• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wijnmakers van het Jaar in Hongarije, vier oudjes en een jonkie

bt-clVrijdag 9 november 2012 - Woensdagavond zijn door de Hongaarse Wijn Academie de vijf genomineerde Wijnmakers van het Jaar 2012 bekend gemaakt, in december wordt bekend welke wijnmaker de titel voor een dat jaar  mag dragen. Veel nieuws onder de zon is er niet echt, vier van de genomineerden waren vorig jaar namelijk ook al in de race. Maar de nominering van Tamás Borbély is wel verrassend, hij is de jongste wijnmaker ooit die voor deze titel mag gaan.

btTamás Borbély runt het wijnhuis Borbély Csaláladi Pincészet in Badacsonytomaj aan de noordzijde van het Balaton meer. Het wijnhuis werd begin jaren negentig door zijn ouders opgezet, maar Tamás is degene die er de laatste jaren hard aan gewerkt heeft om het huis beroemd te maken. Hun wijngaarden liggen tegen de vulkanische berg van Badacsony en iets verder naar het noorden in Balatonfelvidék. Ze maken alleen witte wijnen die in Hongarije, al behoren ze niet tot de top, graag gedronken worden. De druiven waarmee gewerkt wordt zijn typisch voor de regio, zoals olasz rizling, szürkebarát, rajnai rizling en de zeer bijzondere kéknyelű (blauwsteeltje).

bt-trs-aDat Tamás duidelijk tot een nieuwe generatie behoort blijkt ook uit de manier waarop hij het wijnhuis bekend heeft gemaakt. Via internet houdt hij wijnliefhebbers en klanten van alles op de hoogte, van de oogst tot aan de eerste botteling en van proeverijen tot aan festivals. Samen met andere jonge wijnmakers en sommeliers organiseert hij regelmatig een wijnevenement op locatie of in Boedapest. Maar ook de rest van de familie werkt hard, naast wijn maken hebben ze gastenverblijven en een enorme tuin met verschillende terrassen waar je kunt eten en drinken met uitzicht op de heuvels, de wijngaarden en het Balaton meer. 

De vier andere genomineerden zijn: Zoltán Heimann en Tamás Duzsi (Szekszárd), Károly Áts (Tokaj) en Éva Dignisz Gálné (Kunság). Tweede van links: Tamás Borbély.

 
jeloltek 2012_web

 

>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije

>>>> TdS

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije