Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Een festival voor ganzenlever, mag dat?

gansjeWoensdag 18 mei 2011 - Enige bescheidenheid zou je wel verwachten als het om het promoten van de consumptie van ganzenlever gaat. Maar de Hongaarse pluimveebranche pakt het anders aan. Ze organiseren juist een luxe festival bij het paleis op de Burcht van Buda. Dit festival is er voor de eerste keer. Dat klopt wat betreft Boedapest, maar in Oroszháza gebeurt dat al langer. Dat stadje is het centrum van de regio waar de meeste ganzenhouderijen gevestigd zijn.

Op het driedaagse festival in Buda kun je ganzenlever eten, kookcursussen en presentaties volgen, wijn en pálinka drinken en op de achtergrond spelen zelfs wat stemmige orkestjes. In het persbericht van de organisatie van het festival wordt een pleidooi gehouden voor de ganzenlever. De economische crisis en internationale kritiek op de productiewijze hebben de branche een klap gegeven. De vooroordelen moeten dus worden geslecht, de populariteit moet worden vergroot en de foute berichtgeving door dierenactivisten moet eens stoppen. De producenten, in het persbericht 'experts' genoemd laten weten dat het vetmesten en voldouwen de ganzen helemaal geen pijn doet. 'Het is ook heel natuurlijk dat een gans het vet in zijn lever opslaat, dat doen meer vogels. In tegenstelling tot zoogdieren', zeggen ze. Wel, een mensenlever kan anders ook aardig vervet raken. En een mens is geen vogel.

Een stukje ganzenlever op zijn tijd is wel erg lekker. En dat kun je met of zonder schuldgevoel eten. Voor wie zich niet zo snel schuldig voelt, ga naar het festival en geniet. En voor de mensen die ervan gruwelen, loop komend weekend vooral niet het paleisterrein op. Voor de dierenactivisten in Nederland en Vlaanderen, doe maar net alsof je dit allemaal niet gelezen hebt.

Van 20 tot en met 22 mei, van 10.00 tot 22.00 uur op het Savoyai Jenő terras van het Paleis op de Burcht.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije