• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Eind oktober: tijd voor worst, worst, worst!

worsth-baaDonderdag 20 oktober 2011 - Wie niet van vlees houdt, of zelfs de geur ervan niet kan verdragen, moet er vooral niet heen gaan. Voor wie een gebraden, gedroogde, gerookte dikke of dunne boerenworst, bloedworst of pittige salami juist onweerstaanbaar is, de stad Békéscsaba is eind oktober het pegrimsoord!


worstm-abSinds 1997 wordt het Csabai Kolbász Fesztival daar in de sporthal en omliggende tenten georganiseerd. Duizenden mensen draaien er hun boerenworst. Er wordt gebakken, gebraden, gedronken, gegeten, gezongen en gedanst. Het begint met de varkensslacht in de ochtend en eindigt 's nachts met een buik vol worst en een lever vol drank.

De inmiddels beroemde wedstrijd 'Beste Boerenworst Draaien' vindt op zaterdag 30 oktober plaats. Om tien uur in de morgen is het startschot en dan is het voor de duizenden deelnemers snel snijden, hakken, op smaak brengen, mengen en de schoongewassen darmen vullen. Wie de allerbeste worst maakt binnen de vastgestelde tijd is de winnaar. Kleinere worstmaakwedstrijden worden op andere dagen gehouden, op vrijdag voor bejaarden en op maandag voor studenten. Welke leeftijdsgroep missen we nog?

worstd-aHet feest duurt vanaf vrijdag 28 oktober tot en met maandag 31 oktober (dit jaar een vrije dag in Hongarije). Behalve de wedstrijden is er een culinaire beurs, een markt, een grote wijntent, er worden varkens geslacht en uitgebeend en er treden vele bands op. En omdat alle slaapplaatsen in het stadje Békéscsaba altijd al een jaar van tevoren zijn gereserveerd, is er nu een bus-service die je naar andere plaatsen brengt waar wel nog een kamertje te boeken valt. Handig ook als je teveel gedronken hebt.

Entrée wordt tegenwoordig wel geheven. Kon je eerdere jaren zomaar even meegenieten van een gebraden worst of van de inhoud van een net opengesneden varken - en als het je teveel werd van al het goede een dagje later terugkomen - nu betaal je 600 forint per dag of 2000 forint voor alle dagen. Dat is toch ook geen geld!

>>>> Csabai Kolbász Fesztivál, Hongaarstalig, andere talen nog niet in gebruik.

>>>> Tekst, foto's: TdS

     
worstk   worstv

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije