Varkenshouder Ronald Scholten vraagt zich op zijn weblog af of varkensfokkers in Nederland niet te gemakkelijk hun varkens afgeven voor veel te lage prijzen en daarmee de markt om zeep helpen. Hij wil dat fokkers een uurtje tijd nemen om te gaan kijken wat de varkensmarkten in Europa doen en hun afzetmarkten beter gaan leren kennen: "Wat ik graag met mijn weblog(s) wil bereiken, is dat de Nederlandse varkenshouders (zij zijn immers een van de grootste exporteurs in Europa én hebben dus effect op de Europese varkensprijzen) zich beter gaan afvragen waar hun varkens naar toegaan en hoe hun afzetmarkt daadwerkelijk in elkaar zit."

 

>>>> Ronald Scholten:  Vreemde import, vreemde prijzen
 Varkensstapel krimpt angstig snel

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije