• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Proud to drink Pálinka!

palinka-aWoensdag 4 mei 2011 - Als je aan Hongarije denkt, denk je aan de drie P's: poesta, paprika én pálinka. De laatste jaren is het vooral de pálinka die meer en meer symbool gaat staan voor de vrolijke Hongaar en het goede leven op het land. Maar de mensen in de stad weten er ook flink raad mee.

In Hongarije wordt het ene na het andere pálinka festival gehouden en de marketingindustrie spint er garen bij. Grote pálinkabedrijven openen speciale bars waar uit tientallen soorten pálinka te kiezen valt en restaurants en cafés hebben steeds vaker een hoekje bij de bar waar hun beste flessen staan uitgestald. In april werd op vliegveld Liszt Ferenc, voor de hoge pieten die naar Hongarije komen in verband met het EU voorzitterschap, zelfs een pálinka automaat geinstalleerd. In de speciale luxe wachtruimte die er voor deze gasten is ingericht kun je uit drie verschillende soorten kiezen. Kleine kristallen glazen hangen naast de automaat, je zet er eentje onder de tap en na een druk op de gewenste knop stroomt 2 cl kostbaar vocht in je glaasje. Het roken wordt vanaf 2012 in Hongarije flink aan banden gelegd, het land heeft een van de hoogste aan roken gerelateerde sterftecijfers ter wereld, maar ergens moeten de accijnzen toch vandaan komen dus wordt het drinken van gedestilleerd nog steviger gepromoot.

Dat de consumptie van pálinka jaarlijks stijgt is niet alleen te danken aan dat er meer thuis gestookt wordt - vorig jaar werd een wet van kracht waardoor het legaal is om tot vijftig liter voor eigen gebruik te stoken - maar juist door de enorme doelgerichte marketingcampagnes. Uit cijfers blijkt dat de productie van grote producenten vorig jaar in het totaal steeg met 40.000 liter tot 1,08 miljoen liter! Hongaren dronken altijd al veel, een aantal glazen 40 tot 50% om eens lekker dronken te worden is hen niet onbekend. Maar nu met een jong, fris, hip - en tegelijkertijd 'trots op traditie' - imago kiezen de jongeren steeds vaker voor de, niet altijd goedkope, specialere soorten pálinka. Goedkope bocht wordt ook nog steeds gedronken, maar met een bijzonder vijgje, zwarte kers of witte perzik kun je je toch leuk onderscheiden van je drinkebroeders. En zo wordt er weer een nieuwe generatie stevige drinkers, en toekomstige klanten, geboren. palinka-ust-a
  Bouwmarkten verkopen stookketels

In Gyula, zuid-oost Hongarije, werd in april een enorm Pálinka festival gehouden, volgens zeggen het grootste Pálinka festival ter wereld met tienduizenden bezoekers en honderden pálinkastokers. Naast een beurs en markt werden er kampioenschappen gehouden waarbij vele gouden, zilveren en bronzen medailles werden uitgereikt. Tijdens dit festival mocht de stad Gyula zich ook officieel 'Hongaarse hoofdstad van de Pálinka' noemen. Uiteraard won de Agárdi Pálinkafőzde Kft een flink aantal plakken. Dat bedrijf wint internationaal ook al het een en ander. Eigenaar Tibor Vertés begon met hobby stoken in de jaren negentig van de vorige eeuw en runt nu een van de grootste stokerijen in Hongarije. Het Servische bedrijf DiBonis Winery sleepte trouwens de meeste gouden en bronzen medailles binnen. Andere winnende landen waren Roemeniё en Slowakije.

In het weekend van 5 t/m 8 mei 2011 is er weer het jaarlijkse Pálinka Festival in Boedapest. In hun reclamecampagne en op de website zie je ook weer die combinatie terug van trots op traditie gemengd met een 'jonge hippe' beetje flauwe humor. Mijn smaak is het niet, maar ik kan me zo voorstellen dat er op het festival wel degelijk smakelijke pálinka te drinken valt. Dit jaar is pruimen-pálinka het thema van het festival. Ga er maar eens heen, om te proeven of die te pruimen valt!

>>>> Door: Tom de Smet
>>>> Pálinka Fesztivál 2011 Budapest
palinka-j palinka-m

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije