Een festival voor ganzenlever, mag dat?
Op het driedaagse festival in Buda kun je ganzenlever eten, kookcursussen en presentaties volgen, wijn en pálinka drinken en op de achtergrond spelen zelfs wat stemmige orkestjes. In het persbericht van de organisatie van het festival wordt een pleidooi gehouden voor de ganzenlever. De economische crisis en internationale kritiek op de productiewijze hebben de branche een klap gegeven. De vooroordelen moeten dus worden geslecht, de populariteit moet worden vergroot en de foute berichtgeving door dierenactivisten moet eens stoppen. De producenten, in het persbericht 'experts' genoemd laten weten dat het vetmesten en voldouwen de ganzen helemaal geen pijn doet. 'Het is ook heel natuurlijk dat een gans het vet in zijn lever opslaat, dat doen meer vogels. In tegenstelling tot zoogdieren', zeggen ze. Wel, een mensenlever kan anders ook aardig vervet raken. En een mens is geen vogel.
Een stukje ganzenlever op zijn tijd is wel erg lekker. En dat kun je met of zonder schuldgevoel eten. Voor wie zich niet zo snel schuldig voelt, ga naar het festival en geniet. En voor de mensen die ervan gruwelen, loop komend weekend vooral niet het paleisterrein op. Voor de dierenactivisten in Nederland en Vlaanderen, doe maar net alsof je dit allemaal niet gelezen hebt.
Van 20 tot en met 22 mei, van 10.00 tot 22.00 uur op het Savoyai Jenő terras van het Paleis op de Burcht.
>>>> | TdS |