• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Terugblik op het Wijnfestival: de wijnen (1)

BorfesztpoharVrijdag 16 september 2011 - Het is voorbij. Hét Wijnfestival van 2011 is afgelopen. Dit evenement, dat ooit begon als een festivalletje op het Vörösmarty tér in Boedapest, is inmiddels uitgegroeid tot een happening die in de late zomer de Burchtwijk van Boedapest vijf dagen lang op stelten zet. Ook dit jaar stond de tweede week van september in het teken van wijn, wijn, wijn en nog eens wijn.
          
Maar liefst 5000 soorten konden er geproefd worden. Ik was getuige van een bonte oogstprocessie, meanderend door de sfeervolle straatjes in de Burcht. Er waren verschillende workshops, concertuitvoeringen en dansoptredens. Druk dat het er was, maar de sfeer was geweldig! Een terugblik.

Proefsuggesties

Bortrsasg_stand_kicsiKiezen uit 5000 wijnen is geen sinecure. De radeloze wijnliefhebber werd gelukkig een handje geholpen. De Beschaafde Alcoholist (Művelt Alkoholista) stelde verschillende lijsten met proefsuggesties ter beschikking, afgestemd op het budget van de bezoekers.

Bortársaság stond met een uitgekiend concept op het wijnfestival. De wijnhandel had proefrondjes samengesteld om verschillende themaatjes heen: mousserende wijnen, Szepsy-wijnen, rosé, 'erg rood' et cetera. Het werkte als volgt. Je kocht een kaartje voor het gewenste rondje bij de stand, liet de eerste wijn afstempelen, je glas vullen en als je toe was aan het volgende glas, ging je terug naar de stand. Geen wonder dat het bij Bortársaság vaak erg druk was.

Wijnhandel en wijnbar

Vinoport_stand_kicsiEen stalletje op het Wijnfestival is een dure aangelegenheid. Vooral kleine, ambachtelijke wijnmakers kunnen de hoge kosten niet opbrengen, en laten hun wijnen schenken door kleinere wijnhandelaren. Zo konden de wijnen van Orsolya uit Eger bij het Huis van de Ambachtelijke Wijnen (Kézműves Borok Háza) geproefd worden.

Vinoport Online Wine Magazine had een uitnodigende stand ingericht, met kunstgrasmat en strandstoelen. Je kon je hier even afsluiten van de mensenmassa om je heen en wijnen proeven van (nog) onbekende wijnmakers.

Wijncompetitie

VinAgora_screen1_kicsikeIn de VinAgora-tent deed ik met een aantal wijnliefhebbers mee aan de verkiezing van De wijn van het Wijnfestival 2011. Het was bedoeld als een kijkje achter de schermen van de internationale wijncompetities.

We moesten blindgeproefde wijnen beoordelen op onderstaande aspecten:

- uiterlijk: helderheid, kleur
- geur: zuiverheid, intensiteit, kwaliteit
- smaak: intensiteit, zuiverheid, lengte, kwaliteit
- totaalindruk

Onze scores voerden we in in een computerprogramma, dat ontwikkeld was door het International Organisation of Vine and Wine. De waarderingen liepen van 'onvoldoende' tot 'uitstekend'. Iedere waardering stond gelijk aan een aantal punten. De computer verzamelde de punten van alle "juryleden" en rekende het gemiddelde uit. Zoals gebruikelijk, waren er maximaal 100 punten te behalen. Een wijn met bijvoorbeeld meer dan 87 punten krijgt goud op een wijncompetitie, liet onze trainster weten.

Mijn grote favoriet in de VinAgora-tent was de Merlot Elysium 2008 van Tiffán Ede & Zsolt uit Villány. Maar liefst 92 punten kreeg hij van mij. De meeste van mijn medeproevers beoordeelden de wijn als minder goed: gemiddeld een teleurstellende 87 punten.

VinAgora_Elysium_kicsike screen-a

 

Mousserende wijnen

Een wijn die je de ene keer mooi vindt, kan weken later bij een andere gelegenheid heel anders smaken. Dat was mijn ervaring ook het afgelopen weekend. Twee weken geleden dronk ik in restaurant Tigris in Boedapest een mousserende Chardonnay 2008 Méthode Traditionelle van wijndomein Taschner uit Sopron. Toen kreeg ik daar twinkelende ogen van. In de Burcht van Buda smaakte dezelfde wijn niet zo heel bijzonder.

Een andere mousserende wijn die ik proefde, was de Heimann Vizsgapezsgő Blanc de Noir 2009, gemaakt door Heimann junior uit Szekszárd. Een mooie, rose gloed in het glas, fris, met een fijn bittertje, niet zo complex, wel bijna te goed voor zomaar een feestje.

Mooi wit en stil

Percze_furmint_kicsi_2009Szent Tamás - Percze Furmint 2009 (Tokaj)

Dé favoriet van de volgers van de Beschaafde Alcoholist, en van mij! Een rokerige geur in het glas. In de smaak een zeer mineralige, zuivere wijn, vol, petrolachtig, met een subtiel zoet lijntje door de slok heen. Prachtig! Het verbaast me niet eens dat Szepsy junior de maker van deze wijn is.

Szent Tamás - Furmint 2009 (Tokaj)

Het minder complexe broertje van de Percze Furmint. Zachter, wel stoer met stevige zuren, en een lange afdronk.

Demeter - Lapis Furmint 2009 (Tokaj)

Petrolachtig, zacht, zeer fluwelig, elegant, met frisse zuren en subtiele bitters.

Bla_s_Bandi_Chardonnay_2009_kicsikeBéla & Bandi - Chardonnay 2009 (Balaton)

Boterig, petrol en vanille in de smaak. Een volle wijn.

Légli - Chariesa 2009 (Balaton)

Een zoetje in de aandronk. Mineralig, citrustonen, met aardig wat frisse zuren in de afdronk. Lichtvoetig, met een middelmatig lange afdronk.

Csernyik_Szrkebart_2008_kicsikeCsernyik - Szürkebarát 2008 (Mátra)

De eerste wijn van Csernyik: een pinot gris uit de Mátra. In de mond een rokerige toets en mineralen. Een redelijk volle wijn met een zoetje, waar voldoende frisse zuren tegenover staan. Dat laatste maakt dat dit een lekkere wijn is. Een kleine verrassing uit een gebied, waar niet zoveel mooie wijnen vandaan komen.

Mooie rosé

Pannonhalmi_Ap_Pincszet_ros_2010_kicsike-aPannonhalmi Apátsági Pincészet - Rosé 2010 (Pannonhalma)

Een fraaie zalmkleur, wat bubbeltjes in het glas. Ik proef frambozen, bramen en rode bes. Een frisfruitige, pittige rosé met een lekkere bite.

Mooi rood en stil

Orsolya - Százrejtekű 2009 (Eger)

Een cuvée van cabernet franc, merlot en syrah. Een fruitige wijn, met stevig rood fruit, romig, soepel, rond. Maar pas op, want dit is een heerlijke doordrinker.

Orsolya - Tehéntánc 2009 (Eger)

Een cuvée van kékfrankos (blaufränkisch), merlot en cabernet franc. Een lichte, zachtfruitige wijn, niet complex, gewoon lekker.

Tiffán Ede & Zsolt - Merlot Elysium 2008 (Villány)

Stoer, vol fruit, kruiden, chocolade en koffie. 15% alcohol, maar dat stoort in geen geval. Erg mooi!

Rspi_Kopr_2009_kicsikeRáspi - Kopár 2009 (Sopron)

Een cuvée van zweigelt en cabernet sauvignon. De druiven zijn samen geoogst en verwerkt. Fruitig, met lekkere chocoladetonen en wat kruiden. Licht, heerlijk rond, fluwelig, met mooie zuren in het staartje.

Ráspi - Zweigelt 2008 (Sopron)

Een fruitbom. Veel rode bes, cacao, koffie en mooie zuren. Een elegante wijn, waar mijn hart sneller van klopte.

Heimann - Franciscus 2008 (Szekszárd)

Een cuvée van 2/3 cabernet franc en 1/3 sagrantino. De aandronk is licht. In de mond ontwikkelt de wijn zich tot een fruitbom, met veel cacao en kruiden. Nog wat jonge tannines.

Sauska_Cuvee_11_kicsike-aSauska - Cuvée 11 (Villány)

Een uitstekende middenklasse wijn, met bittere chocolade in de smaak, donkerrood fruit, peper. Heerlijke chocoladetoets in de afdronk, lekkere zuren in het staartje. Goed houtgebruik. Rond, redelijk vol, met een meer dan gemiddelde body.

 

>>>> Door: Kati Bujdosó - Wijnblog Hongaarse Wijnen

>>>> Volgende week in 'Wijnfestival deel 2' meer over de wijnen, over het eten, de oogstprocessie en de muziek.

....

....

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije